MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Wyrzucenie kaktusów ze sklepu na survivalu

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika Highlander, 27 Styczeń 2017.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Highlander

Highlander Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Cześć
    Jak wiadomo ogromne kaktusiarnie są zmorą kaźdego serwera - bardzo łatwo je stworzyć i produkują duźe ilości dropu obciąźajacego serwer.
    Proponuję źeby usunąć ze sklepu moźliwość sprzedaźy kaktusów.
    Farmy trzciny/melonów/arbuzów są mniej uciąźliwe dla serwera - mniejszy drop z danej powierzchni i trudnoej/droźej je się buduje.

Reklama
  2. GallusXD

GallusXD Kozak

Docenione treści:
    120
    Troszkę racji jest, ale nie opłaca się robić kaktusiarek, bo za 16 szt. Dosteje się 6/16 AC chyba.

3. Panstachu321

Panstachu321 Użytkownik

Docenione treści:
    37
    To nie jest dobry pomysł, ponieważ można łatwo na nich zarobić oraz nowi gracze mogą łatwo zarobić swój pierwszy 1000$.

4. Krzysio 2.0

Krzysio 2.0 Użytkownik

Docenione treści:
    6
    To nie jest dobry pomysł

Ps arbuzy i melony to to samo :)

5. Megoo

Megoo Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Skoro Chomikatora można spotkać w sklepie sprzedającego kaktusy to się raczej opłaca, bo to jeden z najbogatszych graczy na serwerze. Moim zdaniem "biedni" gracze swój pierwszy 1000AC zdobywają sprzedając coblestone a nie kaktusy z farmy.
    Kiedyś sugerowałem ustawienie dziennego limitu sprzedaży jednego rodzaju itemu. Na przykład 10,000szt (ok 150stacków). Widywałem takie rzeczy na niektórych skyblockach ale administracja powiedziała, że przy obecnym systemie nie jest to możliwe. Ale skoro ta edycja survivalu jest skracana by "zmienić system" to może warto się zastanowić czy nie można by sprawić by ustawienie dziennego limitu sprzedaży stało się możliwe?

6. Chomikator

Chomikator Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Uwierz mi, że nie zarobiłem milionów ac na kaktusach. Sprzedawanie 16 kaktusów za 7 ac jest średnio opłacalne (słaby stosunek zarobionych ac / poświęcony czas). Mam małą kaktusiarkę, której celem jest zdobycie barwnika o najpiękniejszym kolorze na świecie i raczej nie jest źródłem dużego laga :)
    Jeśli martwicie się o lagi to może warto edukować graczy odnośnie działań obciążających serwer, jak np.: wyrzucanie niepotrzebnych przedmiotów na ziemię gdzie popadnie, używanie nadmiernej ilości hopperów zamiast strumyków wody (ewentualnie na hopperach można postawić droppery co również zmniejsza laga), zostawianie po sobie łódek postawionych na mapie, itd., itp. ...

7. kacper_ek

kacper_ek Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Troszkę masz racji... Niektórzy gracze mają ich automatyczne fabryki które produkują ich multum na kilka minut...
    [hr]
    @Gallus ale to dobry sposób na zarabianie powiedzmy przeciętna fabryka wydajna np. 500 kaktusów na 15 min. daje ci to już kilka tysięcy.. ;D

Reklama
  8. Megoo

Megoo Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Sugerowałem już żeby przed nocnym restartem serwera automatycznie usuwało łódki z mapy oraz żeby łódkę dostawało się komendą (np. kit lodka) a nie przy każdym teleporcie nową. Otrzymałem odpowiedź:

Muszę powiedzieć, że administracja o ile to robi to robi to bardzo rzadko co widać jeżeli ktoś mieszka nad brzegiem oceanu.
    Więc może by jeszcze raz zastanowić się na zmianą, którą sugerowałem odnośnie łódek?

9. _Whisky_

_Whisky_ Użytkownik

Docenione treści:
    0
    To nie jest dobry pomysł :/

10. Laneya

Laneya Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Bez sensu, teraz AC jest i tak tutaj nic nie warte, dawniej jak mozna było kupowac diaxy/koxy(jak były) to okej, zreszta no jak w realnym zyciu jak sie ma pomysł i czas to sie zarabia;p

11. RoyalSteve

RoyalSteve Użytkownik

Docenione treści:
    283
    Laneya survival to survival
    To nie polega na tym że kupujesz wszystko i tylko to robisz. Tutaj też się liczy wolny świat ;) bo w końcu czemu by go robiono?
    A co do pomysłu to jestem sprzeciw

12. Highlander

Highlander Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Podoba mi się propozycja Megoo odnośnie dziennego limitu sprzedaży jednego rodzaju itemów i wygooglowałem, źe są serwery na których to działa. Pytanie tylko czy jest moźliwe żeby zadziałało to tutaj?

Jak dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie. Wiele osób tak jak Chomikator jest zdania, źe uprawa kaktusów się nie opłaca ale je sprzedaje. To jest dla mnie ok o ile farma nie zajmuje wielkich połaci terenu i tworzy lagów.

13. Panstachu321

Panstachu321 Użytkownik

Docenione treści:
    37
    Jejku... Totalny bezsens!! Każdy ma swój sposób na zarabianie AC więc nie rozumiem po co ten wątek?? Za chwilę sprzedawanie kamienia będzie dla was problemem.
    Pomyślcie tak :
    Macie własną piekarnię . Przychodzi inspekcja i zakazuje sprzedaży więcej niż 10 bułek dziennie. Skoro bułki przynosiły zyski to po co je zmniejszać? Każdy musi się z czegoś utrzymywać! Ja nie rozumiem tego że wy chcecie aby inni gracze nie zarabiali np więcej niż 1000$. Pomyślcie o nowych graczach, dowiaduje się że na serwie jest waluta ac. Ok gitara ale jak zebrać ac? /pomoc ekonomia ktoś podpowiada. Inni mówią że opłaca się kaktusy sprzedawać. No to idzie gracz na pustynię i robi kaktusiarnie. I czerpie z niej zyski! Róbcie co chcecie ale ja jestem na
    Ogromne N-I-E! !

14. Inevara

Inevara Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    322
    Ten serwer ma model ekonomiczny. Przeznaczony jest do gry MMO. Te dwa czynniki podpowiadają, że to raczej oczywiste, że będzie obecny grind. Każdy ma swój własny sposób na zarobek, jedni robią jakieś magiczne zbroje i sprzedają w większych ilościach, inni biegają po mapie i szukają ciekawych rzeczy. Jeszcze inni budują właśnie tego typu konstrukcje zwane "kaktusiarniami". To tylko kolejna metoda na zarobek. Usunięcie kaktusów ze sklepu byłoby równoważne pewnemu zaburzeniu równowagi finansowej graczy, które odbiłoby się negatywnie na tych, którzy nie są w stanie zarabiać inaczej niż właśnie na kaktusach. Kto się ze mną nie zgadza, niech pierwszy rzuci kaktusem. Nie polecam pomysłu tego użytkownika.

15. Chomikator

Chomikator Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Highlander, jeśli mam niepotrzebne kaktusy to co mam wg Ciebie z nimi zrobić? Pójść za przykładem kolegów z serwera i wyrzucić je gdzieś na ziemię, najlepiej w jakiś kąt na spawnie?

Powtarzam, że problemem nie są farmy tylko sposób ich konstrukcji. W 1.11.2 można budować duże nielagujące farmy dyń, arbuzów i trzciny, wykorzystując do nich bloki obserwatora. Farmy kaktusów praktycznie nie zawierają elementów redstone i stanowią najmniejszy kłopot.
    Największym lagującym elementem farm MOŻE być system transportu plonów. Lej jest jednym z najbardziej lagotwórczych klocków w grze i nie powinien być używany do tego celu. Niestety biegając po mapie zauważyłem, że większość graczy nie odkryła jeszcze, że przedmioty mogą być spokojnie przenoszone za pomocą strumyków wody i wind ze szkła.

Dla osób martwiących się o lagi, w ramach ciekawostki, wymienię dwa bloki, które przyczyniają się do obciążenia serwera, a na które nikt nie zwraca uwagi. Są to, uwaga, głowy graczy i ramki na przedmioty.
    W tym miejscu pozwolę sobie zacytować post jednego z kolegów: "(...) nie bylo tam mechanizmow ani nic bylo normlane wielke centrum handlowe a pod spodem bylo ponad 1000 glow (...)". Wydaje mi się, że w temacie głów nic więcej dodawać nie trzeba.
    Co do ramek na przedmioty, widziałem je powieszone na każdej skrzynce, w niemal każdym magazynie, który miałem okazję odwiedzić. Po co? Czy w domu naklejacie sobie na szufladach i szafkach naklejki mówiące o ich zawartości? Niby ramki nie stanowią dużego problemu, bo nikt nie ma ich na działce w ilościach osiągających setki, ale ziarnko do ziarnka...

16. Highlander

Highlander Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Stachu, a co byś powiedział gdyby twoja piekarnia sprzedawała 10 bułek ale doszła do wniosku, ze jeśli dostawi kilka kominów więcej to będzie mogła produkować 100 bułek dziennie. Zysk trafi tylko i wyłacznie do kieszeni właściciela piekarni a negatywne skutki rozrostu piekarni odczują wszyscy wokół bo będę kaszleć od pyłu z kominów.
    Tak widzę gigantyczne kaktusiarnie i lagi przez nie produkowane.

A teraz wyobraź sobie, źe moźemy powiedzieć piekarzowi źe jeśli nie będzie zwiększał zatrucia okolicy to za jego 10 bułek zapłacimy mu tyle co by normalnie wziął za 100 bułek. Nie byłaby to dla niego lepsza opcja?

Nie wiem czy wiesz ale cena kaktusów spadła do tak niskiego poziomu właśnie przez osoby, które miały duźe kaktusiarnie i trzepały na tym gigantyczną kasę. Co po obniźce ceny zrobiły te osoby? Rozbudowały je jeszcze bardziej by choć trochę zrekompensować sobie spadek ceny i jeszcze bardziej obciąźali serwer.

17. kapiwegiel

kapiwegiel Użytkownik

Docenione treści:
    25
    Jak to chmikorator ujął kaktusiarki to najmniejszy problem serwera... Największym są no goldziarki wyrzucane itemy w trudno dostępnych miejscach które mogą tam leżeć bardzo dużo czasu ... Jestem za tym by itemy jak kiedyś znikały po jakimś czasie

18. Highlander

Highlander Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Kapi, mam rozumieć, że według Ciebie największe lagi na tym serwerze powodują farmy złota, tak?
    A moźesz mi wskazać koordynaty choćby jednej obojętnie czy na obecnej czy poprzedniej edycji serwera?

Szczerze mówiąc to mam wrażenie, źe nie wiesz o czym piszesz... Z jednej strony piszesz, źe ogromne kaktusiarnie to najmniejszy problem a zaraz potem, że problem stanowią itemy porozrzucane na mapie.

Dorzucę trochę obliczeń...
    Załóźmy, źe kaktus rośnie 5 minut. Budując kaktusiarnię co 4 kratka jest kaktusem, moźesz postawić kolejne piętro kaktusiarni co 4 kratki (podłoźe, piasek, kaktus, blok powietrza).
    Wyobraź sobie że jakiś gracz idzie na środek oceanu i tam buduję duźą kaktusiarnię 80x80 od poziomu 10 do 62 a nad nią jakieś domki, drzewka i inne pierdoły...
    I liczymy... 80x80=6400 z czego kaktusów jest 1/4 (co czwarta kratka jest kaktusem) czyli 1600
    Między poziomem 10 a 62 zmieści się 13 piętek kaktusiarni. 13x1600=20800 dropu co 5 minut (249600 na godzinę), który sobie powoli płynie do jakiegoś magazynu i przez ten czas obciąźa serwer. Pomyśl sobie ile kaktusów jest na mapie i na mapie pozostaje w chwili gdy taki gracz się wyloguje. Moźe i więcej niź wszystkich łódek walających się po kątach...
    No chyba, źe się magazyn zapełni... Wtedy 20800 itemów leźy sobie na ziemi póki nie zniknie i nie zostanie zastąpione przez nowe 20800 itemów.
    Po wprowadzeniu GUI sklepu opychanie lootu przy użyciu autoklikera będzie jeszcze łatwiejsze...

Jak juź pisałem wolę propozycję Megoo odnośnie wprowadzenia limitu sprzedaźy per item (i podwyźszenie źałośnie niskiej ceny kaktusów i innych przedmiotów) niź całkowite usunięcie kaktusów ze sklepu. Jednak jeśli okaże się to niemoźliwe do wprowadzenia na sv (wiem, źe są takie rzeczy na niektórych skyblockach) to nadal bym popierał pomysł wyrzucenia kaktusów ze sklepu.

19. kapiwegiel

kapiwegiel Użytkownik

Docenione treści:
    25
    Ale wiesz że musi być przy niej gracz by coś wypadało? Inaczej stop będzie zerowy... Dlatego ludzie budują kaktusiarki/goldziarki przy spawnie...

20. Highlander

Highlander Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Teraz to juz mam pewność źe nie wiesz co piszesz...
    Jak się ma Twoje pytanie do tematu?
    Gracz jest w pobliźu kaktusiarni - płynący drop wpada do skrzynek i jest na bieźąco zastępowany przez nowy. Jak się gracz wyloguje to drop stoi w miejscu, nie wpada do skrzynek ale teź niej jest zastępowany przez nowy z farmy. W obu przypadkach ilość kaktusowego dropu na działce będzie ta sama.
    Więc moźe wyjaśnij mi co swoim poprzednim postem chciałeś wnieść do tematu zalegającego na działkach dropu z kaktusów

Mam kolejną propozycję - aby podczas nocnego restartu serwera znikał z mapy cały drop. Cały drop z ziemi a nie tylko ten w zasięgu pola widzenia graczy jak to było na którejś edycji, źe byty zostaną usunięte za 3... 2... 1...
    Usunęło by to walające się wszędzie łódki oraz płynący w danym momencie drop na farmach. Ulga dla serwerze po restarcie.
    Szczerze nie wiem czy jest to wykonalne.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę