MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Propozycje] Ogólne zmiany na serwerze TS3

Dyskusja w 'Pytania i Problemy' rozpoczęta przez użytkownika Ladavi, 26 Listopad 2016.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Ladavi

Ladavi Więzień numer #3147

Docenione treści:
    592
    Witam.
    Z racji, że wrzucanie propozycji na forum działa najefektywniej zdecydowałem się podzielić moimi pomysłami na udoskonalenie serwera teamspeak3 ca.
    Proszę administrację forum o niezamykanie tego wątku dopóki to co zostanie zawarte w tym wątku i "przejdzie" nie zostanie zrealizowane. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, które pomogłyby w rozwoju teamspeaka można śmiało pisać posty w tym wątku.

1. Regulamin. Tutaj raczej wiadomo (przynajmniej ja wiem) na co czekamy.. #nadziejaumieraostatnia.

2. Modernizacja strefy pomocy.
    Aktualne rozłożenie kanałów i uprawnienia a raczej ich brak części "klockowej" jest to sprawa utrudniająca korzystanie z tej strefy.

Teraz:
    Strefa jest porozbijana bezsensu na: Szukam pomocy, Poproszę, Proszę o własną rangę specjalną, Poproszę o rejestrację/zmianę rangi oraz na kanały w nich.
    W strefie pomocy są kanały pomocy minecraft, lecz osoby, które powinny tam pomagać nie mają żadnych uprawnień.

Propozycja:
    Podzielenie strefy pomocy na 2 kanały z podkanałami:

Pomoc Minecraft - kanał max. 0 gdzie nadawana by była ranga kanałowa "Ekipa/Administracja MC" z uprawnieniami do wykopywania użytkowników ze "swojej strefy" oraz przesuwaniem między kanałami.

` Podkanał 1 w Pomocy Minecraft nazwany: "Strefa Administracji i Ekipy Minecraft" - kanał z hasłem, które posiadałaby tylko ekipa i administracja z części klockowej.

` Podkanał 2 w Pomocy Minecraft nazwany "Pomoc" - tutaj by członek uprawniony przenosił osobę z podkanału 3 i pomagał mu indywidualnie, aby ograniczyć panujący teraz nieład. Teraz na ten kanał wchodzi x osób gdzie większość wchodzi żeby sobie pogadać z kolegą.

` Podkanał 3 w Pomocy Minecraft nazwany "Poczekalnia Pomocy MC" kanał otwarty bez hasła i bez możliwości komunikacji (talk power 666), osoba uprawniona by przesuwała z niego do podkanału 2 osobę szukającą pomocy.

` Podkanał 4 w Pomocy Minecraft nazwany "Czekam na członka administracji" max. 0, osoba, która potrzebuje pomocy "sił wyższych" może na tym kanale bez konsekwencji czekać na członka administracji w przypadku jeśli członek ekipy nie może rozwiązać problemu, można wejść na ten kanał po przeniesieniu przez osobę uprawnioną.

Pomoc Teamspeak:
    Podkanał 1 "Szukam pomocy Teamspeak"
    Podkanał 2 "Proszę o rejestrację/zmianę rang/nadanie kanału prywatnego"

Dlaczego tylko tyle? Bo nie ma potrzeby na więcej podkanałów! Członkowie ekipy/administracji teamspeaka mają uprawniania więc mogą zapanować nad ludźmi będącymi w strefie pomocy ts3. A prośby o kanał zazwyczaj pojawiają się przy rejestracji także..

Dodanie rangi "Ekipa/Administracja MC" - ranga kanałowa nadawana tylko przez administrację teamspeaka. Z możliwością kopania i przesuwania na kanale Pomocy Minecraft. Ikonka obecna ikona Zweryfikowanego.

3. Usunięcie "Stref" ekip.

Strefa Administracyjna/Strefa Ekipy TS/Strefa MC nie jest wykorzystywana, jeśli ktoś chce wejść na teamspeaka to korzysta ze swojego kanału, raz w tej edycji teamspeaka się zdarzyło, aby ktoś korzystał z tej strefy. Nie widzę sensu jej istnienia.

4. Usunięcie strefy VIP.

Skoro nie można kupować rangi VIP to po co ta strefa? Tylko jeden kanał tak naprawdę jest wykorzystywany w tej strefie.

5. Zmiany w obowiązkowych rangach rejestracyjnych.

Dla mnie to jest totalny bezsens, aby w rejestracji było województwo, po co komu ta informacja? Integracja?
    Także województwo out.

Ranga wiekowa może być tylko istnienie jej jest niewygodne dla osób młodszych gdyż przez nią są obiektem "wyśmiewania" przez innych użytkowników, nie raz się zdarzyło, że aby dostać kanał ktoś podawał wiek a potem "ej, ten głupi <tu wklej jakiś nick> to taki dzieciaczek 10 lat".
    Proponuję dawanie rangi wiekowej jako nieobowiązkowej, bo i tak nie można zweryfikować czy ktoś nie kłamie z wiekiem.

Płeć, tutaj nie będę kombinował.
    Rangi płciowe out i proponuję zmienienie ich.

Zweryfikowany:
    Proponuję usunięcie tej rangi*.

Nowe rangi rejestracyjne.
    Proponuję dodanie 2 rang zamiast Zweryfikowanego, które by zawierały płeć, aby ograniczyć ilość rang do minimum.

` Zweryfikowany jako ikonka fioletowe jabłko klockowe.
    ` Zweryfikowana jako ikonka niebieskie jabłko klockowe.

6. Ogólne porządki w kanałach.

Skoro plany z botem nie wypaliły to po co trzymać kanały na zegar i liczniki?

Jeśli są jakieś błędy lub coś totalnie nie ma sensu to ogarnę potem, bo jestem zmęczony i pisałem to "na spontanie". Jak przypomną mi się jakieś pomysły, o których chciałem napisać, ale tego nie zrobiłem to wyedytuję post i dopiszę w "logach edycji postu" co zostało zmienione.

7. Powrót "Specjalnych ikonek" do normalnych rozmiarów.

Nie wiem czy ktoś ma takie samo zdanie jak ja, ale powiększone ikonki specjalne wyglądają beznadziejnie na tle małych. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że ja jako Technik "mam je tworzyć" z ikoną w normalnym rozmiarze, a tylko Marcin może je powiększyć.
    "Mam je tworzyć" specjalnie w cudzysłowie, bo nie da się już kupować ikon.

8. FAQ

Super sprawą najlepiej w strefie pomocy by było dodanie kanału "Szybka Pomoc #CzytajOpis". Gdzie byłyby linki do poradników związanych nie tylko z teamspeakiem, ale również z klockami. Ale to już są "marzenia", bo aby takie coś wprowadzić trzeba by było najlepiej zrobić dział na forum, ewentualnie pozwolić na ginięcie takich wątków z Hydeparku. Niby w tym opisie by był link, ale szkoda by po wejściu na forum poradniki były niewidoczne i dostępne "tylko" z poziomu opisu tego kanału.

9. Dodanie odnośników do listy ekipy/administracji ts/mc w opisie strefy pomocy.

Zmiana nicków na odnośniki byłaby super jeśli chodzi o szybki kontakt z osobą, która może udzielić pomocy. Coś w tym stylu:
    http://screenshot.sh/ofollGUC70pOJ

10. Dodanie kanału "sala cytatów".

Tego nie trzeba rozpisywać, ciekawe urozmaicenie na teamspeaku, takie "śmieszki".

Logi edycji postu:
    26.11.2016 15:07 Formatowanie.
    26.11.2016 15:20 Dodany punkt 7.
    26.11.2016 16:20 Dodany punkt 8.
    26.11.2016 17:00 Dodany punkt 9.
    27.11.2016 00:46 literówki.
    27.11.2016 21:04 Dodany punkt 10.

Reklama
  2. Inevara

Inevara Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    322
    Piękny wątek. Odnosząc się do pierwszego punktu, są ludzie, którzy nie grają na serwerze i nie mają zamiaru grać, jednak z TS korzystają. Czemu w takim przypadku mają wchodzić na forum gry i przegrzebywać się przez regulamin, zamiast móc spokojnie wejść na forum i od razu czytać regulamin związany TYLKO z serwerem TS?

Punkt 2. Po prostu dobry, mądry, przemyślany.

Punkt 3. Sama prawda.

Punkt 4. Jak wyżej.

Punkt 5. To jest dobre, bardzo dobre. Są ludzie, którzy chcieliby zachować anonimowość, a takie rangi w przypadku potrzeby własnego kanału nie pozwalałyby na to i takie osoby po prostu by mogły poszukać innego serwera, na pewno byłoby wygodniej.

Punkt 6. Dokładnie tak, za dużo grzebania w drzewku kanałowym, żeby znaleźć konkretne miejsce.

Punkt 7. No właśnie, przez to trzeba było jeszcze od nowa ikonki szukać, a starej nie było nigdzie.

Punkt 8. "Szybka pomoc". Myślę, że byłoby dobrze wstawić przy czymś takim też kanał z opisem zawierającym regulamin TS.

W skrócie, wielki człowiek spisał tu wielkie rzeczy z potencjałem poprawy działalności serwera, popieram go.

_____

Punkt 9. Też fajne, ale od tego jest Ctrl+F według mnie.

3. Marcinek7

Marcinek7 Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    61
    1. W najbliższym czasie poprawiony Regulamin zostanie przesłany do osoby, która ma możliwość wprowadzenia go.

2. Strefa Pomocy została zmodernizowana, nie zastosowano jednak wszystkich pomysłów.

3. Strefa Administracyjna, Strefa Ekipy TS oraz Strefa MC nie zostanie na razie usunięta.

4. Strefa VIP pozostanie, jednak w najbliższym czasie właściciele kanałów, na które nikt dawno nie wchodził zostaną powiadomieni na Forum i na Teamspeaku o podjętych krokach.

5. Wprowadzono rangi Zweryfikowany i Zweryfikowana. Rangi Wiek i Województwo nadal są obowiązkowe.

6. Kanały, które zostały stworzone 'pod bota', zostały usunięte.

7. Właściciele takich ikonek mają do wyboru ikonki o standardowych rozmiarach(16x16) i powiększone(36x36).

8. Odpowiednia osoba zostanie przydzielona do wykonania tego zadania.

9. Odpowiednia osoba zostanie przydzielona do wykonania tego zadania.

Dzięki za przesłane pomysły, to naprawdę cieszy, gdy Społeczność CraftApple próbuje udoskonalić Teamspeaka.

Post zostawiam otwarty.

4. Ladavi

Docenione treści:
    592
    Co spowodowało zmianę decyzji w punkcie 5 odnośnie zniesienia obowiązkowych rang: Województwo, Wiek?

5. Marcinek7

Marcinek7 Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    61
    Skupiłem się bardziej nad rangami Zweryfikowany i Zweryfikowana, a totalnie zapomniałem o płci i województwie. To podstawowe dwie rangi, które na razie nie zostaną usunięte.

6. Ladavi

Docenione treści:
    592
    11. Dodanie permisji niezweryfikowanym osobom na pisanie chociaż do ekipy i administracji MC/TS oraz najlepiej poke.

Osoba niezweryfikowana nie ma możliwości napisania do w/w rang. Jest to spora przeszkoda na komunikacji gracz - ekipa/administracja, gdyż niezweryfikowana osoba nie może zainicjować rozmowy i zwrócić uwagi na siebie członka ekipy/administracji.

12. Podzielenie strefy pomocy MC na tryby.

Tutaj nie trzeba raczej nic wyjaśniać.

13. Usunięcie rangi Stały Gracz.

Lub też określenie na jakiej podstawie ma być ona nadawana.

14. Wyczyszczenie strefy kanałów VIP.

Jeden kanał jest używany, a wszystkie są zwolnione z aktualizacji daty.. Nie czas na porządki ?

15. Bot muzyczny.

Czy są jakieś plany dotyczące bota muzycznego? Kanał od x czasu stoi pusty.

16. Regulamin.

Jak wygląda sytuacja?

7. Marcinek7

Marcinek7 Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    61
    11. Dodano możliwość pisania dla rangi Brak Weryfikacji.
    12. Pomocnik i wyższe rangi MC sprawują swoją funkcję na wszystkich trybach, nie ma potrzeby dzielenia strefy MC na tryby.
    13. Ranga ta jest nadawana, gdy członek Administracji zauważy, że dana osoba często przebywa na TS i na MC.
    14. Jeszcze dziś prześlę wiadomości prywatne do właścicieli tych kanałów.
    15. Kanały zostały usunięte.
    16. Po rozważeniu każdego punktu nowego Regulaminu z drugim Administratorem TS3, zostanie on przesłany do osoby, która może taki regulamin wprowadzić. Mam nadzieję, że będzie to niedługo.

Reklama
  8. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Jeśli można zapytać, jak postęp prac? A szczególnie nad nowym regulaminem? Proponowałbym zebranie ekipy i wspólne zatwierdzenie regulaminu napisanego przez Ladavi, lub we wspólnym gronie napisanie nowego.
    Dodatkowo moja propozycja:
    Usunąć gry, które nie są wykorzystywane na TeamSpeak3, np. Worms Euro Track Simulator itd.

9. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Dodatkowa propozycja:
    Ranga Moderator kanału blokuje możliwość wyrzucania z serwera przez Pomocnika TeamSpeak3.

10. mati1x1

mati1x1 Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Propozycja pata jestem na nie.

UŻYTKWNIK ma prawo zarządzać swoim kanałem, a ty nie musisz wchodzić.

11. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Nie zrozumiałeś...
    Gdy Pomocnik TeamSpeak3 ma rangę "Moderator kanału" to ona blokuje uprawnienie, do wyrzucania z serwera. Naucz się czytać ze zrozumieniem, i się wypowiadaj.
    PS: Gdyby Ladavi to napisał byłbyś na tak? :D

12. mati1x1

mati1x1 Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Zastanowił bym się :D XD

13. Marcinek7

Marcinek7 Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    61
    Naprawione, pat277 :)

14. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Propozycja
    Ranga Pomocnika Ts3 mogłaby dawać TYLKO rangi weryfikacyjne, które są wymagane. Na TeamSpeak3 czasami jestem sam, i chciałbym pomóc Ladaviemu, żeby nie musiał przylatywać na każdą moją prośbę. Mogłoby to być rozwiązanie tymczasowe, aż do czasu gdy nie będzie większej ilości Pomocników TeamSpeak3 lub Moderatorów.

15. SuperProo

SuperProo Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Dokładnie, zgadzam się z tą propozycją, sam czekałem na rangi trochę, a tak to by dali i z głowy. Jestem za.

16. Marcinek7

Marcinek7 Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    61
    Ranga Pomocnik TS3 może teraz dodawać rangi Rejestracyjne, tj. [Zweryfikowany, Zweryfikowana, wiek, płeć]. Po rangi tematyczne lub z gier należy zgłosić się do osób z wyższą rangą.

17. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Propozycja ikonki osoby niezarejestrowanej.
    Z tego co mi wiadomo, nie ma niebieskiego jabłka w Minecraft. Można dać osobie Niezweryfikowanej czerwone jabłko. Przez wprowadzeniem rang Zweryfikowany/na, czerwone jabłko było używane, ale już nie jest. Myślę, że będzie to ładniej wyglądało.

18. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Ranga Moderator kanału
    Skończyły się zabawy w przenoszenie między kanałami, co oznacza, że można przywrócić możliwość przenoszenia przez rangę Moderator kanału

19. Czy prace nadal trwają?

20. pat277

pat277 Użytkownik

Docenione treści:
    50
    Wątek nie jest informacyjny, tylko jest to propozycja dla Administracji, jakie dodać udoskonalenia na nasz serwer TeamSpeak3. Nie jest pewne, że zostaną one dodane.

Z tego co wiem, obecnie nie trwają żadne prace.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę