MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Osoby komentujące podania.

Dyskusja w 'Pytania i Problemy' rozpoczęta przez użytkownika ||ThunderBuddys||, 14 Kwiecień 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. ||ThunderBuddys||

||ThunderBuddys|| Użytkownik

Docenione treści:
    1
    Wiecie, od jakiegoś czasu w podaniach są teksty typu, brak pogrubienia czcionki dlatego jestem na nie.

Powiedźcie mi, skoro gracz nie chce wyróżniać pytań, to dlaczego jesteście na nie?

To wasz problem i wy co chwile pisząc to, zachowujecie się jak rozwydrzone dzieciaki.

Jakoś inni którzy dostali się do ekipy nie pogrubiali czcionki i co? Dostali się.

Powiedzcie mi jeszcze, czy gracz ma taki obowiązek?
    Jest tak napisane w regulaminie?
    Ma się do tego dostosować?
    Myślę, że nie.

Druga sprawa.

Komentarze typu "nadajesz się jestem na tak".
    Administrator jasno kiedyś napisał.
    Skoro komentujesz to rozwiń swoją wypowiedź na tyle, aby osoba która napisała to podanie mogła zauważyć swoje błędy i przy następnym podaniu je poprawić.

Co mu z tekstu "jestem na nie"?
    Pomogło mu to w czymś?
    Widzi gdzieś swoje błędy?
    Jedynie co spostrzega to jakiegoś bałwana który nie wie co to składnia zdań, a także nie potrafi napisać bogatej wypowiedzi, która ma jakiś przekaz, ma coś do powiedzenia, czegoś uczy.

Teraz prośba.

Skoro komentujesz, to rozpisz swoją wypowiedź tak, aby miała ona jakikolwiek sens.

Reklama
  2. Inevara

Inevara Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    322
    Niby piszesz tu mądrze, poruszasz ważne kwestie, tylko po co męczysz klawiaturę? I tak nic się nie zmieni, taka jest psychika graczy. Tak w ogóle, czy to na pewno jest odpowiedni dział do czegoś takiego?

@Froggy: Chyba każdy myślący potrafi wydedukować, co się kryje pod pojęciem "wymowne niedomówienie", jeśli dołączy się odpowiedni cytat.

3. Froggy

Froggy Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Zgadzam się z ThunderBuddys,
    komentarze typu: "Na nie, bo wielokrotnie edytowałeś tekst" ... (Naprawdę? Czy to jest w ogóle wyznacznik czegoś?) czy też "Nie muszę mówić dlaczego, na nie"
    Kolejny przykład: "Zostawię tu wymowne niedomówienie", no jak już się coś komentuje to chyba po to żeby nie zostawiać "wymownych niedomówień" prawda?

I napiszę więcej, uważam że trzeba o tym pisać, przypominać/wypominać i głosić wszem i wobec.
    Kiedyś się upominało ludzi, żeby nie pisali tylko "jestem na tak/nie", żeby rozwinęli swoją opinię i mało kto wypowiadał się w ten sposób. Teraz się o tym nie przypomina, na forum nieustannie pojawiają się nowi ludzie i nikt nie zna tej zasady, więc moim zdaniem należy mówić o takich problemach. Bo tak, uważam to za problem... I to taki, który można, jeżeli nie zniwelować, to chociaż obniżyć jego frekwencję.

EDIT:
    @Charming Chyba przeceniasz niektóre młode osoby składające podania, z cytatem czy bez, niedomówienie to niedomówienie. I gdyby mi się zdarzyło złożyć podanie, nie chciałabym znaleźć pod nim niedomówień.

4. MsKornel

MsKornel Gość

Za to powinien być warn !
    Niech ludzie w końcu rozwiną swoje umiejętności konstruktywnej krytyki ;)

5. adeluna7

adeluna7 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Według mnie powinno się tak przypominać. :) ja osobiście spotkałam się z takimi krótkimi wypowiedziami na temat mojego podania. Prawdę mówiąc 3/4 komentarzy pod moim podaniem to "BBCode - tyle powiemy. Jestem na nie." lub po prostu "jestem na nie"

6. Eijei

Eijei Gracz Kindred

Docenione treści:
    11
    Chęci dobre, Ale nic tu nie zdziałasz.
    Większość graczy, którzy chcą być pomocnikiem
    Nawet regulaminu nie czytały ;d

7. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Docenione treści:
    58
    No doprawdy serce rośnie, gdy się czyta wasze posty. Mimo to zastanawiam się nad samym tematem, i chyba wahałbym się pomiędzy określeniem go jako apel do piszących błahe komentarze pod podaniami, poradnikiem z uwagami dla tychże osób, a jednocześnie luźną dyskusją (Albo żaleniem się?) nad tym, jak wygląda przykra zawartość merytoryczna większości (chyba) postów pod wspomnianymi podaniami.

Co najbardziej budujące, obiema rękami podpisałbym się pod każdym powyższym postem. Bo i problem jest istotny, a cel tematu szczytny, to czy realna jest zmiana postawy komentujących, zachęcanie do rozbudowy merytorycznej wypowiedzi? Czy jest to możliwe bez "bata" w postaci warnów?

Otóż chciałbym zauważyć, że mamy tajemniczy przycisk "zgłoś" przy okazji postów. Może należy zatem w ramach kampanii antyspamowej / przeciwko nabijaniu postów sprawdzić, czy jest on przydatny?

PS: Mam nieodparte wrażenie, że w którymś wątku opisującym dział, są wskazówki i wytyczne "jak komentować i jak tego NIE robić", zatem jeśli ktoś mógłby to zweryfikować, ostatecznie podrzucić linka do tego postu - byłbym wdzięczny.

Reklama
  8. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    Osobiście wypowiadając się pod czyimś podaniem z reguły:
    • Nie komentuję samego podania, a kandydaturę Gracza na Pomocnika, ograniczając swoją wypowiedź na jego temat do stwierdzenia czy ktoś pisząc podanie postarał się aby było przejrzyste i czytelne. Co z kolei w moim przekonaniu świadczy o tym czy kandydat podszedł na poważnie do tematu. Czy zastanowił się nad tym co napisał, czy przeczytał to co napisał. A może walnął je na szybko na kolanie. Ale ani przez sekundę nie przechodzi mi przez głowę myśl, aby kogoś skreślać z powodu błędów w BBCode czy nie pogrubieniu czcionek. Sam w podaniu, pomimo tego, że się do niego bardzo mocno przyłożyłem mam błąd edycyjny. Przy wklejaniu uciekł mi enter i dwa pytania zlały się z sobą;
    • Robię to tylko pod podaniem osoby, którą widziałem na serwerze. O której mam do pewnego stopnia wyrobione zdanie. Jak inaczej mogę się o niej wypowiedzieć o_O
    • Będąc na "NIE" staram się, aby było jasne, zarówno dla kandydata jak i innych Graczy, dlaczego ta osoba się nie nadaje. Nad czym powinna popracować by mogła dobrze pełnić swoje obowiązki.
    • Będąc na "TAK" staram się, aby było jasne zarówno dla kandydata jak i innych Graczy, dlaczego ta osoba się nadaje na Pomocnika. Wskazuję jej zalety, które pozwolą jej sprawnie działać w szeregach Ekipy.
    • Jestem obiektywny. Niezależnie od tego czy za kimś przepadam bardziej czy mniej to oceniam jego kandydaturę w sposób jak najbardziej bezstronny (np. kandydatura Marcinek7)
    • Jeśli to możliwe odnoszę się zarówno do aktywności na forum jak i na serwerze.

Jako rozwiązanie opisanego przez Was problemu proponuję korzystać z innego przycisku niż proponował wickedskiner, a mianowicie z [​IMG]. I odpowiednio skomentować ten post wybierając oczywiście opcję "Neutralny", który jak wiemy jest na forum CA eufemizmem "Negatywa". Zdaje się to być potencjalnie dobrym motywatorem. Jednocześnie nie będąc "batem", w postaci "warnów", o których wspomnieliście. Myślę, że to mogłoby podziałać na "Nabijaczy postów". Co o tym sądzicie ?

9. Bladys

Bladys Użytkownik

Docenione treści:
    10
    Mnie zbędne wydają się odpowiedzi typu "neutral" ani tak ani nie, to po co pisać i nabijać posty. Jeszcze jeżeli, niektóre wypowiedzi tego typu zawierają jakiekolwiek rady dla kandydata to rozumiem, ale jeśli jest "neutral bo coś tam coś tam" to już uważam je za zbędne.

10. Froggy

Froggy Użytkownik

Docenione treści:
    2
    W zasadzie, warto spróbować :) Zawsze to jakieś działanie :)

11. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Zgadzam się (prawie) ze wszystkim co zostało tutaj napisane. Jeżeli już ktoś się wypowiada, niech robi to tak by osoba składająca podanie wiedziała co robi dobrze, a co jeszcze powinna poprawić w swoim zachowaniu/podaniu.

Musze zaznaczyć, że bardzo spodobało mi się rozwiązanie proponowane przez Three. Nie wiem jednak jakie będzie podejście niektórych osób gdy zobaczą "Neutralną" ocenę w swoich punktach reputacji. Oczywiście część poprawi swoje zachowanie, część przestanie się wypowiadać na forum, część będzie miała to w głębokim poważaniu, a część... no właśnie.

Istnieje szansa, że niektóre osoby mogłyby uznać taką w pewien sposób negatywną ocenę jako umyślne działanie na ich szkodę? Ciężko mi jest to nawet dokładnie określić. No nic. Skutek mógłby byś taki, że osoba dająca takiego neutrala sama załapie kilka w akcie "zemsty".

Sam posiadam takiego śmieciowego neutrala (brak jakiejkolwiek informacji z jakiego powodu go wgl dostałem), ale nie mogę nic z nim zrobić. Czy takie Neutralne punkty reputacji, dane w rewanżu za ocenę wypowiedzi innego użytkownika będą usuwane?

Druga sprawa jest taka, że wiele osób zapomina lub nie wie co to reputacja, że można oceniać podobające się nam posty. Jeżeli już mamy dawać punkt neutralny pod wypowiedzią typu "jestem na tak/nie, bo tak/nie", to dawajmy również pozytywną ocenę komuś, kto dokładnie i pełnymi zdaniami wypowiedział się pod podaniem oraz pomogły w ocenie kandydata.

12. pico11

pico11 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, po co pisać komentarze bez sensu :(

13. ||ThunderBuddys||

Docenione treści:
    1
    Kruku,

Punkty reputacji są usuwane gdy gracz swoją "reputką" obraża osobę i wyzywa ją.
    Jeżeli są tam obraźliwe treści na twój temat, zgłoś to do Administracji, ona ukarze gracza.

14. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Czyli z tego rozumiem, że mogę dać ci teraz neutralną ocenę (bez komentarza) i nie byłoby problemu. Mimo to, że nie łamiąc zasad netykiety ani regulaminu wyrażasz swoje zdanie/opinie czy poprostu w czymś pomagasz, otrzymujesz ocenę neutralną bez podanej przyczyny jej otrzymania.

Nie obraziłem cię w reputacji więc punkt pozostaje? Nie fajne.

15. Froggy

Froggy Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Ehh... Przeglądam regularnie zakładkę z podaniami. Czytam zarówno same podania jak i odpowiedzi pod nimi i wiecie co? Mam wrażenie, że (z paroma wyjątkami) poziom jednych i drugich leci w dół na łeb na szyję. Nie wiem, podzielcie się, proszę, swoimi opiniami, bo może to tylko moje nieprzychylne oko tak to widzi. ;)

16. indianajones1899

indianajones1899 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Hmm... Jak dla mnie, to mogło być gorzej, ale mogło być też znacznie lepiej (#Gandalf). Kwestia jest taka, że wypowiadają się głównie ci, którzy nie mają zielonego pojęcia o tym, co się pisze. To jest słabe. A jeszcze gorsze są te, które pomimo conajmniej kiepskiego kandydata są na tak To jest jeszcze gorsze. A najgorsze są moim osobistym zdaniem, ludzie z kompleksem reputek i zamknięć, czyli ,,pomogłem?zostaw reputke" ,,do zamknięcia" itp. Reputkę da ktoś, kto uzna to za słuszne, a mnie takie podpisy po prosgu wkurzają. A ci co piszą do zamknięcia to już szkoda słów. A co do podań... Nic nadzwyczajnego. Zwyczajny poziom, niektóre poniżej podłogi, niektóre błyszczą jak diamenty na xreyu. Standard.
    A co do ciebie Kruku, to podejrzewam, że jak kiedyś zostaniesz VA, to będzie ciebie to bardzo denerwowało. Szczególnie, że czasem pisze to ktoś, kto nie ma o tym bladego pojęcia :p.

17. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Hej hej! Czasem sam pisze te słynne "do zamknięcia" i nie widzę w tym nic złego skoro przed tym jasno i wyraźnie opisze swoje stanowisko.

"Do zamknięcia" dla mnie nie jest próbą nakierowywania Administracji na to co ma zrobić, lecz moja opinia, co z danym wątkiem ja bym zrobił. Ot taki offtop na końcu nielicznych moich wypowiedzi na forum w których "do zamknięcia" zawarłem.

Ale nic. Moim zdaniem pisanie podania gdy ma się 1-5 postów mija się całkowicie z celem. To raz. 2 boli brak jakiegokolwiek ograniczenia wiekowego wymaganego do zostania członkiem ekipy. Trzy to to, że nawet jeśli podanie jest świetne to brak mi tego co jest na wielu wielu innych serwerach: Rekrutacja głosowa na ts3. Wtedy dany kandydat miałby problem z oszukaniem wieku lub swojej tożsamości gdy osoby, które już grają dość długo zweryfikują czy ten "ktoś" przypadkiem nie próbuje napisać swojej historii na nowo (przykład Webby).

Znowu nie na temat...

Tak podania jak i odpowiedzi pod nimi są coraz gorsze. Poprawę zauważyłem dopiero po powstaniu tego wątku. Sam również staram się dokładnie wyjaśniać co mi pasuje lub co nie. Przydałby się taki przyklejony wątek w dziale podania gdzie byłoby opisane co powinien zrobić kandydat zanim złoży podanie. Poza tym może warto by było zrobić coś takiego, że podanie może złożyć dopiero ktoś kogo konto na forum ma już z miesiąc lub dwa. To chyba da się zrobić.

Wątek bardzo przydatny, jeden z najwartościowszych na forum. Można by powiedzieć, że dzięki niemu szlifuję swoje wypowiedzi, tak by ich treść nikomu nie wadziła, była lepsza i treściwsza.
    Nie napiszę już "do zamknięcia" :D

18. ||ThunderBuddys||

Docenione treści:
    1
    Panie i Panowie,

Ten o to wątek został w szczególności skierowany do osób o ubogiej zawartości słów jak i znajomości gramatyki. Ma to na celu uświadomić graczom moc wypowiedzi jaką jest rozwinięcie komentarza i uzasadnienie opinii.

Proszę się nie kłócić, bo jak dla mnie to trochę już się zagalopowaliście.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę