MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Poradnik] BBCODE - z czym to się je?

Dyskusja w 'Hydepark' rozpoczęta przez użytkownika Abyssuss, 24 Marzec 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Abyssuss

Abyssuss Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Witajcie!

Piszę ten poradnik, byście wy mieli łatwiej, a więc zaczynajmy!

Obecnie okno, gdzie możemy zawrzeć swoją wypowiedź wygląda następująco:

Pozwoliłem je sobie pokolorować, by objaśnić Wam co każdy kolor oznacza!

I. W czarnym obramowaniu mamy możliwość do zmiany typu czcionki, jej rozmiaru oraz koloru.

II. W czerwonym (bordowym) obramowaniu mamy trzy ważne opcje: Pogrubienie, Kursywa i Podkreślenie.

Przytoczę pewien tekst, lecz ze względu praw autorskich pousuwam lub pozmieniam wiele słów:

Przybliżona data rozpoczęcia gry w Minecraft i wersja:zacząłem wersja 1.8
    Przybliżona data rozpoczęcia gry na Craftapple:966r.
    Czy kiedykolwiek byłeś/aś karany/a na serwerze gry lub forum: Niestety kick'a i 1 raz dostałem łem więcej takich rzeczy).
    Czy pełniłeś/aś podobną funkcje poza Craftapple, na serwerach o ruchu min. 30 graczy online w szczycie:Nie próbowałem,zawsze chciałem być jakąś osobą typu: wiedziałem jak :/

Czy nie lepiej by wyglądało w ten sposób?

Przybliżona data rozpoczęcia gry w Minecraft i wersja:zacząłem wersja 1.8
    Przybliżona data rozpoczęcia gry na Craftapple:966r.
    Czy kiedykolwiek byłeś/aś karany/a na serwerze gry lub forum: Niestety kick'a i 1 raz dostałem łem więcej takich rzeczy).
    Czy pełniłeś/aś podobną funkcje poza Craftapple, na serwerach o ruchu min. 30 graczy online w szczycie:Nie próbowałem,zawsze jakąś osobą typu: wiedziałem jak :/

III. W zielonym obramowaniu można odnaleźć style umiejscowania tekstu, tj. Wyrównanie do lewej/prawej, Wyśrodkowanie i Wyjustowanie.

IV. W żołtym obramowaniu można znaleźć dwie opcje do punktowania swojego tekstu.

V. W błękitnym obramowaniu mamy opcje wstawiania obrazka do swojej wypowiedzi, po kliknięciu w okienko wygląda następująco:

Do niego możemy wkleić link i automatycznie po zatwierdzeniu wiadomości obrazek się wyświetla.

VI. W granatowym obramowaniu mamy opcje wprowadzenia linku, dam to na przykładzie mojego nicku: Abyssuss - po kliknięciu w mój nick automatycznie przekierowuje Was na mój profil.

VII. W jasno-niebieskim obramowaniu mamy prawo do wprowadzenia swojego adresu e-mail do tekstu.

VIII. We fioletowym obramowaniu mamy opcję cytowania.

Przykład cytatu:
    IX. W brązowym obramowaniu możemy wprowadzić kod, wygląda on następująco:

Kod:
    Witam!
    X. W różowym obramowaniu znajduje się gratka dla osób piszących w języku HTML.

XI. W pomarańczowym obramowaniu mamy możliwość dodania filmiku z danych portalów wymienionych po kliknięciu w strzałkę, przykład na to jest mianowity:

[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-nbq6Ur103Q[/video]
    Akurat to muzyka dla Was ode mnie x)​

NAPISAŁEM TEN PORADNIK Z TEGO WZGLĘDU, IŻ WIELE OSÓB NIE ZNA W OGÓLE JAKIEJKOLWIEK OPCJI BBCODE, MAM NADZIEJĘ, ŻE WIELU OSOBOM W TEN SPOSÓB POMOGŁEM I BĘDĄ BIERNIE KORZYSTAĆ Z TEGO, CO WAM TU OPISAŁEM!​

Reklama
  2. lucklucky10

lucklucky10 Były ViceAdmiηistrator. STUDENT PRAWA
    Zasłużony

Docenione treści:
    309
    Punkt reputacji się należy ;) Dobra robota

3. stolenlegacy

stolenlegacy Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Nie to, żebym się czepiała... ale!
    Nie bardzo to jest poradnik użytkowania BBCode. To jest jedynie poradnik opisujący przyciski na panelu edycji tekstu, który (swoją drogą) jest w każdym edytorze tekstu. No, może oprócz notatnika.
    Myślę jednak, że jest to wspaniały początek do takiego poradnika. I z chęcią zobaczę jak sobie poradzisz z tłumaczeniem dalszej jej części, czyli faktycznym posługiwaniem się BBCode - bardzo przydatnym na TeamSpeaku, przykładowo.

Jak w opisie kanału ustawić wielki, czerwony napis:

CZEPIAM SIĘ!, korzystając z takich nawiasów:

[.*size=18][/size]
    [.color=red][/color]
    [.b][/b]

Albo gdyby tak chcieli ustawić obrazek?

To przecież mogą wykorzystać nawiasy:
    [.img][/img]

Pamiętaj, żeby zaproponować też hosting do wrzucania plików i żeby dobierali odpowiednie linki.

Czekam na drugą część poradnika! ;)

*kropki wpisywane dodatkowo, żeby było widać zawartość nawiasów.

4. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Dokładnie, tak jak Martyna (stolenlegacy) powiedziała, brakuje tych nawiasów.

Ja osobiście, nie używam opcji "Odpowiedz", tylko "Szybka Odpowiedź"

PRZYKŁADOWY TEKST
    Trzeba użyć:
    [ALIGN=CENTE.R][color=.red][b.] TUTAJ WSPISUJEMY TEKST
    [/CO.LOR][/B.][/S.IZE][/ALI.GN]

5. Abyssuss

Abyssuss Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Chciałem podkreślić, że jest to poradnik mówiący o BBCODE na tym forum.

Ogólny poradnik dotyczący BBCODE pojawi się na dniach, jak będę miał wolny czas i ustaloną zmianę w pracy.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę