MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Propozycja] Smok SV

Discussion in 'Propozycje i sugestie' started by wickedskinner, 31 October 2017.

1. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Po niedawno zakończonej modernizacji na survivalu działa już przyzywanie smoka. Niestety, obecna jego forma jest stosunkowo nudna w porównaniu do smoka, którego pamiętamy z poprzednich edycji, który umilał rozgrywkę i był celem wartym potyczek pomiędzy graczami.

Chciałbym zaproponować powrót do formy smoka sprzed miesięcy, o ile to możliwe:
    - ustalenie dropu w postaci jajka smoka po zabiciu
    - zwiększenie ilości doświadczenia upuszczanego przez smoka
    - automatyczny respawn smoka co określoną jednostkę czasową
    - informacja na czacie ogólnym o pojawieniu się smoka w endzie oraz komunikacie o tym kto pokonał smoka

Jestem przekonany, że przywrócenie tej ciekawej i unikatowej wersji sprzed miesięcy zainteresuje część Graczy na survivalu.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 7
    • Optymista Optymista x 1
    • List
    Reklama
  2. GallusXD

GallusXD Kozak

Fajnie by było, gdyby tu zajrzali :D

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 1
    • List
  3. DJCreeperYT

DJCreeperYT ☆|Walker nr. #6463|☆

Pamiętam te czasy kiedy czytałem, na czacie co chwile kto zabił smoka :D
    Mój kolega (Pozdro dla Rapera) miał tych jajek chyba ze 20, wtedy bicie smoka było o wiele ciekawsze i wiedziałeś kiedy jest smok a kiedy go nie ma. Za przywróceniem.

4. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Obecny system przywoływania Smoka jest lepszy. Można go częściej przywoływać.
    A jednocześnie zdobywanie materiałów potrzebnych do przyzwania Smoka nadaje swego rodzaju cel/zajęcie Graczom.

5. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Być może. Zwróć jednak uwagę, że zajęcie to nie jest odpowiednio nagrodzane, bo nic właściwie się nie otrzymuje z pokonania smoka - nie oszukujmy się, 20 poziomów to nie jest dużo, na pewno nie tyle, o ile warto stoczyć pojedynek z innym graczem. Gdyby zyskiwało się przy tym nieco więcej doświadczenia, a dodatkowo może jajko, Gracze pofatygowali by się w końcu do endu. Jeśli chcielibyśmy, by zmiany te szły w parze z przywoływaniem smoka za pomocą kryształów kresu, wtedy należałoby znów zweryfikować ceny w sklepie pod tym kątem.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 2
    • List
  6. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Zważ na to, że kiedyś gdy smok dawał ~100 poziomów Enchant zabierał przy maksymalnym ulepszeniu 30 lvl, a nie 3 tak jak teraz. Enchanty same w sobie są bardzo niezbalansowane. Zdobywanie ich, że tak powiem "na raz" zakłóca stabilność rozgrywki (tak wiem, sklep bardziej). Sama walka ze smokiem jest rozrywką, Jak się napatoczy gracz i go pokonamy to nie dość, że mamy lvl smoka i pokonanego gracza, to jeszcze mamy jego przedmioty.

Czy propozycja wejdzie w życie jest mi obojętne. Dla mnie dobrze jest tak jak teraz.

• Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 2
    • Użyteczne Użyteczne x 1
    • List
  7. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Nigdzie nie napisałem, że ma dawać 100 poziomów ;] . Mógłby dawać na przykład 40 poziomów, wtedy również starczałoby na 3-4 zaklęcia.

Ciekawe. Enchanty zakłócają stabilność rozgrywki? Bo szybciej można kopać przez wydajność na narzędziach? Czy dlatego że graczowi, który nie ma premium wolniej niszczy się zbroja przez zaklęcie z niezniszczalnością? Nie ukrywam, że trudno mi się zgodzić z tym zdaniem.

Nie wiem jak często chodzisz na smoka, ja udałem się dwa razy. Za pierwszym razem, nawet po obwieszczeniu przez Three że w endzie jest smok nikt inny się nie pofatygował. Po drugim razie stwierdziłem, że to żadna rozrywka. Nie łudź się, żaden gracz przy obecnym stanie rzeczy się nie napatoczy. Jednak głęboko wierzę, że złożone przeze mnie propozycje mogą przyczynić do zmiany tego.

Wracając do sposobu przywoływania smoka - ja to widzę następująco:
    - jeśli chcesz, by gracze mieli wątpliwą radość zdobywania kryształów kresu czy to drogą polowania czy kupna przez /sklep, to wiedz, że będą mogli go pokonywać tak często jak mają na to ochotę. Chyba że pójdzie za tym kolejna reforma sklepowa wycofująca te przedmioty ze sprzedaży, co znowu staje się przyczynkiem do znacznego wzrostu wartości smoka (a nagroda wciąż niska).
    - odstęp czasowy respawnu smoka stanowi barierę, od której zależy całe - jak to pięknie ujął Kruczek - "zbalansowanie". Ludzie zaczną wpadać do endu by chociaż się zorientować, czy gad się pojawił. Minusem oczywiście jest to, że rezygnujemy z cudownej funkcjonalności nadanej przez twórców minecrafta jaką są kryształy kresu.

Abstrahując już od sposobu przywracania smoka do endu, sądzę że problem również leży po stronie jego "rozreklamowania" wśród Graczy. Może sęk tkwi tym, że Gracze wciąż nie wiedzą, że jest możliwość pokonania smoka, może właśnie od tego należy zacząć i wprowadzić na spawnie albo na czacie informację? Kryształy endu też są wciąż nowością, może umieścić w kresie w widocznym miejscu recepturę ich craftingu, instrukcję jak przywołać smoka?

Łatwo i wygodnie jest nic nie zrobić i stwierdzić, że jest dobrze tak jak jest, jeśli i tak nie korzystasz z funkcjonalności. Ale jeśli nie korzysta z niej absolutnie nikt, to znak, że to jest już niefunkcjonalność i należałoby się nad nią ponownie zastanowić, nawet jeśli wymagałoby to od Ciebie zaangażowania.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 4
    • List
    Reklama
  8. DJCreeperYT

Moim zdaniem ludzie nie chodzą zabijać smoka tylko z tego powodu że jest mało poziomu LvL z niego, ale też takie powody jak:
    - Nie wypada jajko smoka
    - Nic im to nie da, co nam da że zabijemy smoka jak jest losowy tp
    - Trzeba użyć kryształów, co dla niektórych jest bardzo drogie
    - I nareszcie, dwoma największymi powodami że: 1) smok i endermany mogę ich zabić nawet na spawnie, a nie każdego przecież stać na 'diax seta 4/3' (Hmm, to po co jest spawn w kresie?) 2) 'Typowy noob' zniszczy kryształ i nie dość że wszystkich obok zabije, to jeszcze nie ma smoka.

Co trzeba zmienić żeby ludzie znów chodzili do kresu? A więc wypisze je w punktach:
    1) Wyłączenie PvP w kresie
    2) Zablokowanie niszczenia kryształów
    3) Zwiększenie dropu doświadczenia ze smoka
    4) Usunięcie losowego teleportu
    5) Przywrócenie portali do wysp endu
    6) Dropienie jaja smoka z każdego zabitego smoka
    7) Auto respawn smoka co np. 24 h

Dodatkowe rzeczy:
    1) Ogłoszenie na czacie globalnym o zrespieniu się smoka
    2) Przywrócenie informacji na czacie kto zabił smoka i ile % HP mu zadał.
    (Jeżeli czegoś zapomniałem proszę napisać poniżej)

Myślę że te rzeczy zachęcą graczy do chodzenia do kresu.

9. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Sądzę, że w duchu survivala docelowo smok ma pełnić obiekt potyczek Graczy między sobą, więc wyłączenie pvp raczej nie wchodzi w grę. Po modernizacji jest nowy spawn w endzie, na którym moby nie zadają obrażeń, tak jak dawniej miało to miejsce.

Właśnie przeprowadziłem eksperyment na sv. Przyzwałem smoka i co jakiś czas przypominałem że jest. Z czterdziestu Graczy przebywających na tym trybie do endu przyszło dziesięcioro, co uważam za niezły wynik. Po godzinie potyczek gadzina padła trupem. Wg mnie świadczy to o wciąż tkwiącym potencjale w tym elemencie rozgrywki, który może być wykorzystany znacznie lepiej.

10. DJCreeperYT

@wickedskinner, rozumiem że chodzi o potyczki między graczami, tylko że to pvp powinno być poza terenem spawnu.
    Potyczki na spawnie kryształami to nie potyczki, wyobraź sobie że 10 osób klepie smoka w setach 4/3 i nagle ktoś przyjdzie i wysadzi wszystkich razem z tobą kryształem i zdobędzie te wszystkie wasze itemy, czy to jest fair? Jeżeli by cię takie coś spotkało byłbyś zadowolony że ktoś cie wysadził? No właśnie, to nie jest fajne.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 2
    • List
  11. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Chciałem odkopać wątek, propozycja jest wciąż aktualna, wierzę, że znajdzie się więcej przychylnych głosów oraz nowych ciekawych pomysłów!

12. _Arisa_

_Arisa_ Użytkownik

Moim zdaniem powrót do starej wersji smoka jest mega propozycją z racji, że smok nie przynosi takiej frajdy jak kiedyś. Pewnie starsi gracze, którzy grali 3 edycje temu pamiętają jak dużo graczy było w endzie i jak fajnie było zdobyć jajo oraz dużo więcej expa niż teraz.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 3
    • List

Share This Page