MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Poradnik] Podanie na Pomocnika

Dyskusja w 'Hydepark' rozpoczęta przez użytkownika indianajones1899, 23 Marzec 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. indianajones1899

indianajones1899 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Ten temat nie będzie raczej czymś nowym, a odświeżeniem wątku pana DezerPL. Tyle, że tym razem będzie pisany z trochę innej perspektywy, bo kogoś, kto jednak dostał rangę. I większość porad będzie bardzo podobna do tamtych, ale jednak delikatnie zmienionych. No to jedziemy.

Początkowe porady
    takie jeszcze przed pisaniem podania​

1. Moim osobistym zdaniem, powinieneś udzielać się na forum, może jakoś niespecjalnie, niekoniecznie w każdym wątku, ale raz na jakiś czas się przyda. Pomóż komuś z jego problemem w odpowiednim dziale, opisz dokładnie co ci się podoba/nie podoba w czyimś podaniu itp.

2. Parę reputek, w szczególności tych pozytywnych nie jest aż tak ciężko zdobyć. Mój ,,ulubieniec", który na forum dołączył zdecydowanie później, w parę dni miał więcej reputacji ode mnie. Tylko trzeba też pamiętać że robienie złych rzeczy też zapada w pamięć.

3. Teraz przechodzimy do serwera. Po pierwsze i najważniejsze, jeżeli chcesz być pomocnikiem, powinieneś pomagać. Czyli, jeżeli ktoś ma jakieś pytanie, to udzielasz odpowiedzi. Niestety, wielu popełnia też głupie błędy. Pomaga na przykład tylko jak jest ktoś z ekipy. Albo poucza innych graczy. Sam tak niestety robiłem, i teraz Thunder się do mnie przyczepił (też cię lubię :*). Także... Takie rzeczy lepiej zostawcie pomocnikowi. Ewentualnie, poproście kogoś uprzejmie. Ale lepiej nic poza tym.

4. Na serwerze lepiej pisać bez błędów, literówek itp. Wiadomo, że czasem się zdarza, więc jak zrobiliśmy coś takiego jednorazowo. Ale jak cały czas tak piszemy... No i nie należy się z nikim wykłócać o bezsensowną rzecz. Oczywiście jeżeli sprawa dotyczy czegoś poważnego, to wtedy. Ale jak się kłócisz z Graczem, bo nie chce ciebie dodać do działki, to wiedz, że coś się dzieje...

5. Postaraj się również nie trollować na czacie. Bywa to naprawdę denerwujące. Tak samo nie wyzywaj, nie przeklinaj i nie spam. Gracze zapamiętają cię właśnie w ten sposób. A wtedy ciężko będzie to odwrócić...

6. I na koniec, jeżeli masz sprawny mikrofon, to śmiało wbijaj na serwerowego TS. Spróbuj tam pogadać z kimś, nawiązać nowe znajomości.

Porady dotyczące podania
    jak już się zaklimatyzujesz

1. Podanie MUSI być napisane według tego wzoru , musisz mieć przeczytane obowiązki pomocnika tutaj, i na końcu, koniecznie musisz zapoznać się z Regulaminem. Bez tego nawet nie masz szans się dostać.

2. Nie kopiuj cudzego podania. W internecie nic nie ginie. Łatwo znaleźć czyje ono jest.

3. I kwestia najbardziej drażliwa... Czyli wiek. Tak naprawdę niby nic od niego nie zależy. Ale często i gęsto zdarzają się niereformowalne tzw. Dzieci Internetu. Czyli kiepskie na posadę, i jak tylko podanie jest odrzucone, to od razu szał zabijania, hejtują wszystkich, nie dają normalnie grać. Ale zdarzają się też chlubne wyjątki. Przykładowo, nasza kochana Yumisiek, która dostała pomocnika mając 12 lat. I sprawiała się doskonale. Niestety, zrezygnowała, ale pozostawiła po sobie jedno...

4. W podaniu najlepiej używaj BBCODE. Czyli pogrubiaj niektóre zdania, Zmieniaj rozmiar, kolor i czcionkę. Ale pamiętaj, nie przesadzaj. Postaraj się, aby było czytelne.

5. Osobiście wyróżniam 5 typów podań. 1: Rozpisane, czyli ładnie i porządnie wypowiadasz się na temat. Większość takich podań jest przynajmniej uznawana za wartościowe. 2: Krótko i na temat, czyli wypowiadamy się krótko, zwięźle, ale jednocześnie rzeczowo i kompetentnie. 3: Do kosza, przykłady takich znajdziecie tutaj. 4: Przeciętne, niczym szczególnym się nie wyróżniają, ot typowe podanie, nie najkrótsze, ale zazwyczaj nie na temat, trochę przekłamane, czy brzydkie. A ostatnie, 5 to nietypowe. Czyli odmienne, i często dosyć ciekawe, które zrywa z utartymi schematami. A moja porada, to oczywiście 1 bądź 2 typ, chociaż oczywiście typ 5, jeżeli odpowiednio się go napisze... Może być hitem :p.

6. Najważniejsze punkty to oczywiście:

Dlaczego chcesz być pomocnikiem: Ważny punkt, gdyż opisuje on, dlaczego chciałbyś zostać pomocnikiem. Zawsze warto napisać tam coś oryginalnego. Pisanie w kółko tego samego nie jest dobrym rozwiązaniem. Potrafi to dość odrzucać

Opisz swoją osobę: Opisanie osoby to jeden z NAJWAŻNIEJSZYCH punktów. Powinieneś w nim zawrzeć informacje o tym kim jesteś, jaki masz charakter, stosunek do graczy, serwera, samej gry, ewentualnie możesz opowiedzieć o hobby czy szkole.

Umotywowanie podania: Wiele osób nie rozumie tego punktu. Każdy interpretuje go inaczej. Mam nawet podejrzenia, że został wprowadzony specjalnie, aby zobaczyć kto jak go interpretuje (ale to tylko moje domysły). Ja zrozumiałem go mniej więcej tak: Co dokładnie motywuje twoje podanie? Co najbardziej za twoją kandydaturą przemawia?

7. Najlepiej nie tłumacz się w komentarzach. To dość kiepskie rozwiązanie. A tym bardziej nie wykłócaj się z graczami. To tylko świadczy o tym, że zależy ci na randze, a nie na pomocy innym. Ja osobiście tłumaczyłem to w reputacji.

8. I na koniec, jak odrzucą ci pierwsze podanie. Nie poddawaj się, ale też nie szalej nie wiadomo jak. Uspokój się, popatrz dokładnie na swoje błędy, na opinie graczy

Mam nadzieję, że moje porady będą przydatne, i zacznie pojawiać się więcej wartościowych podań. Jak o czymś zapomniałem, to śmiało mi piszcie. Niech moc będzie z wami
    #WcaleNieRobięTegoDlaReputek

Reklama
  2. Inevara

Inevara Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    322
    Po co komu BB-Code? Mojego podania chyba nie widziałeś ;]
    Postarałeś się, dziadyngo

3. indianajones1899

Docenione treści:
    0
    A wiesz, widziałem. A BBCODE... Tak moim zdaniem użycie go w niektórych miejscach zwiększa czytelność. I oczywiście pomaga w przyszłości. Bo może być przypał, jak pomocnik na shoutboxie się spyta: Ej, a jak używać BBCode?

4. mati1x1

mati1x1 Użytkownik

Docenione treści:
    2
    @CharmingFlame czy ty do wszystkich piszesz dziad, dziadyngo itd. <3 :*

@indianajones1899 ładnie wszystko rozpisane w nagrodę dostaniesz o reputkę większą ;)

5. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Ja bym dodał (z własnego doświadczenia):

"Jeżeli byłeś kiedykolwiek karany na serwerze/forum, nie pisz podania. Zostanie ono odrzucone."

Tak głosi regulamin...

6. indianajones1899

Docenione treści:
    0
  7. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Masz rację, po ponownym przeczytaniu mojej wypowiedzi zauważyłem w niej pewną dozę goryczy.
    Mimo to nadal utrzymuję, że przy tak wyglądającym regulaminie, osoba zkickowana, zmutowana, zbanowana nie powinna składać podania. Zwuczajnie nie ma szans otrzymać rangi pomocnika.

To samo tyczy się w sumie osób które odeszły z ekipy. Najlepszym przykładem jest nasza kochana Yumi, która nie może wrócić do ekipy bo regulamin.

Nie wiem, czy mówiłem o tym kiedyś publicznie czy nie, ale napiszę teraz.

Osobiście nie złożę kolejnego podania, chyba że zmieni się regulamin. Nie ma sensu zaśmiecać forum :p

I teraz starałem się mówić maksymalnie obiektywnie. Bez cienia żalu :)

Ps. Świetny poradnik :)

Reklama
  8. Gabi48

Gabi48 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    @up: Wyjątki są zawsze :) Ja jestem żywym dowodem, że można :)

Co do poradnika- super. Dobrze, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem :)

9. lucklucky10

lucklucky10 Były ViceAdmiηistrator. STUDENT PRAWA
    Zasłużony

Docenione treści:
    309
    Poradnik bardzo fajny, reputka się należy ;)

10. indianajones1899

Docenione treści:
    0
    Dziękuję, dziękuję. A co do 2 twojej wypowiedzi Kruku... Three też zaliczył kopa ;)

11. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    Sam poradnik nawet, nawet. Pomimo tego, że się czasami merdasz sam z sobą np. w pierwszym punkcie czwartym. ;)

Ale myślę, że istnieje powód dlaczego nie ma do tej pory takiego oficjalnego poradnika. A mianowicie napisanie samodzielnie dobrego podania jest pewnego rodzaju częścią testu czy osoba nadaje się na Pomocnika. Czy jest ogarnięta. Czy "miała już odpowiednio dużo czasu na poukładanie sobie w głowie". A tak to ze ściągą w ręce to byle jaki CJ z internetu potrafi napisać coś "wartościowego". Tak ja to widzę.

Kruku: Przesadzasz. Poza tym wcześniej mówiłeś wszystkim, wszędzie, że już "trzeciego podania nie będzie". A zatem dzisiejsze zapewnienia też można tak samo poważnie potraktować. ;) Poza tym nie wiem czy stawianie Yumi jako przykładu kogoś czyj powrót do Ekipy byłby czymś dobrym jest trafionym przykładem o_O

12. indianajones1899

Docenione treści:
    0
    Widzisz , tu chodzi nie o to, aby pokazać graczowi jak napisać podane. To mają być jedynie przydatne wskazówki. Ale dzięki za poradę. I ostatecznie lucky miał rację- inny kolor niż pomarańczowy do ciebie nie pasuje :)

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę