1.Nick z gry: xAlpha 2.Data otrzymania bana: 22.03.2019 3.Sytuacja oraz powód otrzymania bana: Prosiłem irbis, aby dała mi 9 bloków żelaza, po czym ona napisała okej tylko pójdę na land wild, Po czym napisała "O kur" (na msg) i nie odzywała sie przez 2-3 min, po czym napisała tp szybko tepnelem se i powiedziała ze znalazła kogoś mini chatę z itemkami, Po czym dała jakąś zenchantowana książkę z chińskimi znakami którym był twórca realmadryt, Wiec uznaliśmy ze to realmadryta, A z tego ze on jest najbogatszy na serwerze nie myśleliśmy nawet o kopiowaniu, Wiec ja irbis dała mi kilka shulkerow i odeszlismy w 2 strony, Dalem kilka itemkow wiernym kolegom, przyjaciolom, Po czym wczoraj dostałem Perm-bana za "Dzialanie na szkode serwera" 4.Dlaczego miałbyś dostać UB ?: Poniewasz nie wiedziałęm, ze takie itemki trzeba oddawac administracji, W Dodatku z tego punktu ( W regulaminie) wynika ze NIE powinienem zostać ukarany cyt: 7. Niniejszy regulamin a w szczególności kodeks karny §13 nie może działać wstecz, z zastrzeżeniem wyjątków. a. Jeżeli Użytkownik popełnia występek, którego ten regulamin nie przewiduje Ekipa i Administracja nie może ukarać takiego delikwenta. I. Jednak jeżeli Użytkownik popełnia czyn w sposób perfidny, godzący w dobre imię serwera, lub niesie to za sobą daleko idące skutki. 1. Jeżeli użytkownik popełnia występek a następnie wielokrotnie go powtarza. a. Członek Ekipy i Administracji może ukarać takiego użytkownika banem maksymalnie do 7 dni. Podkreśliłem u góry ważny punkt w tej sprawie. Dostałem zbanowany z Irbis perm banem. Był on tłuczonym tym, że psułem gospodarkę surivivala z czym się zgodze, aczkolwiek nie było to takie straszne jak się uważa, ale to nie wszystko taki właśnie występek jest tutaj opisany karą do 7 dni. Nie wykorzystałem żadnych bugów, przygarnąłem tylko część itemów, które zostały możliwe do okradnięcia dzięki usterce. Gdyby był wspomniany backup nikt by nie ucierpiał, prócz reala. Czemu zamieszani w to zostali ukarani tak szybko i nie dano im szansy chociaż zwrócić itemy. Jeśli korzyść z bugu jest znacząca skutkuje to banem na 14dni, tak samo jak zatajanie - ale co jeśli rzeczywiście nie wiedzieliśmy. Admini mogą myśleć co chcą i nie wierzyć, że nie wiedzliśmy - lepszy ban na 14 dni niż perm. Real powinien być potraktowany zgodnie z regulaminem, ponieważ to on kopiował itemy, a teraz Mnie i Irbis stawiają koło niego. Narzucają nam nawet, że my również kopiowaliśmy itemy. Więc Skoro było widziane to co się działo to czemu zaczekali aż z itemami będzie coś zrobione i w skutek tego degradując jedną osobę. Zatajanie nie jest zatajaniem, jeśli nie wie się dokładnie o czynie. Chciałbym dodać ze ja i irbis zostalismy najgorzej potraktowani, Na przykladzie gepards on rowniez chyba mial kopiowane itemki czy cos w ten deseń ,lecz administrator POZWOLIL mu je oddac a nie wlepiac bana tymbardziej permbana.
Jestem za UB, myślę że ta sytuacja cię serio nauczy żeby przeanalizować takie sytuacje 2 razy, a potem uczestniczyć w takiej akcji. Pozdrawiam.
Tak, ogólnie to myślenie jest dla wybrańców, więc nie przejmuj się. Wyobraź to sobie tak: Jabłko życia: koszt w sklepie CA 1.5zł - nie ma możliwości zdobycia go w grze. U Was znalazłem kilka podwójnych skrzynek ze shulkerboxami, w których były takie itemy, zatem prosta matematyka dla jednej podwójnej skrzynki: Ilość slotów podwójnej skrzynki: 54 Ilość slotów shulkerboxa: 27 Co daje 27*64 = 1728 jabłek życia w shulkerze Czyli w takiej podwójnej skrzyni miałeś 54*1728 = 93312 Zasłużmy, że zaokrąglimy cenę jabłka życia w dół do złotówki: zatem mamy kilka skrzynek gdzie zawartość jednej to 93312 zł. Mam nadzieję, że sam nie wierzysz w to co piszesz. Rozdawałeś te itemy tak o! To nie jest normalna sytuacja gdzie Twoi znajomi mają w eq kilka stacków jabłek życia, można to nazwać zamachem na gospodarkę serwera, a samo rozdawanie takich itemów można porównać do wprowadzania fałszywych banknotów w obieg - zdradę stanu. Jak już Tobie napisałem w grze takie zabiegi niszczą nie tylko ekonomię serwera, ale również jego jedyne źródło zarobku czyli sklep. Serwer nie stoi za darmo i utrzymuje się ze sklepu. Powiedz mi zatem w jaki sposób ten punkt Regulaminu opisuje Twój przypadek? WCALE! Lex retro non agit - prawo nie działa wstecz. Jeśli nie rozumiesz na czym polega ta zasada to już Ci to objaśniam na przykładzie Regulaminu CA. Mówi ona, że jeżeli zostaną wprowadzone zmiany w Regulaminie to nic co było popełnione przed wprowadzeniem ich nie może zostać ukarane, chyba, że godzi dobremu imieniu serwera etc. CZYLI JESZCZE ŁATWIEJ: Jeśli zrobiłeś coś przed 22 sierpnia 2015 i zostało to dodane do Regulaminu tego dnia jako niedozwolone to nie możesz zostać za to ukarany, chyba, że spełnia jeden z warunków, które są opisane niżej i dotyczą TEGO KONKRETNEGO PUNKTU. Prosty przykład: Zabiłeś owcę, następnie do Regulaminu zostaje dodane "Za zabicie owcy jest ban na 5 dni" - Regulamin wchodzi w życie. W takiej sytuacji nie możesz dostać bana na 5 dni, BO WCZEŚNIEJ NIE BYŁO TAKIEGO ZAPISU. Zatem wątpliwe wydaje mi się to, że opisane przez Ciebie wydarzenia miały miejsce przed wprowadzeniem Nowego Regulaminu - czyli dnia 22.08.2015. Potrzebowałeś kilku dni, aby się zastanowić czy oddać te itemy czy nie? Proszę Ciebie, inni wpadli na to, że skoro dajesz im takie cuda to coś jest nie tak i sami to zgłosili. Mieliście wystarczająco czasu, aby oddać te itemy Administracji, ale woleliście rozdawać je kolegom i koleżankom z nadzieją, że nikt nie zauważy. Czy naprawdę ban to jedyna sytuacja kiedy trzeba przeczytać Regulamin? Regulamin akceptuje się w momencie rejestracji, a jak każdy wie Ignorantia iuris nocet - nieznajomość prawa szkodzi. Jak już napisałem wyżej, wasze czyny prawie doprowadziły do katastrofy, więc nie łudź się, że zostanie to zaliczone do zwykłego wykorzystywania bugów. W Regulaminie nie ma zapisu o próbie zniszczenia serwera oraz jego ekonomii zatem dostaliście permy z możliwością dostania ub za jakiś czas o ile oczywiście Wasze czyny zostaną przez Was przeanalizowane oraz okażecie jakąś skruchę. Kroki mające na celu skonfiskowanie nielegalnie pozyskanych itemów zostały podjęte od razu jak tylko się o tym dowiedzieliśmy. Dostałem informację, że przekręcasz moje słowa czym próbujesz siać defetyzm i twierdzisz, że Administracja o wszystkim wiedziała. Otóż nie! Pierwszą informację o tym zjawisku dostaliśmy tego samego dnia, którego posypały się bany. Zatem przestań traktować moje słowa "wiem jak to zrobiliście" jako "wiedziałem wszystko i czekałem, żeby Was zniszczyć", bo mija się to z prawdą. Akurat o nim nic nie wiem, ale mam nadzieję, że szybko się do mnie zgłosi Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego, że osoby, które oddały itemy ich nie rozdawały każdemu na serwerze. Dodatkowo: W TWOIM WŁASNYM EQ zostały znalezione przedmioty, które z pewnością zostały wykorzystane przy kopiowaniu, Administracja wie w jaki sposób tego dokonano. Ich nie znaleziono w Twoim endercheście albo domku albo na działce gdzie miałeś wcześniej wspomniane shulkerboxy i skrzynie tylko W TWOIM EQ. Zatem proszę, przestań wciskać kit i przyjmij konsekwencje swoich czynów na klatę. Prośba odrzucona - możliwość dostania ub przy poprawie swojego zachowania w XIII edycji Survivalu. *poprawka miałem na myśli 13-stą edycję