Kruku
Ostatnia aktywność:
17 Październik 2017 o 10:40
Dołączył:
4 Lipiec 2015
Wiadomości:
557
Otrzymane pozytywne oceny:
132
Otrzymane neutralne oceny:
12
Otrzymane negatywne oceny:
6

Reputacja I Oceny

Otrzymano: Dano:
Lubię To 38 17
UnLike 4 2
Zgadzam Się 40 11
Nie zgadzam się 6 3
Zabawne 15 19
Zwycięzca 13 4
Pomocny 3 1
Przyjazny 15 5
Użyteczne 2 1
Optymista 2 4
Kreatywny 6 1
Gafy ortograficzne 5 3
Głupek 1 7
Płeć:
Mężczyzna
Urodziny:
28 Listopad 1996 (wiek: 20)
Zawód:
Student

Reklama

Kruku

Skrzydlaty - Niebieski, Mężczyzna, 20

Akademik - godz. 22.00-5.30. 2 domówki 20 poznanych osób i mnóstwo hiszpanów. Nawet nie ma czasu narzekać na nudę :D 29 Wrzesień 2017

Kruku był ostatnio widziany:
Przeglądał stronę główną, 17 Październik 2017 o 10:40
    1. ThreeEyedMaster
    2. __SnoopDog__
      __SnoopDog__
      W końcu sikorki są bardzo aktywne o tej porze wiosny
    3. SkanMage
    4. GallusXD
    5. ۞ ThunderBuddys ۞
      ۞ ThunderBuddys ۞
      Gratulacje Ptaszyno! :*
      1. Kruku lubi to.
      2. Kruku
        Kruku
        :D
        9 Październik 2017
    6. LightHeaded
      LightHeaded
      Który akademik? Może znajomych tam mam i kiedyś wypijemy hehe
      1. Kruku
        Kruku
        DS2
        30 Wrzesień 2017
    7. ٠•●◄CarLag►●•٠
    8. Kruku
      Kruku
      Akademik - godz. 22.00-5.30. 2 domówki 20 poznanych osób i mnóstwo hiszpanów. Nawet nie ma czasu narzekać na nudę :D
      1. View previous comments...
      2. Conley
        Conley
        To nieźle tam się bawisz
        29 Wrzesień 2017
      3. Kruku
        Kruku
        Baa. A jeszcze dziś przyjeżdża kumpel z liceum to już w ogóle :D
        29 Wrzesień 2017
        Conley lubi to.
      4. Inevara
        Inevara
        Jak zapamiętasz "Hola, buenos aires" to się zawsze i wszędzie dogadasz.
        29 Wrzesień 2017
        Kruku lubi to.
    9. Kruku
      Kruku
      Łał. Cóż za niebywała elokwencja :P
    10. Kruku
    11. Kruku
      Kruku
      Maturalny ptak ;D
    12. Kruku
      Kruku
      Wczoraj polski jakoś poszedł. Dziś matematyka, trzymajcie kciuki ;D
      1. Kruku
        Kruku
        Matematyka poszła nawet lepiej niż polski (choć łatwa wcale nie była)
        5 Maj 2017
    13. Kruku
      Kruku
      No elo
      1. RoyalSteve
        27 Kwiecień 2017
  • Ładowanie...
  • Ładowanie...
  • O sobie

    Płeć:
    Mężczyzna
    Urodziny:
    28 Listopad 1996 (wiek: 20)
    Zawód:
    Student
    Gadu-Gadu:
    57785707

    Sygnatura


    ▶[Reklama CA]◀
    ▶[FAITFUL 1.11.2]◀

    [​IMG]
    Ara żółtoskrzydła, ara czerwona (Ara macao) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), zamieszkującego Amerykę Środkową od południowego Meksyku i Południową do północnej Boliwii i środkowej Brazylii.
    Ara żółtoskrzydła, potocznie nazywana przez hodowców Arą macao, należy do gatunku papug o imponujących rozmiarach. Długość ich ciała wynosi 84-89 cm, z czego, aż 50 cm przypada na majestatyczny, długi ogon. Papugi te uważane są za jedne z największych i najatrakcyjniejszych, zarówno ze względów morfologicznych, jak również sposób ich przystosowania się do nowych warunków życia. W upierzeniu Ar dominuje przede wszystkim czerwień, tak intensywna, że w sposób idealny komponuje się z pozostałymi kolorami, nadając im cechy charakterystyczne dla wielobarwnej tęczy, o soczystych i zapierających dech w piersiach barwach.
    Okolice kupra oraz wierzchnią część ogona pokrywają jasnobłękitne pióra, niezwykle widoczne na tle soczyście czerwonego brzucha oraz klatki piersiowej. Od strony zewnętrznej lotki skrzydeł pokryte są warstwową mieszanką trzech niesamowitych kolorów, ułożonych w sposób równoległy. Granat, wraz z jaśniejszymi domieszkami, intensywna słonecznikowa żółć, od której wywodzi się pierwotna nazwa papugi oraz ognista czerwień.
    Spodnia część ogona oraz skrzydeł przypomina kolorystycznie mieszankę czerwieni oraz złota, dzięki temu papuga staje się dostojna oraz majestatyczna.
    Pora skupić się na wcześniej wspomnianym, długim ogonie. Na jego paletę barwną składa się przede wszystkim czerwień oraz szafir. Zbudowany jest on w sposób warstwowy, co oznacza, że pióra usytuowane po jego środku są znacznie dłuższe od pozostałych.
    Głowę pokrywa soczyście żywa czerwień, na której tle w sposób znakomity wyeksponowane są nagie policzki, pokryte białą skórą oraz jasnożółte oczy. Przez tak drobne detale Ara macao przypomina cyrkowego klauna. Dzięki swemu przysposobieniu uważana jest za jedną z najsympatyczniejszych papug. Pomiędzy nagimi policzkami, usytuowany jest ogromny, dwubarwny, ostro zakrzywiony dziób, o niesamowitej sile, zdolny rozłupać nawet najtwardsze łupiny pożywienia.
    Tak jak w przypadku większości Ar, również i tutaj dymorfizm płciowy jest nieznaczny oraz praktycznie niemożliwy do zaobserwowania gołym okiem. Jednakże w dzisiejszych czasach specjalistyczne badania DNA umożliwiają określenie ze 100% dokładnością płci badanych osobników.
    U Ary czerwonej okres lęgowy przypada w okresie od listopada, aż do marca. Wtedy też papugi powinny mieć zapewniony dostęp do dużej budki lęgowej, ze względu na swe znaczne rozmiary, w której samica składa 1-4 jaja, które inkubuje przez ok. 24-28 dni, będąc dokarmiana przez samca.
    W wychowanie młodych angażują się w równym stopniu oboje z rodziców. W przypadku hodowców ważne jest, aby podczas lęgów zachować szczególną ostrożność, gdyż papugi mogą stać się w tym czasie bardzo agresywne.
    Początkowo młode różnią się od osobników dorosłych jedynie krótszym ogonem oraz ciemniejszymi tęczówkami oczu. Pisklęta opuszczają gniazdo po 14 tygodniach od momentu wyklucia, jednakże jeszcze przez około rok pozostają pod opieką rodziców, zdobywając przez ten czas doświadczenie niezbędne do ich przeżycia. Pierzenie u młodych osobników następuje po 15 miesiącu ich życia, wtedy też zaczynają w pełni przypominać swoich krewniaków. Dojrzałość płciową Ary żółtoskrzydłe osiągają w 3-4 roku życia, jednakże nie zaleca się dopuszczania ich do lęgów przed upływem 5 lat.
    Ara czerwona uważana jest za papugę długowieczną. Odpowiednio pielęgnowana oraz odżywiana może żyć nawet 80 lat, tyle, co przeciętny człowiek. Jednakże utrzymuje się, że ich próg wiekowy w rzeczywistości jest znacznie niższy, wahający się pomiędzy 40-50 lat, co i tak wydaje się być długim okresem czasu.
    Ich środowiskiem naturalnym są przede wszystkim tereny pokryte deszczowymi lasami tropikalnymi, otwarte przestrzenie leśne biegnące wzdłuż rzek oraz sawanny. W miejscach tych Ary czerwone odnajdują schronienie oraz niezliczone pokłady pożywienia.
    Ojczyzną Ary macao są tereny Ameryki Środkowej, rozciągające się od południowych rejonów Meksyku, biegnące przez Amerykę Południową, w pobliże Boliwii oraz Brazylii. W rejonach tych papugi uważane są za niezwykle atrakcyjne, a tym samym narażone na niekontrolowane ataki kłusowników oraz niszczenie ich siedlisk naturalnych, poprzez nieustannie rozwijający się przemysł, a także rozprzestrzeniające się w głąb kontynentu aglomeracje miejskie.
    Ary żółtoskrzydłe uwielbiają owoce, takie jak banany, czy pomarańcze. W ich diecie występują także znacznie ilości orzechów oraz świeżej zieleniny, dostarczające ważne składniki pokarmowe oraz zdrowe kwasy tłuszczowe niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. W hodowli należy podawać im również mieszankę pokarmową dla dużych papug, urozmaicając ją podawanymi w między czasie nasionami traw oraz zbóż, warzywami, kwiatami, jak również niewielkimi owadami i larwami. Bardzo ważne jest, aby papugi zapewniony miały nieustanny dostęp do świeżych gałązek drzew, które posłużyć mogą za przekąski.
    Warty zauważenia jest fakt, iż na wolności Ary macao spożywają owoce, które dla większości zwierząt są szkodliwe, a nawet trujące. Papugi te znalazły idealny sposób na neutralizowanie działania toksyn, poprzez spożywanie znacznych ilości gliny, która dodatkowo dostarcza im niezwykle ważnych dla organizmu mikro i makroelementów.
    Ara czerwona należy do papug monogamicznych, łączących się w pary, bądź niewielkie stada. Ptaki te żyją ze sobą w pełnej harmonii. Nocą skupiają się w grupy noclegowe, o świcie zaś wybierają się na żer, w celu poszukiwania pożywienia. W tym też czasie papugi są najaktywniejsze, wydając podczas lotu charakterystyczny, głośny skrzek, umożliwiający im komunikację oraz rozeznanie w terenie. Życie w tak małych grupach, w swym bezpośrednim sąsiedztwie zapewnia Arom bezpieczeństwo przed drapieżnikami czyhającymi w ukryciu na łatwy łup.
    Gniazda ptaków na wolności znajdują się zazwyczaj w dziuplach dużych drzew, na znacznych wysokościach, gdzie młode pisklęta chronione są przed wszelkiego rodzaju niebezpieczeństwami.
    Tak naprawdę Ary żółtoskrzydłe nie należą do gatunku zagrożonego, jednakże ich populacja z roku na rok gwałtownie spada i status ten w niedługim czasie może niestety ulec zmianie. Głównymi przyczynami spadku populacji Ar czerwonych w środowisku naturalnym są, nadmierna i bezustannie postępująca degradacja siedlisk, rozwój przemysłu oraz aglomeracji miejskich, a co za tym idzie, wylesianie terenów zamieszkiwanych przez papugi oraz szerzące się kłusownictwo wraz z nielegalnym handlem.
    Ara czerwona należ do bardzo popularnych i wszechobecnych papug hodowlanych. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze fakt, iż w przypadku Ar macao, bardzo łatwo można zachwiać ich równowagę psychiczną. Papugi te są niezwykle podatne i wrażliwe na nieodpowiednie traktowanie oraz samotność, z tego też powodu popadają w apatię oraz może dojść do samookaleczania się, po to tylko, aby zwrócić na siebie uwagę właściciela. Tak, więc, zaleca się, aby to właśnie doświadczeni hodowcy, dysponujący dużą wiedzą podejmowali się opieki nad Arami żółtoskrzydłymi.
    Papugę charakteryzuje głośny i donośny skrzek, rekompensowany dużą podatnością na oswajanie oraz przyjacielski stosunek do ludzi.
    Ary maco są bardzo towarzyskimi i wesołymi papugami, uwielbiającymi zabawy oraz kąpiele. Ważne jest, aby w dużej, przestronnej wolierze, umożliwiającej swobodne przeloty, wykonanej z mocnych i wytrzymałych elementów, zapewnić dodatkowe atrakcje i zabawki, co pozwoli okiełznać niszczycielskie zapędy Ar, a także utrzymać klatki w odpowiedniej kondycji na długi okres ich użytkowania.
    [​IMG]
    Ara ararauna, ararauna (Ara ararauna) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), zamieszkującego nizinne puszcze i lasy galeriowe od Panamy do południowej Brazylii.
    Ara zwyczajna zawdzięcza swą popularność oraz wielką rzeszę fanów swojemu niezwykle intensywnemu, rzucającemu się w oczy oraz niesamowitemu upierzeniu. Jest ona stosunkowo dużą papugą osiągającą nawet 95 cm długości. Jej nieskazitelne ubarwienie zapiera dech w piersiach i sprawia, że jest niezwykle nadzwyczajnym ptakiem. Zewnętrzna część ciała, czyli kark, skrzydła, tułów i pióra ogonowe są koloru jaskrawego turkusu, przemieszanym z delikatnym błękitem. Czubek głowy pokrywają ciemnozielone pióra, a całość dopełnia intensywno żółty, wręcz słonecznikowy odcień. Całość idealnie ze sobą współgra, a potężny, czarny dziób nadaje papudze monumentalności oraz dostojności. W przypadku Ar należy także pamiętać o ich charakterystycznej białej, nagiej skórze imitującą maskę klauna, którą przeszywają trzy poprzeczne rządki krótkich, czarnych piór, stroszących się pod wpływem podniecenia bądź stresu. Dymorfizm płciowy w przypadku Ary żółtobrzuchej, bo tak również jest nazywana, jest nieznaczny. Sprawne oko hodowcy może wypatrzeć niewielkie różnice w wielkości dzioba, u samców jest on, bowiem większy, lecz stuprocentową pewność dadzą nam badania DNA. Tak, więc, jak widać jest to niezwykła, a zarazem tajemnicza papuga, która sprawia, że nie ma sposób oprzeć się jej urokowi.
    Okres lęgowy Ary zwyczajnej przypada w różnych porach roku, ze względu na jej różnorodne rejony występowania w środowisku naturalnym. Jednak jedną, niezmienną i pewną kwestią jest to, że samica składa w gnieździe znajdującym się w dziuplach wysokich drzew, 2 jaja. Ich inkubacja trwa około 26-28 dni. Przez ten czas dorosłe osobniki zachowują się niezwykle cicho, aby nie narazić swojego potomstwa na niebezpieczeństwo ze strony drapieżników.
    Początkowo młode Ary wykluwają się ślepe i pokryte delikatnym puchem. Po przeszło 13 tygodniach opuszczają one gniazdo, lecz nadal są dokarmiane przez rodziców do momentu osiągnięcia przez nie pełnej samodzielności. Dojrzałość płciową Ararauna osiąga w wieku 3-6 lat.
    Przeciętna długość życia Ary żółtobrzuchej wynosi 50 lat, a więc stosunkowo długo. Przez ten czas mamy zapewnione towarzystwo niezwykle przyjaznej i inteligentnej papugi.
    Najczęściej Ararauna spotykana jest w rejonie lasów tropikalnych, w puszczach bądź w lasach galeriowych, które porastają brzegi rzek. Miejsca te są doskonałym źródłem zarówno pożywienia, jak i wody pitnej dla ptaka.
    Obszar na którym występuje Ara zwyczajna jest dość różnorodny i obejmuje znaczącą część Ameryki Południowej, rozciąga się on bowiem od Panamy, aż po Brazylię.
    Tak jak w przypadku innych papug, ich dieta powinna być bardzo urozmaicona. Menu Ary na wolności składa się w głównej mierze z owoców, świeżych liści, nasion, orzechów oraz młodych pędów. W niewoli możemy urozmaicić ich posiłki dodatkowo w mieszankę dla dużych papug oraz ziarna zbóż.
    Ara żółtobrzucha z reguły żyje w parach, jednakże czasem można ją spotkać w grupach liczących nawet do 25 osobników. Największą aktywność przejawia ona wczesnym rankiem oraz późnymi popołudniami. Przez pozostałą część dnia spotkanie jej jest niezwykle trudne, ponieważ ukrywa się w gęstych koronach drzew przed upałem.
    Ara zwyczajna wykazuje duże skłonności niszczycielskie, dlatego powinno się zapewnić im dostęp do dużej i przestronnej woliery, która wykonana zostałaby z mocnych, metalowych elementów, które nie ulegną zniszczeniu pod wpływem silnego dzioba ptaka. Żółtobrzucha jest niezwykle towarzyska i szybko przywiązuje się swojego właściciela. Zdarza się także, że „zakochuje się” w swoim ludzkich przyjacielu. Staje się wtedy niezwykle zazdrosna i może atakować gości lub pozostałych członków rodziny.
    [​IMG]
    Modroara hiacyntowa, ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), zamieszkujący Amerykę Południową (środkowa Brazylia, wschodnia Boliwia i północno-wschodni Paragwaj). Największa z latających papug.
    Ara hiacyntowa to bardzo duża papuga, osiągająca około 100cm długości, z czego ogon zajmuje przeszło 58cm. Rozpiętość skrzydeł waha się pomiędzy 120 a 140 cm. Dymorfizm płciowy u tych ptaków jest bardzo nieznaczny, a rozróżnienie płci możliwy jedynie za pomocą badań DNA. Ubarwione są one na intensywnie kobaltowy kolor, który ciemniejszy jest na skrzydłach, a rozjaśnia się na głowie. Ciemno brązowe oczy i silny, szary, duży dziób otaczają żółte fałdy skórne imitujące pierścienie. Na dzień dzisiejszy „Hiacynty” są największymi latającymi papugami.
    Okres lęgowy papugi zaczyna się w lipcu, a kończy w grudniu, zazwyczaj podczas trwania pory deszczowej. W tym czasie ptaki dobierają według własnych upodobań dużą dziuplę w drzewie, w której samica składa 2-3 jaja i wysiaduje je przez około 28 dni.
    Młode Ary są bardzo podobne do swoich rodziców, jednakże ich ogon jest dużo krótszy, a żółte fałdy skórne, bledsze. Drugie pisklę w lęgu wykluwa się zwykle kilka dni później niż pierwsze, przez co jest dużo bardziej słabsze i mniejsze i często umiera. Pisklęta opuszczają gniazdo i rodziców po 4-6 miesiącach, a niezależność osiągają już po 18 miesiącach. Dojrzałość płciowa osiągana jest przez ptaka pomiędzy 6. a 10. rokiem życia.
    Ara hiacyntowa dożywa średnio 30-50 lat, jednak, jeśli w niewoli dba się o nią w właściwy sposób, czas ten może znacząco się wydłużyć.
    Najkorzystniejszym biotopem dla nich są tropikalne lasy deszczowe, w których znajdują schronienie, oraz bagniste tereny, porośnięte przez lasy palmowe.
    Ojczyzną „Hiacynta” jest Ameryka Południowa, a przede wszystkim środkowa Brazylia, wschodnia część Boliwii i północo-wschodni Paragwaj.
    Dieta tych papug jest bogata w orzechy i nasiona. Ich menu składa się również z owoców, warzyw, kiełków, kukurydzy oraz chleba razowego i kostek żółtego sera. Jako urozmaicenie mogą posłużyć owoce palm, które Ary z wielką przyjemnością rozłupują swoimi silnymi dziobami. Na wolności ptaki te żywią się również owocami, które dla innych zwierząt mogą okazać się trujące, a jest to możliwe poprzez zjadanie gliny, która neutralizuje toksyny zawarte w pożywieniu.
    Ara hiacyntowa żyje w niewielkich grupach, a podczas okresu lęgowego rozdzielają się na stałe pary, ponieważ są to ptaki monogamiczne. Gdy jest ona zaniepokojona wznosi szorstki, głośny i nieprzyjemny okrzyk, którym ostrzega swoich pobratymców. Największą aktywność papuga przejawia wczesnym rankiem, a także późnym popołudniem, wtedy najczęściej można spotkać ją na żerowaniu.
    „Hiacynty” są bardzo głośnymi, zabawnymi i żywiołowymi papugami, które nie znoszą nudy, tak, więc trzeba im zapewnić dostęp do żerdek, na których będą mogły siedzieć i zwisać, a także zabawki dla papug. Papuga jest bardzo czuła, dlatego możemy pozyskać uroczego pupila na większą część naszego życia. Woliera powinna być duża, długa i przestronna, wykonana z silnych metalowych elementów, których Ara nie byłaby w stanie zniszczyć.
    [​IMG]
    Kakadu żółtoczuba, kakadu złotoczuba (Cacatua galerita) – gatunek ptaka z rodziny kakaduowatych (Cacatuidae), zamieszkujący wschodnią i północną Australię, Tasmanię, Melanezję i Nową Gwineę. Na większości obszaru występowania ptak liczny.
    Upierzenie białe, jedynie na czubku głowy jaskrawożółte pióra tworzące czub. Na policzku niezbyt wyraźny żółtawy nalot. Oczy czarne, podobnie jak mocny, zakrzywiony dziób. Ptaki te dorastają do około 50 cm długości i ważą średnio 800 – 900 g.
    W sezonie lęgowym pary ptaków oddzielają się od stada. Gniazdują w pionowych szczelinach eukaliptusów, zazwyczaj w pobliżu wody. Samica składa 2-3 jaja, które następnie wysiaduje przez ok. 30 dni.
    Po wykluciu młode są dokarmiane przez rodziców, do momentu aż ostatnie z piskląt opuści gniazdo, a trwa to mniej więcej 9 tygodni. Po tym czasie młode w większej mierze stają się już samodzielne i z pomocą rodziców zdobywają niezbędne doświadczenie i pożywienie. Pisklęta rodzą się ślepe i początkowo są dużo jaśniejsze od dorosłych osobników, ponieważ pokrywa je jasny, delikatny puch.
    Kakadu żóltoczuba jest ptakiem długowiecznym. Żyje ponad 50 lat, nawet do 100 lat.
    Występuje na sawannie, w nizinnych lasach i na obszarach półotwartych do wysokości 1500 m n.p.m., ale zalatuje również na tereny miejskie.
    Kakadu żóltoczube zamieszkują północną Australię, Tasmanię, Melanezję i Nową Gwineę.
    Zjada nasiona, korzonki, pączki, orzechy, owady. Stada żerują na ziemi, a w tym czasie kilka ptaków obserwuje otoczenie z pobliskich drzew i w razie zagrożenia ostrzega ochrypłym głosem.
    Poza sezonem lęgowym może tworzyć duże stada, nocujące w stałym miejscu. Prowadzi dzienny tryb życia.
    Jak zdecydowana większość papug, kakadu żółtoczuba jest ptakiem bardzo towarzyskim. W naturze, poza okresem lęgowym, żyje w dużych stadach. Dlatego, również w niewoli warto kakadu zapewnić towarzystwo, jeśli nie osobników jej własnego gatunku, to przynajmniej przedstawicieli innych dużych papug. Oczywiście, możemy trzymać ją pojedynczo, ale wówczas wymaga od nas dużego zainteresowania.
    Kakadu żółtoczube nie znoszą samotności. Trzymane pojedynczo traktują człowieka jak własnego partnera i „oczekują”, że będzie przy nich dwadzieścia cztery godziny na dobę. Często przywiązują się tylko do jednego członka rodziny, a wobec pozostałych są nieufne. Niestety to ptak wybiera sobie człowieka!
    [​IMG]