MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Survival] Kilka pomysłów. Nowa edycja

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika Dex469, 2 Kwiecień 2017.

1. Dex469

Dex469 Użytkownik

Docenione treści:
    3
    Witam

Na wstępie chciałbym powiedzieć o tym jakie miałem odczucia gdy zaczynałem grać na SV. Gdy nie zna się nikogo na serwerze to z początku gra się samotnie przez co czułem się trochę jak na singlu. Większość pierwszych osób które się do mnie teleportowaly zabijalo mnie. Teraz już wiem co i jak więc się nie daje. :D Jednak graczy widywałem jedynie na spawnie i w sklepie gdzie jedni stoją na afk a drudzy zaraz się teleportuja.

1. Inny spawn.
    Myślę że jako to serwer SV i całe wspólne życie graczy skupia się wokół spawnu to można by było go zmienić i urozmaicić. Ten spawn jest duży i trochę czasu się wczytuje a mimo to nie ma wielu miejsc gdzie można by pójść i pozwiedzać a całe poruszanie się po spawnie polega na komendach. Moim pomysłem jest aby spawn wyglądał jak jakiś nieduży zamek/twierdza bądź jakieś średniowieczne miesteczko gdzie wszystkie miejsca były by rozlokowane w różnych budynkach. Jak będą w pewnej odległości od siebie to i lagi będą mniejsze. A gdyby przy tym nie było komend do każdego z miejsc to gracze poruszali by się po spawnie i imitowalo by to jakieś życie zamku/wioski i rozgrywka była by przyjemniejsza.

2. Nowe miejsca.
    Jeśli pomysł z nowym spawnem by przeszedł to można dodać kilka nowych miejsc:
    -Miejsce typu gospoda gdzie mogli by się spotykać gracze. W środku można by było kupić jedzenie. Można by postawić jakiegoś wieśniaka.
    -Rynek gdzie gracze mogli by handlować między sobą czy wystawić swój sklep. Na środku można by zrobić zrobić podwyższony podest gdzie mogły by się odbywać jakieś eventy jeśli takowe by były. Myślę że to miejsce również urozmaicilo i wzbogaciło by wspólna rozgrywkę.
    -Kilka aren a mianowicie można by zrobić 4 po jednej na każdą stronę świata. Wszystkie na obrzeżach wioski by zredukować lagi. Areny oczywiście większe. Każda z nich o innym biomie tak by różniły się znacznie od siebie. A na każdej przydało by się miejsce do oglądania.
    -Park z jeziorkiem i może darmowe wędki. Gracze mogli by złapać kilka rybek do jedzenia czy wyłowić coś ciekawego. Gdyż moim zadaniem nie powinno być żadnego /warp jedzenie gdyż psuje i ułatwia to rozgrywkę a w końcu to SV.

To tylko propozycje miejsc, które mogły by wzbogacić wspólne życie serwera. Może ktoś też miał by jakiś ciekawy pomysł na nowe miejsce.

3.Biomy
    Nie wiem jak jest ale mam wrażenie że mamy dość okrojone biomy. Da się to jakoś urozmaicić by teren był bardziej zroznicowany​?

4.Sklep
    Proponuję zmienić sklep tak by opłacało się robić farmy ale nie tak by można było niemalże wszystko kupić. W końcu to SV a rozgrywka jest strasznie uproszczona. Niech będzie szkło czy wełna ale biała bez innych kolorów. Niech gracze się trochę wysila albo niech handlują między sobą. W sklepie zostawił bym podstawowe przedmioty plus te wszystkie cenne ale po takich cenach by trzeba było na nie zarobić. Wtedy opłacało by się robienie farm.

5.Zwierzeta.
    Trochę wkurzające jest gdy rozmnaża się zwierzaki a te znikają bo je plugin usuwa. Rozumiem, że to wszystko po to by ograniczyć lagii ale jak farm się nie opłaca robić a zwierzaki znikają to co robić na tej działce? No i po co kupować jaja spawnu czy spawner jak i tak można mieć tylko kilka sztuk. Gracze mają działki w sporych odległościach od siebie. Jak co któryś miał by farmę zwierząt to strasznie to obciąży serwer?

6.Moby
    Na początku kilka razy padłem przez moba ale teraz widuje ich dość mało. Może by zwiekszyc trudność by tereny za spawnem były bardziej niebezpieczne. Koni ani lam nie spotkałem wcale choć sporo biegam.

7.Wioski wieśniaków.
    Wieśniaków zazwyczaj zabijają a wioski niszczą. Może by tak zrobić kilka chronionych wiosek jakiś kawałek drogi od miasteczka, prowadziły by tam drogi i można by było handlować z wiesniakami bez potrzeby szukania ich na mapie.

8.Wieze orientacyjne.
    Kolejnym pomysłem były by wieze, które służyły by jako punkt orientacyjny i wskazywały by drogę do wioski. Wiadomo że nie będą się ciągnąć niewiadomo jak daleko w mapę ale powiedzmy do 1000 kratek wokół wioski. Mogły by byc połączone drozkami bądź wskazywać drogę do jakiegoś wspólnego szlaku kierującego się do wioski. Wtedy można by ze swojej działki wybrać się koniem do wioski. Teraz konie są raczej bezużyteczne.

9.Konie
    Teraz tak mi przyszło do głowy by można było dodać możliwość kupna konia w wiosce. Oczywiście po takiej cenie by trzeba było na niego uzbierać.

To kilka pomysłów ode mnie. Myślę, że dzięki temu rozgrywka była by bardziej wspólna niż oddzielna. Przez co moim zdaniem grało by się znacznie milej.

Komentujcie i piszcie co o tym myślicie ;)

Reklama
  2. Jazminola

Jazminola Babcia

Docenione treści:
    64
    Od kupowania jedzenia jest /warp sklep.

Zazwyczaj gracze tworzą swoje sklepy na działkach.

Jest już jedna i powinna wystarczyć.

Po wyjściu ze spawn przy działkach graczy znajduje się już kilka jezior. Wędki można scraftować.

Definitywne nie. To Survival, wioski trzeba poszukać sobie samemu.

To samo co przy punkcie 7 + taką wieżę można zbudować samodzielnie.

Od tego jest komenda /h buy.

@Dex469;
    Skoro przeszkadzają Ci tego typu ułatwienia, to po co chcesz tworzyć gospodę? Jeśli gracze chcą się ze sobą pointegrować, to wspólnie zakładają gildie, sojusze etc.

Przypomnę Ci, że to Survival i tu chodzi o to, aby przetrwać.

Przykro mi, to Survival i gdziekolwiek byś nie wszedł, masz szansę na zginięcie.

A Ty próbujesz ten Survival jeszcze bardziej uprościć.

Ale żeby była wioska do kupienia konia, też musiałby być na nią jakiś /warp albo komenda. Jak już mówiłam: Jest /h buy, więc Administracji nie opłaca się robić kolejnego sposobu na kupienie konia.

3. Dex469

Dex469 Użytkownik

Docenione treści:
    3
    Od kupowania jedzenia jest /warp sklep.
    -Co to za SV jak wszystko będzie w sklepie. I do tego teleport do sklepu... Gospoda miała być jednym z miejsc gdzie spotykają się gracze. Można by tak kupić coś do jedzenie by nie była gospoda tylko z nazwy.

-Rynek
    Zazwyczaj gracze tworzą swoje sklepy na działkach.
    -Owszem, zalozeniem rynku jest handel w wspólnym miejscu bez obawy że się zginie. Dzięki temu gracze więcej by się widywali i niejako tworzyli jakieś wspólne życie.

Areny:
    Jest już jedna i powinna wystarczyć.
    -Podejscie typu "macie jedna to się cieszcie" jest raczej kiepskie. Ta arena jest dość mała i nie ma miejsca by oglądać walki. Teraz jak się ustawia pod wejściem to nawet nie wejdziesz na arenę bo skaczesz i giniesz. Kilka większych aren pozwoliło by większej ilości graczy na zabawę na arenie.

-Park z jeziorkiem
    Po wyjściu ze spawn przy działkach graczy znajduje się już kilka jezior. Wędki można scraftować.
    -O tym, że jest woda w grze wszyscy wiedzą. O tym, że można sobie takowe jezioro zbudować na dzialce też. Nie rozumiesz koncepcji tego miejsca. To miało by być miejsce gdzie gracze by się spotykali na neutralnym gruncie i widywali by się po za swoimi działkami czy spawnem gdzie są przez sekundę.

7.Wioski wieśniaków.
    Definitywne nie. To Survival, wioski trzeba poszukać sobie samemu.
    -Owszem to SV tylko w jak dużym stopniu uproszczony. Większość wiosek wieśniaków jest zniszczona a wiesniacy zabici. Chociażby jedna taka chroniona wioska umożliwiała by stały handel z wiesniakami.

8.Wieze orientacyjne.
    To samo co przy punkcie 7 + taką wieżę można zbudować samodzielnie.
    -To Minecraft i wszystko można zbudować samodzielnie... Tylko trzeba założyć działkę żeby nikt nie zniszczył a tych jest ograniczona ilość. Tych nikt by nie mógł zniszczyć. I miały by wskazywać drogę do miasteczka po to by gracze tam przychodzili pieszo a nie wszędzie teleportem.

9.Konie
    Od tego jest komenda /h buy.
    -Super, że jest kolejna komenda. Najlepiej żeby były komendy na wszystko. I tak już zamiast chodzić to się można wszędzie teleportować.

Serio chcecie żeby wszystko było na teleporty i komendy?

4. RoyalSteve

RoyalSteve Użytkownik

Docenione treści:
    283
    Może i by się nam chciało grać samymi komendami, aczkolwiek też bym coś trochę zmienił (iks de).

Spawn podobno ma się zmienić, ciekawe co Infi tam przygotował.

Resztę mi się nie chciało czytać, ale popieram zdanie Jazminoli.

5. Dex469

Dex469 Użytkownik

Docenione treści:
    3
    Za komentarze "nie czytałem ale się wypowiem" serdecznie dziękuję. Jeśli nie zapoznasz się z tematem to nie komentuj. Temat nie służy do nabijania postów a do dyskusji na temat pomysłów w nim zawartych.

Czekam na jakieś dłuższe i konkretniejsze komentarze osób które zaznajomily się z tematem.

6. Xymor

Xymor Skrzydlaty

Docenione treści:
    101
    1. Spawn powinien być minimalistyczny. Gra się na mapie a nie na spawn. Mały spawn, ale konkretny to tak. Rozlazły, rozbudowany spawn z milionem bidynków nie zachęca do wyjścia na mapę tylko do zwiedzania go przez dłuższy czas. Potem mamy takich płoto-biegaczy którzy wychodzą na mapę tylko po to by nazbierać setów i bić się na arenie. A warpy... cóż... jeśli spawn na sv będzie tak samo przejrzysty jak ten na sb to bez warpów się nie obędzie (do tej pory chwilę muszę pobiegać po spawn sb by znaleźć arenę :p ).

2. Nie chce mi się wszystkiego opisywać więc odpowiem tylko na to co ma sens lub jest skrajnie beznadziejne.
    - 4 areny to ten beznadziejny pomysł. Na co to komu? Jedna zecydowanie wystarczy. Jeden punkt gdzie gracze mobliby się zabijać a nie 4 gdzie nie wiadomo gdzie akurat ktoś jest.
    - Łowienie ryb zamiast prostego zabijania spawnujących się w nieskończoność zwierząt. Tak... to jest dobry pomysł (przynajmniej PvPowcy musieliby się ruszyć by takowe jedzenie zdobyć).

3. Obecnie używany generator ma więcej biomów niž ten stosowany w zwykłym mc więc chyba nie wiesz o czym piszesz. Gdy przejdziemy na domyślny generator map, cóż... różnice będą bardziej widoczne ale biomów raczej wiècej nie zobaczysz.

4. Z jednej strony proponujesz aby gracze się wysilili, z drugiej zaś chcesz aby całonocne afczenie się opłacało. Nie dla farm AFK.

5. Mnie też to wkurza. Niby to ma działać antylagująco a i tak są lagi :D

6. No na single nie mam problemu ze znalezieniem moba. Tu faktycznie coś jest na rzeczy bo poz. trudności ustawiony na 3 a mobów ledwo co.

7. Niszczenie wiosek to naturalny proces zużywania się mapy. Jeßli tak zaležy ci na losie wiosek to możesz kupiś rangę premium i obkładać działkami każdą napotkaną wioskę.

8. Nie. Po to jest /spawn :p

9. /h buy 7000ac co nie jest wygórowana cane zwłaszcza, że ten koń jest nieśmiertelny...

Jeśli kiedykolwiek będzie komuś zależeć na zbliżaniu graczy do siebie to opowom wam o coekawym zabiegu który zastosowano na innym serwerze, a który rzeczywiście powoduje zbliżanie się do siebie graczy.

Jest to komenda /pvp on i /pvp off. Gracze będący w pvp on nie mogą bić tych w pvp off i na odwrót.

Ciekawa opcja zwłasza, że na zdrowy chłopski rozum to przeczy założeniom survival i powoduje że rozgrywka jest nudna. Nic bardziej mylnego o dziwo. Gracze nie boją się podejść do siebie na mapie, prowadzą otwarty handel a ci chętni do bitki nie mają z nią problemu.

7. Dex469

Dex469 Użytkownik

Docenione treści:
    3
    Kruku poruszył temat o który mi chyba podświadomie chodziło. A mianowicie to, że strach spotkać kogoś po za spawnem. (Stąd chciałem rozbudować spawn by widywać graczy na gruncie neutralnym) Niektórzy nie potrafią się oprzeć by nie zaatakować gracza nieuzbrojonego i rozumiem że to SV i ryzyko jest oczywiste na tego typu serwerze, ale nie każdy chce walczyć. Są gracze, którzy wolą budować i robić coś innego. Trzeba budować wysokie mury wokół działki, żeby można było sobie spokojnie budować. Miałem wiele sytuacji gdzie jakiś gracz współpracował ze mną a po chwili bez powodu zaczynał mnie atakować po czym traciłem wszystkie itemy. Starsi gracze potrafią się zachować i najczęściej przeszkadzają dzieci którym się nie poświęci uwagi. Powiecie, że zabijanie i giniecie na SV jest normalne. Tylko wyobraźcie sobie sytuację kiedy jakiś uciążliwy gracz wchodzi refem przez mur a później do domku, zabija Cię i ustawia /sethome. Za każdym razem gdy pojawisz się na swojej działce giniesz. Takie dziecko ma przy tym tyle zabawy, że szybko sobie nie pójdzie i co wtedy zrobić? Może ta komenda (pvp on/off) pozwoliła by spokojnie grać tym, którzy nie chcą walczyc. Chciał bym po prostu spotykać graczy bez obawy, że zaraz stracę wszystkie itemy a teraz możliwe jest to tylko na spawnie.

Reklama

Poleć tę stronę