1. Nick w grze: ziom3kxp 2. Nick oskarżonego/oskarżonych: exploding_tnt111 3. Serwer: OpenCreative 4. Przybliżona data: 2018-02-11 5. Opis wykroczenia: zakłamywanie historii , szkalowanie Rzeczpospolitej. 6. Dowody: https://imgur.com/a/sLH5p
Mówię od razu, gdyż chodziło mi o tą dramę z You Tube'a, to raz. A dwa, XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD. Polskie obozy. No tak. Znajdowały się na terenie Polski, była ich masa, byli tam Polacy. W jaki sposób szlakuję RP? Jeszcze raz - XDDDDDDDDDDDDDDDD.
Sformułowanie "Polskie obozy" są już karalne w większości krajów Europejskich. Jest to pojęcie nieprawidłowe, gdyż nie ma czegoś takiego jak "Polskie obozy", lecz Niemieckie obozy na terenie Polski. Tak należy mówić, gdyż to nie Polacy gładzili swoich mieszkańców kraju, lecz Niemcy, aczkolwiek Republika Federalna Niemiec nie przyznaje się, że to właśnie ich były obozy. Możliwe, iż @ItzExplodd o tym nie wiedział, dlatego tak to ujął. Decyzja jednak należy do E&A, więc nie będę "wyrokować", jaka powinna być kara dla ów Gracza. Chciałam tylko wyrazić swoje zdanie i powiedzieć obiektywnie jak to wszystko wygląda.
Pragnąłbym przypomnieć, że nowelizacja ustawy o IPN została już podpisana przez Prezydenta III RP Andrzeja Dudę (tylko, że została skierowana do TK). Ustawa ta zakłada, że za używanie określenia "Polskie Obozy Zagłady" grozi kara grzywny, lub trzech lat pozbawienia wolności. A jeśli chodziło Ci o geograficzne położenie, to lepiej używać określenia "Obozy leżące w Polsce" niż kontrowersyjnych skrótów myślowych powodujących takie oto sytuacje. Obozy koncentracyjne były własnością III Rzeszy Niemieckiej i nie leżały tylko w Polsce, ale i w Holandii, Francji, czy też w samej III Rzeszy. Polska (jako naród) nie brała udziału w tej doskonale zorganizowanej zbrodni przeciwko ludzkości i nie była współtwórcą (ani tym bardziej twórcą) obozów, a akcje, takie jak w Jedwabnem nie nakładają na Polskę odpowiedzialności za Holokaust. Podsumowując: Określenie "Polskie Obozy Zagłady" jest obrazą dla zamordowanych przez machinę zagłady hitlerowskich Niemiec żydów, Polaków, Cyganów i przedstawicieli innych grup etnicznych. Nie powinno być ono używane, jako określenie geograficznego położenia obozów koncentracyjnych, takich jak te w Oświęcimiu, czy w Treblince i (ostatnimi dniami) używanie tego określenia zostało uznane za przestępstwo (na mocy nowelizacji ustawy o IPN), za które grozi kara do trzech lat pozbawienia wolności lub nałożenie grzywny. P.S: Wiem, że niektórzy Polacy dołączali do straży obozów koncentracyjnych, lecz były to po prostu pochłonięte propagandą lub zmuszone do tego jednostki. Aby tego nie negować, napisałem "Polska (jako naród)", a nie "Polacy".
Cytując to, miałem na myśli błąd w tłumaczeniu przemówienia, nie pamiętam już kto tam mówił na mównicy, ale mniejsza. Wracając - pojawił się błąd w tłumaczeniu gdyż, zamiast przetłumaczyć "To Nie były Polskie obozy" Przetłumaczyli "To Były Polskie Obozy." Mam jednak nadzieję, że jeżeli miałbym zostać ukarany, to ostrzeżeniem. Reasumując - Wtedy, gdy cytowałem ów zdanie, chodziło mi o błąd automatycznego tłumaczenia przemówienia, nie chciałem aby to zdanie było jakiejś mocno kontrowersyjne, więc tłumaczę to teraz.
@Crytal takie sprostowanie- Niemiecka Republika Demokratyczna już nie istnieje. Po 1989 r. dołączyła do Republiki Federalnej Niemiec. Dzisiejsza pełna nazwa Niemiec, to więc nie "Niemiecka Republika Demokratyczna", lecz "Republika Federalna Niemiec" .
Gracz został wyciszony na tydzień. Mam nadzieję, że to go nauczy by kolejnym razem zastanowić się nad tym co pisze. I nie prowokować niepotrzebnych sporów. Gracz ukarany. @ziomekxp