MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

[Poradnik] Jak ładnie budować

Dyskusja w 'Hydepark' rozpoczęta przez użytkownika RoyalSteve, 10 Kwiecień 2017.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. RoyalSteve

RoyalSteve Użytkownik

Docenione treści:
    283
    Z czego ładniej będzie wyglądać domek?​

Jak, co i gdzie postawić?​

Ale co teraz? Nie umiem budować​

W tym poradniku dowiesz się tego wszystkiego i innego! A więc zaczynamy.

≻Krok 1: Wybuduj szkic domu≺​

Że co? Jaki szkic? Chodzi konkretnie o to, jaki kształt będzie miał twój domek. Oczywiście wybierz najpierw bloki, którymi będziesz budować domek.

Przedstawię ci tutaj 2 style domków.

▷Styl wiejski◁​

Jak kto woli, ja go nazywam tak. Chodzi tutaj o to, aby domek byłby przytulny i niezbyt ogromny.

Przykładowo taki domek może się składać z: Drewna dębowego, desek dębowych, schodów z desek dębowych, desek brzozowych, bruku, szyb, płotków z drewna dębowego oraz z liści dębowych. Te ostatnie będą na ozdobienie domu.

▷Styl nowoczesny◁​

Przy takich rodzajach budowli czasem się zdarza zrobić ogrodzenie o wysokości 2-3 bloków z liści świerkowych (bądź innego rodzaju) i drewna świerkowego (bądź również innego rodzaju).

Jednak sam dom składa się z: Kolumn kwarcowych, bloku kwarcu, brązowej (lub czarnej) utwardzonej gliny, szyb (najczęściej białych/normalnych/niebieskich) schodów z kwarcu oraz z płytek kwarcu.

Przedstawię tutaj przykładowy szkic domku w stylu wiejskim

≻Krok 2: Uzupełnij szkic≺​

Nadal nie pojmujesz? Chodzi o ustalenie wysokości domku, czy powstanie 2 piętro czy nawet 3, styl ścian i podłoga. Tutaj w tym punkcie zaczyna się pouzupełnianie konstrukcji domu. Ale jeszcze nie nadeszła na całkowite uzupełnienie twojej konstrukcji, bowiem zalecam, żeby nie robić dachu.

Tutaj macie przykład :)

≻Krok 3: Dach i reszta ścian≺​

Dopiero teraz nadchodzi chwila, aby zrobić dach. Ale jaki wybrać? Dwuspadowy, czterospadowy, jednospadowy a może namiotowy? Ja dla początkujących polecam ten drugi, aczkolwiek przy innych rodzajach dachów należy uważać na błędy, które omówię w rozdziale 2. Co do reszty ścian mam tu na myśli szyby lub bloki szkła, oraz inne takie rzeczy.

Dach może wyglądać w taki sposób:

1
    2
    3

Natomiast jeśli chodzi o szyby/szkła można je zrobić tak:

1
    2
    3
    4

A i nie zapomnijcie o drzwiach!

Gotowy domek wygląda o tak. Oczywiście to jest taki domek dla początkujących. Możecie również ozdobić środek, ale ja o takich rzeczach tutaj nie będę mówić. No niestety.

✰ Rady dla budowniczego oraz drobne 'błędy'​

►Rady◄

⊳ Do swojej budowli dodaj klapy. Ładnie ozdobią konstrukcję zewnętrzną i skomponują się z drewnem i deską.

⊳ Ze ścian mogą się składać również schody. Fajnie się przystosowują do takich rodzai ścian.

⊳ Doskonałymi ścianami, będą ściany z wgłębieniami. Jak dla mnie jest to jedna z najlepszych metod robienia ścian, a przede wszystkim jest prosta.

⊳ Przy robieniu dachów dwuspadowych, przesuń dach o 1 kratkę w przeciwległą ściany zewnętrznej. Wtedy zmieścisz obramowanie, które będzie wyglądało ładnie.

⊳ Przy robieniu jednak dachów jednospadowych należy zrobić mniej więcej pokazaną konstrukcję.

►Błędy◄

⊳ Pierwszym błędem jest takowy błąd dotyczący ścian. Niezbyt ładnie to wygląda i troszkę obrzydza dom.

⊳ Kolejny błąd występuje przy robieniu dachów dwuspadowych. Budowniczy nie przesuwa konstrukcji dachu i wtedy mu wychodzi taki dach. Co w tym takiego złego? układ drewna, który niezbyt się komponuje z takowym dachem

⊳ Trzeci błąd opiera się na robieniu dachu namiotowego. Jest wszystko ok aż nagle wpadniesz na taki pomysł. Może nie jest aż taki częsty, ale warto przykuć na niego oko. Nieważne jakiego bloku użytego, ważne żeby tak nie robić.

◉Dodatkowe urozmaicenia◉​

W sumie oddalimy się trochę od domów i zajmiemy się ozdobami i ogrodem.

✿Ścieżka- Na początku dla mnie była dla mnie trudna do zrobienia. Ale teraz już nie jest. Za sprawą jednego sposobu. Wiecie jakiego? Wystarczy wziąć do ręki żwir i bruk i załatwicie resztę. Dodatkami są liście, pnącza i płotki.

A teraz pokażę przykładową ścieżkę.

✿Mostek- Będzie fajny jeśli chodzi o taki bogaty ogród. Wyobrażasz sobie pnącza i płotki otulające bloki drewna oraz deski? Tak to jest mój wymarzony mostek.

Jak to wymarzony? Przecież mam mój mostek!

✿Kwiatki- Też o tym myślisz? Mogą być takie w 2 sposoby. W pierwszy sposób, to takie, z mączki kostnej. Wystarczy trzymać ją i nacisnąć na trawę PPM. Właśnie tak.

Jeżeli jednak chcesz mieć zależność od tego, jakie kwiatki wyrosną możesz zrobić sobie taką dużą donicę. Pokazane jak, masz tu.

✿Farma- Może niezbyt przepiękna, ale jak dla mnie będzie dobrą ozdobą, szczególnie dla budowy wiejskiej.

Jeśli chcesz zmieszaną farmę, masz ją pokazaną.

❱Zakończenie❰​

Co? To już koniec? Tak niestety to jest koniec. Ale nie martw się. Jeśli chcesz, mogę zrobić część II, w której możemy się przyjrzeć stylowi nowoczesnemu. Jeśli już weźmiesz wprawę możesz budować niesamowite domki.

A więc do widzenia,
    RoyalSteve.

Reklama
  2. Rapstak

Rapstak alternatywka nr1

Docenione treści:
    24
    Małe szczególiki również wpływają na wygląd budowli.
    Diabeł tkwi w szczegółach, pamiętaj ;)

3. smoollberry

smoollberry aka snows
    Członek Ekipy Moderator

Docenione treści:
    740
    Przydatny poradnik, Ziemnior.

Ja bym jeszcze dodała "Styl Oreo" xD

Wiesz: cały dom ze śniegu, podłoga z najciemniejszego drewna i jeszcze na zewnątrz takie "słupy" z tego drewna.

Przyjaciółka zbudowała ze mną taki dom, wygląda bosko ^^ Zobacz sobie na moim /p h:2 na Cv.

Pozdrowionka ^^

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę