MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Bardzo powolne działanie forum oraz ładowanie podserwera survival

Dyskusja w 'Pytania i Problemy' rozpoczęta przez użytkownika Xymor, 6 Luty 2017.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Chciałem zgłosić pewen problem z forum oraz serwerem.
    Posiadam łącze internetowe o prędkości Download 5-8 Mb/s Upload 4-6 Mb/s ping ~30-40 ms.

Forum:
    Po pierwsze ładowanie stron forum (w porównaniu do innych serwisów) trwa nienaturalnie długo. Załadowanie panelu tworzenia wątku zajęło mi około 40s gdzie praktycznie każda inna strona (inna niż forum ca) ładuje się 5-10s. Po drugie od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad napisaniem pewnego wątku na forum jednak przy próbie podglądu otrzymuję informację (po ok min ładowania) "Craftapple.pl nie wysłał żadnych danych". To samo przy próbie zapisania tegoż wątku do szkiców.

Serwer:
    Lobby ładuje mi się około 3s. Survival kilka minut przy czym ping skacze mi wtedy do niebotycznych wartości 6000 ms. Nie wiem ile danych wysyła surviwal przy próbie połączenia, ale domyślam się, że sporo.

Serwer Ts:
    Tu mały problem, praktycznie niezauważalny, ale jednak coś jest nie tak. Przy połączeniu z serwerem TS CA mój ping z tym serwerem wynosi ~80-90 ms przy czym przy połączeniu z moim prywatnym (darmowym) serwerem TS (klanu WOT) ping wynosi ~40-50 ms.

I teraz pytanie, czy macie świadomość występowania problemu, a jeśli tak, to czy robicie coś w kierunku jego rozwiązania. Jeśli jednak nie mieliście o tym pojęca, to czy zamierzacie coś w sprawie podziałać? Czym może to być spowodowane i dla czego serwer survival ładuje się tak długo (nie wspominając już o chwilach "zamrożenia" graczy i bytów)?

Edit. Problem występuje tylko przy łączu mobilnym. Łącze "po kablu" zdecydowanie poprawia sytuację (prędkość niewiele większa).

Reklama
  2. Aytar

Aytar Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Jeśli chodzi o czas ładowania serwera surviival to mam to samo... Warto dodać, że problem długiego ładowania serwera występuje (przynajmniej u mnie) od kilku dni.

3. Noragiri

Noragiri Użytkownik

Docenione treści:
    18
    Po pierwszym przeczytaniu całego postu naszła mi następująca myśl : routing. Możliwe że twój dostawca ma coś nie tak na którejś przełączni. Miałem podobny problem przez ponad rok u operatora Orange. Mimo normalnego pingi etc. połączenie traciło pakiety(dane). Moja propozycja jest abyś dokonał pomiarów w tym kierunku.

4. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    Dziwne u mnie działa.

W sumie odpowiedziałeś sobie samemu na swoje pytanie. Mógłbym tutaj sypnąć całą garścią potencjalnych powodów, ale ograniczę się do jednego pytania:

- Czy jesteś pewien, że problem nie leży po Twojej stronie?

1. Przeglądarka, sprzęt, pamięć, robienie tego na wymuszonym trybie "pełnym" podczas pracy na urządzeniu mobilnym. Gdy urządzenie końcowe np. Twój tablet zamuli odpowiednio mocno to nie wiadomo jakie miałbyś łączę to połączenie zostanie zerwane. #Wizualizacja Wjazd do garażu furą gdy drzwi/brama przymuliły.

2. Tak mapa waży sporo. Tak wiemy o tym. Tak to między innymi przez #NieskończonyKres. Tak, tutaj również posiadanie wydajniejszego sprzętu pomaga.

3. Moment gdy ping rzędu 80 ms (ośmiu setnych sekundy, czyli czas trwania niespełna dwóch klatek w formacie wideo 24 fps) w komunikacji głosowej będzie problemem wszyscy mędrcy świata odnotują w annałach ksiąg historii jako #KoniecŚwiata #SchyłekCywilizacji #UpadekStandardów.

#TenMomentGdyOkazujeSięŻeDobrePodzespołyPCtaPrzydająSięNieTylkoDoTonkuff

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę