Imię: Mateusz Ile czasu dziennie przebywasz w grze, oraz na których serwerach najchętniej: Moim ulubionym trybem gry jest survival i spędzam na nim od 1 do 6 godzin,w zależności od dnia. Na cv również się pojawię, ale zazwyczaj tylko po to by skorzystać z pluginu małżeństw Data urodzenia: 1999 13 marca Przybliżona data rozpoczęcia gry w Minecraft i wersja: pytając kolegi, który polecił mi tę grę wiem, że to był przełom beta 1.7/beta 1.8.1 Przybliżona data rozpoczęcia gry na Craftapple: Mój pierwszy raz na Craftapple, to była pierwsza połowa zeszłorocznych Wakacji(2015). Czy kiedykolwiek byłeś/aś karany/a na serwerze gry lub forum: I tu zaczynają się schody, bo tak jak nie musiałem edytować zbytnio reszty podania tak tu muszę się przyznać, że byłem karany. Byłem wyrzucany z serwera za łamanie zasad netykiety. Było to w poprzedniej edycji na serwerze survival. Obrażałem jedną pomocniczkę na chacie głównym, za co chciałbym w tym miejscu bardzo przeprosić. Muszę jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów. I choć sam nie pozostaję bez winy, muszę powiedzieć, że moje zachowanie było podyktowane silnymi emocjami, za co jeszcze raz przepraszam. To po pierwsze, a po drugie sytuacja została rozwiązana i zamknięta jeszcze w zeszłym roku, na co mam nawet dowody w postaci (zrobionego nie dawno) ss. Dodam jedynie, że zarówno przed jak i po tamtej akcji nie było uwag (przynajmniej ja o niczym nie słyszałem) do mojego zachowania na chat mc jak i w samej grze. Obiecuję, że taka sytuacja nie będzie już nigdy miała miejsca (nie może, jeśli myślę poważnie o podjęciu się funkcji). Czy pełniłeś podobną funkcje poza Craftapple, na serwerach o ruchu min. 30 graczy online w szczycie: Tak, byłem KidMod-em (to rodzaj pomocnika lub też czat-moda) na serwerze typu skyblock, Moderator na serwerze znajomego o ruchu co prawda mniejszym niż 30 os. jednak pomagałem przy jego tworzeniu oraz ogarniałem chat pomagając innym. Co chciałbyś/chciałabyś zmienić na Craftapple: Miesiąc na napisanie nowego podania to dużo czasu, ale chyba jako jeden z niewielu doceniłem tenże czas i pomyślałem nad tym co mogę tu napisać. Na pewno trzeba przebudować sklep. Ludzie (szczególnie nowi) mają straszne problemy ze sprzedawaniem w sklepie. Tak od tego są pomocnicy fakt, ale jest wiele takich sytuacji, gdzie po 5 min tłumaczenia na 10 różnych sposobów taki "ktoś" po prostu pisze "P**** ten serwer idę gdzie indziej". To samo dzieje się z powodu lagów, ale tym już się zajęto, więc nie będę się w tej kwestii zbytnio udzielał Jakie uprawnienia i obowiązki posiada pomocnik: (tutaj w zasadzie nie musiałem nic edytować więc wybaczcie kopiowanie) Obowiązki: - Pomagać moderatorom w ogarnianiu czatu oraz robić to gdy takowych nie ma na serwerze. - Zgłaszać wszelkie problemy/usterki/bugi do ViceAdministratora lub Administratora. - Pomagać graczom w ich problemach, wyjaśniać działanie komend (nie wysługiwać się przy tym zdaniem: "napisz /pomoc" czy też "wujek Google ci pomoże") + - To samo moim zdaniem tyczy się wyjaśniania mechaniki gry, a nie tylko tłumaczenia zasad działania serwera. - Uczestniczyć w życiu serwera/dyskusjach na forum. - Być dyspozycyjnym (Wykonywać dodatkowe czynności, wskazane przez Vice/Administratora, Moda) + - Pomagać w rozwiązywaniu konfliktów między graczami. Przywileje (a raczej narzędzia do pracy ): - Komenda /kick - wykopuje gracza z serwera. Zastosowanie tylko w uzasadnionych przypadkach, zgodnie z taryfikatorem podanym w regulaminie) - Komenda /mute - wycisza gracza na określony czas, ograniczając jego komunikację na serwerze do prywatnych wiadomości /msg, /m, /r. Nadawany zgodnie z taryfikatorem kar. Dlaczego chciałbyś/chciałabyś zostać pomocnikiem: Ponieważ uważam, że się nadaje. I wbrew pierwszemu wrażeniu nie są to puste słowa. Dobrze wykorzystałem ten miesiąc między jednym, a drugim podaniem. Postanowiłem, że mimo odrzucenia mojego pierwszego podania spróbuję jak to by było być tym pomocnikiem. Pierwsze co zauważyłem to to, jak ciężka jest to praca. W zasadzie jestem osobą po praktycznie miesięcznym stażu przygotowawczym na to stanowisko. Pomogłem już naprawde wielu osobom zarówno w tłumaczeniu zasad działania serwera (komend), pomocy przy rozpoczęciu gry, czy też wytłumaczenia działania zasad działania samego minecraft-a. Ostatnio tłumaczyłem to osobie, która nie miała o nim zbyt dużego pojęcia (umiał zrobić kilof). W jaki sposób załagodzisz powstałe konflikty: Wszyscy piszą to samo, znaleźć rozwiązanie pasujące wszystkim stronom konfliktu. Jak dobrze wiemy w sytuacjach konfliktowych, a w szczególności na mc, ciężko jest znaleźć złoty środek. Przekonałem się o tym dokładniej, wczytując się w kłótnie na chat. W takiej sytuacji należy przede wszystkim obserwować przebieg konwersacji i pilnując jej kultury, jednocześnie starać się wyczuć jej ton. Kto tu komu zawinił. Nie jest to trudne i można wtedy szybko zagasić konflikt. Wystarczy wytknąć jakieś błędy w zachowaniu obydwu stronom (wtedy konflikt zazwyczaj nagle się kończy). Fakt, dobre imię pomocnika zostaje wtedy nadszarpnięte, bo coś komuś wytknął, ale w końcu nie jest on kimś kto ma błyszczeć jak gwiazda, tylko podwijać rękawy i brać się za robotę. Czy posiadasz umiejętność współpracy z ludźmi: Współpraca z ludźmi to najprostsza ze wszystkich spraw jakimi zajmuje się pomocnik. Jako gracz ciężko jest czasem zdobyć zaufanie innego gracza. Nawiązać z nim kontakt i spędzić miło czas. Mimo to zdarzyła mi się już nie jedna taka sytuacja i naprawdę ciepło mi się na sercu robiło kiedy widziałem jak na chat wyświetliło się "dzięki Kruku", albo "Kruku fajny jesteś", lub też "dzięki za pomoc". Wczoraj dostałem przypadkowo /msg od osoby która poprosiła mnie o pomoc, a potem wspólną grę. Nie wiem czy gracz to fake, czy nie ale dla takich chwil warto być pomocnikiem. [Obrazek: 826559553edba1b2e9e310e0cc9f5018.png] Moim zdaniem jest to kwintesencją tego na co pracuje pomocnik, a dla mnie jest to jedna z najbardziej wartościowych nagród - wdzięczność. Opisz swoją osobę: Mimo mojego wyskoku na poprzedniej edycji serwera survival, nadal uważam siebie za osobę posiadającą naprawdę duży dystans. Jestem również bardzo otwarty na nowe znajomości, nie oceniam ludzi po pogłoskach lecz daje czystą kartę by dana osoba sama wyrobiła sobie moje zdanie o niej. Jestem też osobą wytrwałą, lecz nie upartą (potrafię przyznać się do błędy, jak również przyjąć czyjś tok myślenia na dany temat). Moim zdaniem jestem też lojalny i uczciwy. Od razu mówię co i jak, bez kręcenia się w koło prawdy. Gdy już coś komuś obiecam, zawsze dotrzymuje słowa, a kiedy ktoś powierzy mi jakąś tajemnice, może być pewien, że nie trafi ona do nikogo, bez jego wiedzy i zgody. Prywatnie zajmuję się naprawdę wieloma rzeczami: majsterkowanie, rysowanie, pisanie, czytanie, sport (pływanie, biegi), no i oczywiście gry. Nie jestem fanem strzelanek typu CS. Dla mnie gra musi mieć fabułę by mogła cieszyć gracza rozgrywką, lub tak jak w przypadku Minecraft oferować coś czego inne gierki nie mają. Nie interesuje mnie rywalizacja, dla tego też rzadko pojawiam się na pvp mc. Nie jestem też materialistą. Prywatnie nie jestem też zbyt bogaty i dzięki temu jak mam czegoś dużo lub jest mi w jakiś sposób zbędne chętnie dziele się tym z innymi. W okresie przedświątecznym uczestniczę w zbiórkach charytatywnych, gdzie zbieramy żywność, zabawki, ubrania i inne potrzebne rzeczy i rozdajemy biedniejszym rodzinom w formie prezentu gwiazdkowego. A teraz kilka słów odnoszących się wyłącznie do funkcji pomocnika. Wspominałem już o braku zainteresowania rywalizacją? To samo tyczy się również tego powszechnego ostatnio wyścigu szczurów na chat mc. Ktoś pyta się o jedną komendę na chat. W ciągu pół sekundy odpowiada tej osobie 10 osób w tym 2 pomocników + moderator... Ktoś mógłby powiedzieć, że nie widział bym pomagał i tutaj również muszę przedstawić zasady jakimi się kieruję: 1. Gdy już ktoś pomaga lub tłumaczy coś danej osobie nie wchodzę mu w paradę. Czasem dorzucę jakieś słowo lub zdanie uzupełniając tym samym czyjeś tłumaczenie. Wtrącam się i zaczynam coś tłumaczyć dopiero gdy widzę, że ktoś kto stara się pomóc nie jest w stanie tego zrobić i rezygnuje. Wtedy dopiero wkraczam ja. 2.Pomaganie na mc powinno odbywać się na /msg. I tak też robię. Prawda, gdy ktoś pyta o coś łatwego typu "jaka komenda?", wtedy odpowiadam na chat globalnym. Lecz sprawy wymagające większej uwagi przenoszę na /msg i tam nie zaśmiecając chatu głównego staram się rozwiązać problem gracza. 3. Jakość a nie ilość. Ostatnią sprawą jest to jak postępuję z kimś kto potrzebuje pomocy. Proste, cierpliwie tłumaczę pozostając do dyspozycji gracza, aż nie powie, że wie już wszystko i nie potrzebuje już pomocy. I nie przerywam nagle pędząc do innego gracza po to tylko po to by nabić ilość osób którym pomogłem bo nie o to tu chodzi. Określ swoją dyspozycyjność: Wykonywanie dodatkowych poleceń nie jest dla mnie problemem. Kontakt ze mną można uzyskać przez: [Obrazek: sdfsdf1.png][Obrazek: Skype.png][Obrazek: SP5Cfqm.png][Obrazek: whatsapp-icon.png] (numery mogę podać na PW) Umotywowanie podania: Nie będę pisał, że pomocników jest mało i nie radzą sobie i wgl. Nie jest to absolutnie prawdą, bo zarówno ekipa jak i administracja spisują się znakomicie. Moje podanie motywuję swoja chęcią niesienia pomocy innym, odciążenia obecnych pomocników i moderatorów oraz tym, że mogę przysłużyć się dobremu imieniu ekipy i serwera. Uwielbiam też, gdy ktoś napisze te proste "dzięki za pomoc". Serce mi rośnie, dla tego właśnie chce zostać pomocnikiem.
Mamy taką małą, niepisaną zasadę. Musisz poczekać przynajmniej miesiąc, od ostatniego podania, by złożyć nowe. Poza tym, za kopiowanie powinien być co najmniej solidny warn. @Abyssuss dużo, ale skopiowane. Wystarczy poczytać, Kruku coś tam itp.
Dużo napisane i to mi się podoba, ale na przyszłość radzę nauczyć się BBCode, by nie "zespalać" swojego tekstu w jedno wielkie "bagno".
Zapraszamy za miesiąc ze swoim podaniem. A przez ten czas poudzielaj się na czacie. Sprobuj zaistnieć na forum. Niech pojawi się kilka reputek na Twoim koncie.