MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Propozycja - Creative] Czat globalny/lokalny

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika Dovemi, 25 Wrzesień 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Dovemi

Dovemi Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Witajcie!
    Jak wszyscy wiemy czat serwera Creative jest często oblegany i czasami ciężko znaleźć wypowiedź o którą nam chodzi, dlatego też wpadłam na pewien pomysł związany z podzieleniem czatu na czat globalny i lokalny

Czat lokalny - kiedy ktoś pisałby coś na czacie, po prostu samą wiadomość domyślnie byłaby ona widoczna tylko dla osób oddalonych od tej osoby na małą odległość. Dzięki temu ludzie mogliby spokojnie prowadzić dialogi z osobami przebywającymi z nimi na jednej działce, co często jest problemem na serwerze Creative, kiedy to ktoś nagle zaczyna odgrywać rodzinę i co chwilę widzimy ich akcje i wypowiedzi.

Czat globalny - żeby napisać coś na czacie globalnym (czyli widocznym dla wszystkich) trzeba byłoby przed wiadomością dać np. "!" wykrzyknik. Wtedy wszyscy obecni na serwerze Creative widzieliby tą wiadomość.

Aby rozróżnić oba czaty, wiadomości na czacie lokalnym mogłyby np. mieć kolor niebieski itd. Co pewien czas wyświetlałby się komunikat w stylu "Jeżeli chcesz napisać coś na czacie globalnym, czyli widocznym dla wszystkich wstaw wykrzyknik przed wiadomością".

Moim zdaniem, bardzo usprawniłoby to grę oraz komunikację, dzięki czemu jeżeli ktoś chce poodgrywać coś z przyjaciółmi na działce nie zaśmieca przy okazji czatu innym graczom, a jeżeli ktoś chce zadać pytanie do wszystkich pisze na czacie globalnym i ma łatwiejszy i bardziej przejrzysty dostęp do odpowiedzi.

Dziękuję za przeczytanie i zachęcam do wyrażania opini :)

Reklama
  2. CleverPixel

CleverPixel Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Twój pomysł jest bardzo ciekawy i praktyczny. Prawie zawsze, gdy jestem na serwerze Creative czat zasypywany jest wiadomościami kierowanymi tak naprawdę do małej grupy osób, przebywających na danym obszarze. Czat lokalny rozwiązałby zapewne ten problem. Pojawiłby się natomiast inny, a mianowicie problem z graczami, którzy rozsyłaliby w ten sposób reklamy, będące w takim wypadku niewidoczne dla członków Ekipy, będących z dala od miejsca, w którym dany gracz rozsyłałby tę reklamę, jednak pragnę zauważyć, że podobnie jest z /msg.
    Rozwiązanie zaproponowane przez Ciebie ogólnie jest dobre, więc jestem za jego wprowadzeniem. :)

3. _Zielony_

_Zielony_ Głupek

Docenione treści:
    41
    Niby propozycja ok, ale tylko, jeśli wprowadzi się zmianę.
    Domyślne pisanie, niech będzie chatem globalnym, a pisanie z "!", niech będzie chatem lokalnym.
    Nie zniósłbym, gdyby 4128471239 graczy nagle do mnie pisało "Ej pomocnik jak napisać na chacie?".
    To jest creative. Gracze mają 5 kratek przed respem wielką tablicę z komendami, a i tak się pytają o wszystkie możliwe komendy. Dodatkowo mają do dyspozycji /pomoc, oraz co chwile są komunikaty na chacie. Oni tego po prostu nie czytają. Dlatego niech sposób pisania na chacie globalnym i lokalnym będzie zamieniony.

@ Myślę, że ten chat lokalny powinien obejmować teren 64x64, jak działki.
    Problemem tylko może być, gdy na dwóch działkach obok siebie są "rodzinki".
    W takim wypadku można wprowadzić chat działkowy, zamiast lokalnego.

4. Grzesiek11

Grzesiek11 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Spoko pomysł, a co do reklam, Moderatorzy mogil by widzieć wszystkie chaty. Można by jeszcze dodać komendę /! [global/local] dzięki czemu można by zmienić przed którym czatem wstawiać !.

5. DeGerold

DeGerold Użytkownik

Docenione treści:
    5
    Ja się tutaj zgodzę z zielonym, bo np. jestem o 50 kratek dalej od kogoś z kim piszę, a za każdym razem pisanie ,,!" mnie nie zachęca, a i tak już raz miałem przyjemność obcować z serwerem gdzie był taki system, nie przypadł mi do gustu.
    Nie jestem ani za, ani przeciw wprowadzeniu

6. indianajones1899

indianajones1899 Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Cóż, grałem w grę z takową funkcjonalnością. I tak szczerze, to korzystałem tylko z globalnego. A poza tym samo pisanie ! przed każdym zdqniem może być denerwujące.

7. Ladavi

Ladavi Więzień numer #3147

Docenione treści:
    592
    Na tym serwerze to by musiał być slowmode na czacie. Wiadomość na minutę albo coś takiego.

Reklama
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę