1. Nick w grze: Creative322 2. Nick oskarżonego/oskarżonych: Ladavi 3. Serwer: (np. survival/creative): OpenCreative 4. Przybliżona data: 3.06.2018 5. Opis wykroczenia: Kick za słowo, które nie podpada pod netykietę. 6. Dowody: https://imgur.com/a/VcEOx8k
Moim zdaniem jest to próba przerobienia angielskiego słowa, które podpada pod netykietę po to, aby pomocnik lub ktoś inny z ekipy nie zwrócił na to uwagi. Jeżeli się mylę, przepraszam.
Najlepsze jest to że potem dostałem muta na 5 h za wzięcie tego w nawias i jedynie przytoczenie tego rozmawiając z Ladavim już o innych rzeczach xD
Witaj Creative322. Określenie "Kick za słowo, które nie podpada pod netykietę." jest zwykłym przekłamaniem. Zgodnie z zasadami przyzwoitego zachowania w internecie (Netykieta). + Zabronione jest używanie wulgaryzmów. Fakt iż użyłeś słowa, które w języku angielskim ma wulgarne znaczenie i zapisałeś je fonetycznie nie zmienia jego znaczenia. Cyk Dekret: https://craftapple.pl/forum/threads/dekret-002-02-06-2018-flood-obce-języki-caps.12959/#post-86407 To, że Ty i Twój kolega wymyśliliście sobie, że to jest dźwięk wydawany przez kaczkę wskazuje jedynie na Wasze mało znaczące braki w edukacji. Kaczka robi "kwa". To tak jakbyś napisał "menszczyzna" i "mężczyzna", niby dwa inaczej wyglądające słowa, ale jednak wiesz o co chodzi (a przynajmniej jako Gracz serwera Creative powinieneś wiedzieć). Lubić się nie musimy, ale skoro już korzystasz z czatu globalnego to rób to zgodnie z regulaminem.
Idiotów należy trzymać krótko. Nie wchodzić z nimi w rozmowę, bo najpierw zniżą cię do swojego poziomu, a potem wygrają doświadczeniem. #LadaviNaMODA
Nie znam Cię, ale nie życzę sobie, abyś mnie nazywał "idiotą". Robiąc to robisz większą szkodę niż to za co ja dostałem kicka.
Taka ciekawostka- dosłownie chwilę wcześniej miejsce miała podobna sytuacja. Ashimoso (zwany Jakapem) napisał dokładnie to samo słowo i dostał kicka. I w sumie, nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że gdy wszedł na serwer i napisał sarkastycznie, że napisze ten wyraz w cyrylicy, to dostał mute na pięć godzin z powodem "netykieta/recydywa" (co można [jak sądzę] interpretować jako ponowne złamanie zasad netykiety). I z tego miejsca chciałbym się zapytać- gdzie w tej całej sytuacji gracz ten ponownie złamał zasady netykiety, skoro nie napisał tego słowa? Czyżby regulamin zakładał, że administrator może przewidywać przyszłość i za to, co sobie wywróży karać innych graczy? A teraz, po przeczytaniu tego, przejdźmy do aktualnie omawianej sytuacji. Rozumiem, że ktoś może się upierać przy tym, że to fonetyczny zapis przekleństwa w języku angielskim, co całkowicie rozumiem, lecz chciałbym rozbić pewien argument. Otóż, Ladavi napisał, że kaczka robi "kwa". Wiem, że jest to tak zwana "oczywista oczywistość", ale muszę się przyczepić jednego szczegółu- onomatopeje (czyli wyrazy dźwiękonaśladowcze) nie są oficjalne, co znaczy, że kaczka może robić "kwa" (i jest to zwrot ogólnie przyjęty), ale może robić także "kua" czy "kfak". Wytłumaczenie tego jest banalnie proste i znajduje się w innej nazwie tegoż to środka stylistycznego- wyraz dźwiękonaśladowczy. Nie każdy usłyszy w odgłosach kaczki "kwa". Wbrew pozorom, każdy może usłyszeć inaczej i zapisać to tak, jak on słyszy. Dlatego onomatopeja jest tak wyjątkowym środkiem stylistycznym. Najlepiej widać to w komiksach, gdzie dźwiękiem wybuchu nie jest tylko ogólnie przyjęte "boom", ale także spolszczone "bum" czy "bim", "bam", et cetera. To wszystko, co miałem do przekazania w ramach tej dyskusji. Chciałbym jednak apelować o swobodną i kulturalną wymianę argumentów pomiędzy poszczególnymi stronami i nieobrzucanie się gnojem. To powinna być dyskusja, a nie kłótnia. Dziękuję za uwagę. P S: Edytor wiadomości nie zapisuje moich pięknych akapitów... Przepraszam za mniejszą czytelność tekstu.
Ten wyraz jak najbardziej podpada pod łamanie zasad Netykiety. Tak jak wyjaśnił to Ladavi w poście powyżej. Wyraz typu "Madafaka" jest tak samo obraźliwe i niestosowne jak zapisane przy użyciu pierwotnej pisowni. Nie udawajcie naiwnych, którzy są przekonani o tym, iż znaleźli super sposób na omijanie Regulaminu. @CharonGaming Co do Ashimoso, to sytuacja jest zgoła inna, mniej dramatyczna niż ją przedstawiłeś. Po prostu gdy Ladavi dał kicka ww. Graczowi sprawdziłem jego historię, bo kojarzył mi się z pyskatą osobą, i z historii jasno wynikało, że należy mu się już większa kara niż wyrzucenie z Serwera. Proste. Skarga odrzucona.