MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Opowieści z Valleher - Czarne skrzydła

Dyskusja w 'Hydepark' rozpoczęta przez użytkownika Xymor, 14 Wrzesień 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Rozdział 4

Dziś opowieść nabierze nieco innego wyrazu. Sami się przekonajcie, że ma ona różne oblicza...

Standardowo:
    - Mogą wystąpić literówki i błędy formatowania tekstu,
    - Dodaje 3 wersje tego samego tekstu z uwagi na problemy z odczytem.

UWAGA Rozdział 4 był już wstawiony, ale w nie pełnej wersji. Został on uzupełniony o brakujący fragment.

Miłej lektury :]

Załączone pliki:

Reklama
  2. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Rozdział 5

Ile warta jest przyjaźń? Jak wiele można poświęcić w imie przyjaciół?

Standardowo:
    - Mogą wystąpić literówki i błędy formatowania tekstu,
    - dodaje 3 wersje tego samego tekstu z uwagi na problemy z odczytem (pdf dodam potem).

Miłej lektury :]

3. Froggy

Froggy Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Kruku wybaczysz mi chyba, że będę bardziej wymagającym czytelnikiem i nie będę tak słodzić? ;) Po prostu uważam konstruktywną krytykę za więcej wartą. I tak też traktuj mój komentarz, w żadnym wypadku nie jako hejt czy coś :)

Od czego by tu zacząć, hm. Może tak, póki co stanęłam na rozdziale 3, więc jakby, wszystko co napiszę niekoniecznie będzie miało zastosowanie do kolejnych części. W myśl zasady, że pisarz rozwija się z każdym słowem które napisze.
    Po pierwsze nie jest to tekst świetny, genialny, wspaniały, cudowny itd. Jest tylko Dobry (przez duże D) ale ma ogromną szansę stać się świetnym, genialnym, wspaniałym i cudownym.
    Trzeba Ci przyznać, że tworzysz ciekawie, składnie i masz przemyślane to co przelewasz na papier (no dobra, do Worda). Przede wszystkim masz pomysł! I to się liczy. W dodatku pomysł na coś nowego, innowacyjnego, swojego. A nie pomysł na bazowanie na jakiejś innej dobrej książce.
    Ogromny szacun za wiedzę na temat ptaków, bo szczegóły, które opisujesz są naprawdę wnikliwe i tylko dowodzą Twojej znajomości, nazwijmy to ogólnie, ptasiego świata. I ta wiedza po prostu wylewa się z każdego kąta, z każdej strony, ale w sposób taki zbilansowany, niczym dobra dieta, tzn. nie za dużo informacji na raz.
    Zasób słów masz bogaty, co tylko pochwalić, nie znalazłam za dużo powtórzeń, ale (tak, tu się zaczynają mankamenty) czasem nie wolno przesadzać, tzn. nie ma co na siłę wciskać zamienników kiedy nie ma potrzeby (tu konkretny przykład: nieboskłon [Prolog, str 3] można by spokojnie zastąpić niebem). Ale to nie jest żaden błąd czy coś, być może to jest Twój własny styl pisarski, kto wie? Także to tylko luźna sugestia z mojej strony. Drugą taką sugestią jest abyś spróbował częściej używać imiesłowów (lecący, pojawiający się, spadający etc.) zamiast zaimków (ten, to, ów <- lubisz "ów", prawda? ;) )
    Co dalej, hm no taki drobny błąd utrudniający odnalezienie się w tekście, to źle zrobione dwa akapity oraz ich brak w Prologu, ale już w 1 rozdziale jest wszystko w porządeczku z nimi.
    Co mnie boli, smuci, drażni, sprawia mi przykrość to to, ze zmieniłeś od 2 rozdziału czcionkę. Jak mogłeś!!! Tak się nie robi, Ty łajdaku! Ta na początku była świetna!
    No i tak na koniec z mankamentów (co prawda to największy z nich, ale pisze o nim na końcu bo za każdym razem zaznaczasz, ze to nie jest Twoja mocna strona) to błędy, błędy, błędy wszelakiej maści i rodzaju. Poważnie na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad znalezieniem jakiegoś zaprzyjaźnionego studenta polonistyki, który poćwiczyłby sobie na Twoich tekstach edytorstwo i redakcję tekstu. Bo skorzystalibyście oboje, Ty (Twój tekst bez błędów to będzie naprawdę dobry tekst) i on/ona (poćwiczą to co i tak będą musieli umieć na studiach)

Teraz coś co radzę Ci zrobić jak najszybciej, skoro już zdecydowałeś się wrzucać Twój tekst do internetu. Podpisz swój tekst! Dodaj jakąś stopkę, jakiś znak wodny, cokolwiek! Byle tylko zaznaczyć "To moje i wara ci od tego, nędzny złodzieju!" I sugeruję jednak korzystać tylko z pdfa, bo w Wordzie można się podpisu szybko pozbyć. I broń boże nie używaj już więcej notatnika! Zrób screeny, scrshu, cokolwiek jeśli ktoś nie może otworzyć, ale nie ułatwiaj potencjalnemu złodziejowi roboty. Twój tekst jest na tyle Dobry, ze musisz o niego dbać i nie dać go sobie odebrać byle komu. To tak jakbyś myślał w przyszłości o wydaniu go.

Co więcej, hmm jestem ciekawa skąd pomysły na nazwy i imiona. Nie wiem czy tak faktycznie było, czy to czysty zbieg okoliczności, ale Ustengrav to nazwa grobowca w Skyrimie, a imię Mirrak, to, w podobnej formie - Miraak - imię postaci z dodatku do Skyrima ;)
    Ale tak poza tym to mogę Ci poradzić, że nazwy najłatwiej tworzyć korzystając z łacińskich słów. Bierzesz jakieś słowo, zamieniasz kilka liter, np wymienne spółgłoski (np. p - b ) dodajesz jakąś końcówkę i masz nazwę! (To nam polecił wykładowca na studiach ;) )

Co jeszcze z sugestii, bardzo fajnie się czyta Twój tekst kiedy w tle leci jakaś muzyka, ja osobiście słuchałam Two Steps From Hell, a jakbyś mógł dołożyć trochę wysiłku i podrzucić jakąś muzykę, którą Ty uważałbyś za odpowiednią do danego rozdziału. Mogłaby się stworzyć z tego niezła playlista. To tak do przemyślenia.

No i to by było na razie na tyle. Mam nadzieje, że nadal się lubimy, mimo mojej czasem ostrej krytyki ;)

Co mogę dodać od siebie, to: Pisz dalej! Nie przestawaj, bo Twoje początki są nad wyraz dobre. Jakby Ci brakło zapału to daj znać, na pewno Cię zmotywujemy! :)

4. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Froggy. Gdybym miał możliwość odwdzięczyć ci się jakoś za to co napisałaś...

TO JEST NAJLEPSZA OPINIA, jaką ktokolwiek wydał o tym moim piśmidle.
    Dziękuję! Szczerze mówiąc, to oczekuje właśnie czegoś takiego. Takich wypowiedzi potrzebuje. Nie "Ale mega" "To jest super!" Itp. To jest miłe, ale TYLKO miłe. Nic nie daje. Nie da się po czymś takim wiedzieć co jest nie tak, co trzeba poprawić, na co zwrócić uwagę.

Wiedza to podstawa. Jak można napisać coś nie znając kompletnie tematu. Poleganie na tym że ptak ma pióra i umie latać nie miałoby najmniejszego sensu. Przed napisaniem jakiegokolwiek prologu zgłębiałem wiedzę o ptakach przez wiele dni i dzięki temu wiem jak się w tej tematyce odnaleźć.

Pomysł na nazwy zaczerpnąłem właśnie z języka łacińskiego, choć nie zawsze. Rzeczywiście Ustengrav zostało tak nazwane początkowo z braku pomysłu na inną nazwę i zaczerpnąłem je z gry Skyrim. To samo z imieniem Mirrak. Wciąż zastanawiam się nad zmianą, ale chwilowo przyjęło się właśnie te nazewnictwo. Są to jednak jedyne zaczerpnięte z zewnątrz nazwy. Reszta to przypadki tak jak imię matki Khana - Ria (tarczowniczka z Białej Grani). Falco to odpowiednik od łacińskiej nazwy linni sokołowatych (falconidae). Otus znaczy wilk. Czerpałem też z innych języków, których teraz nie wymienie bo nie pamiętam :p

Co do czcionki... zajmę się tym :p

To co napisałaś nawet na chwile mnie nie zasmuciło, znieczęciło, czy rozzłościło. Tekst jest dobry. Pierwsza realna i w moim przekonaniu szczera opinia.

Jest mi miło, bo przeczytałaś to co napisałem. A dałaś mi cenne rady co tu zmienić :) Nie jest to bowiem ostateczna wersja w żadnym razie. Jest to nadal ogólny zarys i jeśli mam być szczery, to prolog prawdopodobnie będzi wygądać zupełnie inaczej.

Dziękuję i ściskam.
    Oby więcej takich komentarzy!

Ps. Co do motywacji to stanąłem na 6 rozdziale opowiadającym o pra pra historii królestwa Vallenher. Ciężko mi to poukładać i może być spora przerwa między rozdziałem 5 a wypuszczeniem 6.

5. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Ale spadło... 6 rozdział w pracy. Nie zapomniałem. Kilku rzeczy brakuje (czas i pomysły).

6. Froggy

Froggy Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Nie ma sprawy, czekamy ;) dobre rzeczy wymagają czasu aby być dobre :)

7. lukiasfalt

lukiasfalt Były WiecznyMod

Docenione treści:
    133
    Kruku czekam na więcej :p :D

Reklama
  8. xXSoniaXx

xXSoniaXx Użytkownik

Docenione treści:
    8
    Zaniedbujesz czytelników @NieŁadnie

Status tematu: