MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[PROPOZYCJE] SkyBlock [NE]

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika Sinmiedo, 28 Luty 2017.

1. Sinmiedo

Sinmiedo Biznesmen

Docenione treści:
    492
    Pomysły na Nową Edycję!
    [SkyBlock]

1) DODANIE SAMOUCZKA!

Każdy gracz który wejdzie na serwer SkyBlock, zostanie poinformowany o tym, iż istnieje na tym trybie coś takiego jak samouczek.
    Gra ta, polegałaby na tym, iż graczowi wyświetla się na tabliczkach pytanie i musi wskazać 1 poprawną odpowiedź z 3 różnych.
    Wszystkie pytania które byłyby zawarte w samouczku dotyczyłyby komend, a także podstawowych wiadomości na temat rozgrywki na SkyBlocku.
    Każdy gracz po przejściu całego samouczka który zawierałby minimum 20 pytań, na samym końcu otrzymałby nagrodę w postaci, np. 1 diament + 8 sztabek złota + 6 jabłuszek.
    Dzięki temu samouczkowi, gracze nie zadawaliby często tych samych pytań, np.
    Jak zrobić wyspę? lub Jak iść do endu?

2) DODANIE NA /SPAWN OSADNIKÓW U KTÓRYCH MOŻNA BY BYŁO KUPIĆ KILOFY, ZŁOTE JABŁKA I INNE CENNE PRZEDMIOTY.

Dodanie na /spawn wieśniaków niosłoby za sobą wiele przyjemności, między innymi, gracze za wszelką cenę próbowaliby uzyskać odpowiednią ilość danego itemu, by wykupić wymarzony przedmiot.
    Każdy osadnik miałby na sprzedaż całkiem inne rzeczy.
    Jeden nosiłby nazwę OGRODNIK i sprzedawałby same przedmioty dotyczące ogrodu, np. warzywa, owoce i inne rośliny.

Przykładowi osadnicy:

NAZWA OSADNIKA:
    Ogrodnik;
    RZECZY KTÓRE MA DO ZAOFEROWANIA: Warzywa, owoce, sadzonki drzew;

NAZWA OSADNIKA: Górnik;
    RZECZY KTÓRE MA DO ZAOFEROWANIA: Różnorodne narzędzia, począwszy od żelaznych do tych najcenniejszych, a mianowicie diamentowych.

3) DODANIE RÓŻNORODNYCH PARKOURÓW!

Każdy po ciężkim dniu na farmie, czasem ma ochotę poskakać.
    Żeby umilić jakoś czas graczom na tym trybie można by było
    dodać różnorodne parkoury i gry.
    Na końcu każdej gry, znajdowałaby się w skrzyni mała nagroda, która odnawiałaby się co 24 godziny.

Można by było dodać na /spawn tablice na których znajdowały by się tabliczki które teleportowałyby gracza na odpowiednią grę.
    Parkourów do przejścia byłoby 3. Każdy etap byłby z czasem coraz trudniejszy.

Po za parkourami, można też dodać między innymi labirynty, czy też grę w której chodziłoby o to, żeby nie nadepnąć na pół płytkę, lecz jeżeli już skoczymy na nią, teleportowałaby ona nas w miejsce początku gry.

4) DODANIE MAŁEGO DROPU!

Każdy lubi sobie czasem pokopać, dlatego warto dodać jakiś mały drop, by tych graczy zachęcić do kopania, a nie tylko siedzenia i pisania na czacie, albo chodzenia po spawnie.
    Z dropu można by było wydropić tzw. klucz który otwierałby SKRZYNIE WŁAŚCICIELA, w której po otwarciu losowałyby się rzeczy.

5) PORTALE DO ENDU I NETHERU W OKREŚLONYCH GODZINACH!

Sami dobrze wiemy, jak wyglądał nether i end za czasów starego SeaBlocka. Aktualnie na trybie SkyBlock nie przebywam, więc nie wiem jak to wygląda, lecz fajnym urozmaiceniem byłoby dodanie endu i netheru który w określonych godzinach byłby otwarty, np.

END lub NETHER

Otwarty od godziny 8:00 do 16:00 (1 godzina przerwy na reset mapy) i znowu otwarty od 17:00 do 1:00 (2 godziny przerwy na reset mapy) i znowu otwarty od 3:00 do 7:00 ( 1 godzina przerwy na reset mapy)

Dzięki temu, mapa w endzie czy w netherze nie byłaby taka porozwalana i przekopana, a także w endzie i netherze można by było zrobić kilka skrzynek z nagrodami i każdy, żeby je znaleźć musiałby ich poszukać.

Myślę, że dzięki tym pomysłom, urozmaicimy grę wszystkim graczom którzy przebywają na tym trybie.

Niektóre pomysły zostały ściągnięte z innych serwerów, lecz ja bardziej je dopracowałem.
    Jeżeli znaleźliście jakiś błąd, czy coś w tym stylu, bardzo proszę napisać go w komentarzu, a ja go zmienię.
    Zapraszam również do wyrażania swoich opinii na dany temat.

Reklama
  2. Inevara

Inevara Użytkownik
    Zasłużony

Docenione treści:
    322
    Fajne toto i chyba nawet pasuje do koncepcji skyblocka. Od pierwszego to niby pomocnicy są, ale też ich aktywność jest ograniczona, a nie wszyscy wszystko muszą wiedzieć.

Co do tych ograniczonych portali. Myślałem, że każdy ma swój własny nether na skyblocku, a endu nie ma wcale. Jeśli dobrze kojarzę, to w nowej edycji ma być, to jak nie będzie prywatny, to byłby dobry pomysł, też dla wydajności serwera.

Wracając do pierwszego, przypomniała mi się mechanika części serwerów typu Half-Life 2 Roleplay. Może i chodzi o zupełnie inną grę, ale mogłoby to być dobre zabezpieczenie. Tak jak tam pierwsze logowanie powoduje wyświetlenie okna dialogowego z pytaniami na temat znajomości roleplay w charakterze weryfikacji, czy gracz nadaje się na serwer, tak tu można by zrobić coś podobnego odblokowującego możliwość pisania na chacie czy przejścia z lobby na inny tryb, przy czym tutaj gracz poznawałby podstawowe zasady panujące na serwerze (nie reklamować, nie przeklinać, zachować kulturę, pomocnicy są od pomagania i te takie, bez szczegółów). Pozostaje tylko pytanie, czy to jest możliwe, a byłoby dobre.

Generalnie co do całego wątku jestem na tak.

3. Craftapple.pl

Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

Docenione treści:
    589
    Po co osadnicy, skoro jest /sklep?

4. Sinmiedo

Sinmiedo Biznesmen

Docenione treści:
    492
    Craftapple.pl, chodzi mi głównie o to, żeby gracze u osadników kupowali za materiały które zdobędą, np. surowce, czy inne tego typu rzeczy.
    W sklepie zazwyczaj kupujemy za pieniążki w grze [ac], a tutaj gracze mogliby kupować za rzeczy które na bieżąco będą zdobywać.
    Nie każdy zbiera [ac], więc myślę, że byłby to dobry pomysł.

Można też, obniżyć ceny w sklepie, żeby graczom trochę utrudnić rozgrywkę, żeby się nie nudzili, tylko szukali jakiegoś środku dochodu.

5. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    Nie no pomysł z osadnikami jest trochę naciągany. Nie podoba mi się...

Poza tym wymiana obecnie wygląda tak:

Kobel -> AC -> Kilof

A Ty proponujesz aby było tak:

Kobel -> Kilof + Kobel -> AC -> Kilof

Tak trochę nie potrzebna funkcjonalność. JA przynajmniej na tym bym nie skorzystał.

W dzisiejszych czasach gracze nie mają czasu na "nie nudzenie się". Oczywiście ceny w sklepie SB wymagają wielu korekt, ale moim zdaniem trzeba przedewszystkim myśleć o prawidłowej ekonomii, a dopiero potem o nie nudzeniu się gracza.

6. RoyalSteve

RoyalSteve Użytkownik

Docenione treści:
    283
    O nowe pomysły na SkyBlock

1. No tak pół na pół. Dobry pomysł z samouczkiem ale komendy można też napisać na tabliczkach na spawnie. A nagrody to są za questy.

2. Złote jabłka można kupić w sklepie, kilofy to ok jak będą z enchantami. W sumie masz rację jest na SkyBlocku cząstka graczy która nie korzysta z [AC] Ostatnio nawet padło pytanie ,,Po co są AC?". Pomysł popieram

3.Taaak parkoury <3 ale jest już taki jeden na spawnie. PS przeszłem go Infi rób trudniejszy.

4.Drop mi pasuje ale żeby też dodawać specjalne skrzynki? No z tymi skrzynkami to neutral w tym pomyśle masz ode mnie 85% TAK

5.Nether możemy sami zbudować. A z dodaniem endu to bym się zastanawiał jak zdobyć End Portal Frame. Chyba że też można by było dodać End na spawn ale by nie byłbym
    za dodaniem go. Na SkyBlocku jak zbudujesz Nether masz tzw. osobną wyspę i niech tak zostanie.

Dziękuje i życzę miłego dnia

@ThunderBuddys: Już proponowałem coś takiego mianowicie pod nazwą ,,Aukcje''
    Dobrzez że też powstał w twojej głowie kolejny pomysł, ale został już pewnie zaakceptowany
    http://craftapple.pl/forum/thread-9776.html

7. mati1x1

mati1x1 Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Jestem na tak.

Proponuje jak kilofy by sprzedawane u osadników to może wprowadzić walutę w postaci itemu.

Reklama
  8. Sinmiedo

Sinmiedo Biznesmen

Docenione treści:
    492
    Moją kolejną propozycją jest dodanie komendy /rynek.
    Komenda ta służyłaby do wystawiania na rynku rzeczy [itemów], np
    /sprzedaj 100 (trzymając w danym czasie w łapce rzecz którą chcemy sprzedać).

Można też dodać komendę /licytacja 100 (trzymając w danym czasie w łapce rzecz którą chcemy wystawić na licytację).

Gracze dzięki temu mogli by wystawiać na /rynek swoje rzeczy które są im już nie potrzebne, a innym mogą się przydać.

Poleć tę stronę