Cześć, Rok temu grałem na craftapple ale przeniosłem się na serwery angielskie. Postanowiłem wrócić i mam parę sugestii 1. Ustawić limit chopperów na chunk na max 96szt. 2. Sprawić by łódki samoczynnie się usuwały z serwera (opcjonalnie przy losowym teleporcie nie dawać graczom łódki a pozwolić im dostawać łódkę po wpisaniu komendy). 3. Ustawić stały przelicznik w sklepie cena kupna do ceny sprzedaży (np. 32:1) 4. Ustawić dzienny limit sprzedaży jednego towaru (np. 100 stacków). Ustawić możliwość sprzedawania wszystkiego dostępnego w sklepie. 5. Bardziej zróżnicować ceny towarów kopalnianych (podwyższyć) i tych pozyskiwanych w automatycznych farmach (obniżyć). A także tych niewymagających craftowania i tych wymagających craftingu Dlaczego? ad. 1 Po pobraniu mapy poprzedniej edycji moim oczom ukazały się gigantyczne farmy kaktusów. Co mnie najbardziej zdziwiło spora część z nich do transportu kaktusów używała ogromnych ilości chopperów, a te niestety bardzo obciążają serwer. 96 szt to wystarczająco żeby zrobić dość skomplikowaną sortownie itemków. ad. 2 To nie tylko poprawi wydajność ale usunięcie ich np raz dziennie przed nocnym restartem serwera poprawi wizerunek mapy, bo nie oszukujmy się stado pustych łódek przy brzegach szpeci ją. ad. 3, 4 i 5 To pokaże na przykładzie. Grając na 5tej edycji miałem farmę kaktusów (transport wodny nie choppery) o wymiarach 40x40x30 (albo i większa). Jak mi brakło kasy to włączałem sobie film a minecraft na afk. Kasa sama leciała. Potem wystarczyło tylko to sprzedać i hura jestem bogaty. Baaa... Nawet wpadłem na pomysł, że przy takich ilościach nie chce mi się ręcznie tego sprzedawać to ustawię autoklikera i on to będzie robić. Fortuna rosła, zajmowałem miejsce na serwerze nie grając a serwer był obciążany tonami kaktusów płynącymi wokół mojej postaci na afku. Do czego by skłaniały zaproponowane zmiany? Powiedzmy, że gracz ma farmę kaktusów, która zapełnia 4 skrzynie na godzinę, czyli 108 stacków. Ja afkowałem 2-3h dziennie czyli miałbym ponad 200 stacków więcej niż bym mógł sprzedać. Czyli nie opłacało by mi się tyle afkować albo zrobił bym mniejszą farmę (mniejsze obciążenie serwera). Przejdźmy do cen - moim zdaniem ceny surowców dających się pozyskać w farmach powinny iść w setkach AC za 16szt (np. kaktus - kupno 200) a tych kopalnianych bliżej tysiąca (np. redstone kupno 1000). Znowu zachęta do czynnego grania kosztem afkowania (sprzedaż kaktusa - 6AC za 16szt, sprzedaż redstona 31AC za 16szt). Tak samo z opłacaniem craftingu - jeśli 9x16 redstona możnaby sprzedać za 54AC to 16szt bloku redstona - cena powiedzmy 10% wyższa, czyli 59AC. Niech ludzie craftują skrzynki i je sprzedają. Teraz nie można ich sprzedawać. Dodatkowe propozycje: - usunięcie ze sklepu kolorowego szkła, kolorowej gliny i wełny. W ich miejsce proponuje wstawienie barwników (podstawowych) i jednego materiału każdego rodzaju nadającego się do zabarwienia. Sklep byłby mniejszy i przestronniejszy. Łatwiej by było go wpasować w nowy spawn. Czekam na ewentualne pytania. Pozddrawiam,
1. Limit hoperrów ? (nie choperrów!!!) serio? Sporo ludzi wykorzystuje systemy które zawierają ich po ciulu, więc to że Ci nie chce się budować takich systemów, nie znaczy że innym musisz utrudniac życie, leje i tak mają przez grę narzuconą stosunkowo małą przepustowość, i to nie one generują lagi na tym serwerze. 2. Łódki pozostawione na /losowytp strasznie irytują, bardzo dobry pomysł. 3. Przelicznik jest jaki jest, większe zmiany nie zrobią różnicy. 4. Znowu, to że Ci nie chce się tego sprzedawać, nie znaczy znowu że musisz innym utrudniać. Poza tym nieucziwe w stosunku do graczy którzy nie ładują tony kasy w grę. 5. Ehhhhh nie przemyślałeś o którym kolwiek z tych punktów zbytnio co? I tak Ci co robią auto-farmy na skalę przemysłową robią sporo transferów, kompletnie nie wykorzystują sklepu i mają w cholerę AC. To by tylko uderzyło w zwykłe farmy najbiednieszych. Poza tym, chcesz promować tempe kompanie, (do którego swoją drogą i tak można użyć BOTa (analogia do wykorzystywanego przez Ciebie klikera)) a nie chcesz promować kreatywnego myslenia? (Dla przykładu auto enchant przy spawnie). Co do dodatkowych propozycji, to akurat ma duży sens, duża cześć sklepu jest niepotrzebnie zawalona materiałami w różnych kolorach.
Mały update po 2 dniach grania na obecnej edycji. Jest mega poprawa w stosunku do 5 edycji (normalnie grać się momentami nie dało). Więc faktycznie ten dość drastyczny krok nie będzie myślę potrzebny. Tu Ci muszę przyznać rację. Tego to chyba akurat nie do końca zrozumiałeś. Według Ciebie ktoś płaci realne pieniądze żeby zrobić sobie farmę kaktusów o wymiarach powiedzmy 40x40x100 albo i większą a potem nie sprzedaje ich tylko trzyma je w skrzyni by je mieć? Nie zgodzę się. Według mnie gracze z mega farmami zrobią na początku parę transferów właśnie na zbudowanie mega farmy a potem ciągną AC ze sprzedaży w sklepie. Liczba sto stacków była rzucona od tak, może to być równie dobrze 500 stacków- biedny gracz z małej faremki tyle nie wyprodukuje a miałby więcej kasy za zwykłe machanie kilofem jeśliby cena czerwonego proszku wzrosła. Można tak dobrać ilość żeby zmiana uderzyła tylko w tych co przez mega farmy dorabiają się takiej kasy, której nie są w stanie wydać. Odnośnie użycia bota to nie wiem jak on działa - z jaką prędkością wydobywa np. lazuryt czy węgiel, jak omija lawę, jaka jest wykrywalność botów na serwerze, więc się nie będę wypowiadał. Dzięki!
Nie zrozumiałeś kompletnie... Mając na myślić transfer miałem na mysli w grze. auto farma dyń -> szmaragdy -> diamenty I na co tu komu sklep? Sprzedajesz po prostu diamenty ludziom, co i tak wyjdzie im lepiej niż kupowanie w sklepie CA za 4429 (bodajże) za sztukę. Dla twojej wiadomości taki robi więcej osób niż myślisz, a mało kto robi farme kaktusów.
1. Nie jest to konieczne - na serwerze pracuje automatyczny system optymalizowania, który wykrywa co obciąża serwer oraz wprowadza na bieżąco poprawki. Nie zawsze jest skuteczny, jednak w większości przypadków nastęuje natychmiastowa poprawa. Jego działanie można zauważyć np. po tym że nieskończone źródełka wody przestają działać, kiedy serwer jest obciążony. 2. Administracja może od czasu usunąć łódki komendą /killall lub /remove 3. Nie widzimy takiej potrzeby, poza tym twardy przelicznik nie zawsze jest możliwy. 4. Nie ma technicznie takiej możliwości w Essentials. 5. Na aktualnie trwającej edycji serwera survival nie planujemy takich zmian, na 8 edycji zostanie wprowadzony sklep w postaci GUI taki jak na SkyBlocku.