Witajcie! "Dzisiaj chciałbym wam przedstawić skróty klawiszowe, które w pewnym sensie są tajemnicze, ale też mogą ułatwić obsługę naszej tutaj gry MC. Poradnik znalazłem ten na pewnym forum, które już wygasło, ale jeszcze jest "na sieci" zmieniłem trochę jego treść oraz dopisałem kilka kombinacji, których nie było." KOMBINACJE: F3 + A - przeładowanie wszystkich chunków. Użyteczne np. wtedy, gdy jakiś chunk się nam nie wczytał. F3 + D - czyszczenie czatu. Przydaje się, kiedy czat CraftApple'a jest mocno zaśmiecony. F3 + H - wyświetla ID itemów. F3 + T - przeładowanie tekstur i modelów mobów. F3 + B - pokazuje ramki mobów (tzw. "hitboxy"), a także kierunek, w którym patrzą. Jest to przydatna opcja, gdyż dzięki niej wyraźnie widzimy moby nawet w nocy. F3 + N - przełączanie pomiędzy trybem kreatywnym a trybem obserwatora. Przydatne dla administracji. F3 + S - przeładowanie dźwięków i wszystkich zasobów. SHIFT + F3 - wyświetla menu dostępne pod F3 razem z diagramem. F3 + ALT - "zrywczo"wyłącza Minecrafta. F10 - zamraża postać np.: w powietrzu. CTRL + kółko na myszce - skopiowanie danej maski / skrzynki z zawartością / gotowego sztandaru na Creative. [hr] Uwaga! Niektóre skróty (takie jak przeładowanie tekstur lub dźwięków) mogą spowodować laga, crasha, czy coś tam jeszcze innego. Mogą też całkowicie zrywczo wyłączyć grę! Uwaga! Kombinacja CTRL + kółko myszki nie działa na Minecraftcie 1.8 wymagana jest przynajmniej wersja Minecraft 1.8.1 lub wyższa. Uwaga! Autor wątku nie ponosi żadnych konsekwencji, jakie mogłyby wystąpić w związku z nie udaną operacją kombinacji klawiszowych. [hr] Jeśli znacie jeszcze jakieś kombinacje klawiszowe możecie napisać w komentarzu, z chęcią dopiszę. Mam też nadzieję, że poradnik wam się spodobał. :] Z góry pozdrawiam! Gold
No no, postarałeś się Moim zdaniem bardzo przydatne informacje dla użytkownika każdego pokroju Pozdrawiam
@refresh Dodano dwa nowe skróty: F3 + ALT - "zrywczo" wyłącza Minecrafta. F10 - zamraża postać np.: w powietrzu.