Witajcie! Jak każdy już wie administracja skoczyła na kasę blokując expiarke dla normanlych graczy. Teraz na nasze pieniądze skoczyła ponownie obniżając wartość melonów! Poprzez obniżenie cen melonów zmuszają nasz do korzystania z sms-shop. Meloniarki były najbardziej dochodowym biznesem i najczęściej występującą farmą na survivalu. Wymyślili też sobie limit mobów na chunk a tłumaczą to lagami. Na innych serwerach umieją sobie z lagami poradzić bez takiego limitu. Limit ten administracja wymyśliła by zmusić lud do korzystania z sms-shop bo poprzez automatyczne farmy np. kurczaków można się wzbogacić. Jednocześnie szkoda im naszych pieniążków na jakiś antycheat i wszystkich oszustów muszą zgłaszać gracze. By zmienić serwer na lepsze trzeba dać graczom możliwość wzbogacenia się bez sms-shop.
Zmianą na lepsze ma być uniezależnienie graczy od sms-shop Invevaro , więc powiem tak : danie graczom możliwości zarabiania poważnych pieniędzy bez sms-shop i to jest moja propozycja nierozumne stworzenie Nue tylko na mój i twój dobrobyt a dobrobyt dużej części graczy. Teraz nie ma poważnego źródła dochodu poza sms-shop Ale jak ma być ekonomia to sprawiedliwa :/ A czy rozumne stworzenie nie umie czytać ze zrozumieniem? Przecież propozycją jest to by administracja przestała nas zmuszać do napychania swego konta bankowego. Jeśli ma być ekonomia taka jak teraz to lepiej by jej nie było. I tak , uważam cie za istotę nierozumną bo 2 razy podałem propozycje zmiany a ty nadal swoje! A może wy dwaj nie rozumiecie mego myślenia? Po raz 4 powtarzam że konkret to umożliwienie szaremu osobnikowi zarabianie bez sms-shop Nie mówie że szary osobnik musi. Mówie że administracja nas coraz bardziej zachęca Chodzi mi o to że admini zachęcają (czytaj zmuszają) nas do korzystania z sms-shop bo blokują wszystkie poważne źródła dochodu. Teraz po zniszczeniu meloniarek poza dawno zniszczonymi farmami zwierząt jest sms-shop. Nierozumne stworzonko, jak już wspomniałem administracja coraz bardzieh uzależnia nas od sms-shop. A co ja chcę zrobić? Uniezależnić ich od niego i przestać z ca robić pay2win. Mówie że CA ich coraz bardziej uzaleznia Powiedz mi proszę , co ja mam zrobić z około 82 stacķami żelaza które wydałem na leje ? Są odemnie lepsi np ; SKYER ( nie wierze że nick tego czegoś przeszedł mi przez gardło) którzy wydali jescze wiecej żelaza Głupka daje bo uważam to oznaczenie za takie którego jesteś godny/godna Chyba znalazłem sposób jak obejść limit mobów na chunk...... Automatyczny magazyn nie daje pieniądza..... ja z nadmiaru lejków które były odłożone na powiększenie meloniary zacząłem budować głupie budowle typu automatyczny bank a SKYERowi ( wow , ten nick przeszedł mi przez gardlo) też odwaliło i z tego co mi powiedział pewien informator ( nie jest w pełni zaufany) powiedział rozbiera farme i z nadmiaru lejków mu odwala mnie gówno obchodzą finanse serwera ja nie gram by nabijać hajs adminom ale by miło spędzić wolny czas Ty lucky nie jesteś łapczywy jako administracje mam na myśli właścićela a ty jesteś vice admin a administracja to admini Mówisz tak bo są twymi szefami a hajs zdobyty z sms-shop do którego nas zachęcają (czytaj zmuszają) nie zainwestują w antycheat lub zrobienie czegoś z lagami (wurzucono cie za latanie) tylko zrobią z tym hajsem eeee no..... Dex469 , oni nie inwestują w serwer częśći wypłaty tylko oddają całą i jedzą za pieniądze Caritasu XD
Mamy f2p z elementami p2w. Ale to w sumie dobrze. Liczba osób które mają kompletnie rozwaloną rozgrywkę ogranicza się do tych z rangą premium. Ja mam kilka pomysłów: - Całkowita likwidacja sklepu lub (przynajmniej) usunięcie z niego tak prostych rzeczy jak drewno, czy kamień i pozostawienie w nim tylko unikatowych jak znaczniki, siodła, czy inne tego typu przedmioty (trudne do zdobycia/nie możliwe do stworzenia/wykopania). - Usunięcie expiarek (potwory są na mapie, a nie na spawn... należy zachęcić graczy do wychodzenia z niego), - Wyłączenie możliwości tworzenia portali do netheru, - Przywrócenie starego spawnu mobów, - Ustawienie poziomu trudności na normal, - Zwiększenie renderu mapy do 8 chunków (teraz są 3...(żal)), - Wprowadzenie autokick afk (by podium ilości czasu spędzonego w grze miało sens), - Powrót do normalnie wyglądających drzew, a najlepiej do starego (zwykłego) generatora mapy, - Weekend'owe eventy z minigrami nawiązującymi do survivala (nakop x drewna, złów x ryb etc.), gdzie nagrodami byłyby rzeczy przydatne w rozgrywce (materiały/narzędzia/budulec), To tak na szybko, co mi najbardziej przeszkadza. Jakiś czas temu postanowiłem wejść, pograć trochę. I co? Nie skopałem ani jednego drzewa, nie wykopałem ani jednego kamyczka i wybudowałem dom, a materiałów mam jeszcze na budowę kolejnego. Ilość śmierci w tym czasie jestem w stanie policzyć na palcach jednej ręki. Kit start zapewnił mi narzędzia i jedzenie więc głodem nie przymierałem ani razu. Odniosłem wrażenie, że ten tryb traktuje mnie jak niepełnosprawnego, prowadzi za rączkę przez 5 minutową zabawę w sklep i stawianie klocuszków. Po około dobie grania nie widzę sensu grać dalej. To nie jest survival. W tej chwili nawet Vanilla jest 10 razy bardziej survivalem niż to co obecnie jest tak nazywane. Gra jest nudna jak flaki z olejem, nic się nie dzieje. Po co ludzie mają grać skoro nie ma to najmniejszego sensu? Ludzie nie grają - brak przychodu. Brak przychodu - nieopłacone serwery. Nieopłacone serwery - koniec CA. Gwarantuję, że gdy ogarniecie TO, gracze wrócą, zaczną grać, "piniondz" popłynie, ekipa ożyje. Wszystko to za sprawą naprawy rozgrywki. Bez tego dale będziemy bawić się w wydmuszkę tego co nazywa się prawdziwym survi.
Xxxxuehuxxx, rozumiem, że Twoją propozycją jest przywrócenie ceny arbuzów, bo administracja robi zamach na (twój (i mój)) dobrobyt? Kruku, nie za bardzo wiem, czy się ustosunkować do postu, bo te propozycje nie są generalnie przedmiotem tego wątku, co więcej jest całkowicie z nim sprzeczne, ale postaram się mimo to. Całokształt twoich propozycji w mojej opinii, to pomysł na zupełnie nowy tryb będący połączeniem obecnego survivala i vanilli, bo nowy generator to nowa mapa, prawda? Brak sklepu i ekspiarek to też rozwiązania z vanilli. Jeśli chodzi o portale, to szczerze przyznam nie testowałem, ale administracja kiedyś coś mówiła o ich wyłączeniu, wydaje mi się, że to weszło w życie. Dalej, do organizowania eventów potrzeba pewnego zaplecza organizacyjnego i osobowego, to nie jest takie proste. Podsumowując: Ile głów tyle pomysłów. Nie uda się stworzyć takiego, co podobałby się każdemu. Świetliste wizje, nie ważne jak wspaniałe to powiedzmy sobie szczerze - mrzonka. Nie lepiej skupić się najpierw na naprawie istniejących błędów?
Pytanie zasadnicze brzmi: Po co chesz zarobić tyle ac? Po to żeby mieć? Bez sensu. Po to żeby kupować przedmioty w /sklepie? Też bez sensu, bo możesz je przecież zdobyć podczas gry. Innymi słowy waluta gry ma być tylko dodatkiem, a gromadzenie jej nie ma żadnego racjonalnego wytłumaczenia, wierz mi, wiem co mówię Ci ci mają dużo, najczęściej najbardziej się burzą, zwykle bezpodstawnie.
A może zmiany ekonomii co tydzień aby ruszyć ludzi do roboty a nie stworzenia jednej automatycznej farmy?
Nikt cię do tego nie zmusza. Ty podejmujesz decyzje czy kupujesz ac czy nie. Jeżeli uważasz, że inny serwer jest lepszy, to po prostu na niego pójdź, a nie trujesz dupę. Ja osobiście nie musiałem budować wielkich farm by się wzbogacić. Rusz głową. Dziękuję i życzę miłej niedzieli!
Rozumiemy. Według Ciebie, szary osobnik ( dla przykładu ja ) musi wydać realne pieniądze aby cokolwiek zarobić na serwerze. I tutaj się grubo mylisz. Ja nigdy, nie narzekałem na zarobki. Wystarczyło się przystosować do ekonomi. Na tej edycji nie miałem jeszcze potrzeby skorzystania ze sklepu, ponieważ wszystkie surowce są na mapie Wystarczy ruszyć głową
Jeśli chodzi o serwerowy IS, tej kwestii nie warto nawet poruszać. Konstrukcja całej ekonomii sklepu, masa badziewia który w nim jest (no może ktoś kupi set za 10zł, kto bogatemu zabroni) pozostawia wiele do myślenia. PRZECIEŻ PREMIUM TO TYLKO ILEŚTAM GROSZY NA DZIEŃ, KAŻDY PRZECIEŻ ODKŁADA I LICZY W TEN SPOSÓB PIENIĄDZE. Z resztą sam serwer przeżywa swój kryzys - administracja coraz bardziej się kruszy, coraz więcej porządniejszych graczy odchodzi. Zmian poważniejszych nie ma co oczekiwać, poza aktualizacjami do najnowszego wydania MC, bo nikomu już nie zależy. Te domki na spawnie to desperackie podejście by udało się zarobić choć parę groszy na koniec. Do tego zmiana cen arbuzów to jak wisienka na torcie. Ktoś ma nawalone w głowie i próbuje zrobić coś na kształt komuny na serwerze, bo jak jeden jest sprytniejszy i może zarobić inaczej, to należy zabrać mu źródło dochodów bo mu za dobrze. Serwer postoi max rok i w sumie tego im życzę. Nie mogę się też nadziwić jak oni byli w stanie zrobić tak badziewny monopol na survivale, prowadzone przez taką ekipę, ehh.. Ale nie można zapominać, że to gracze prowadzą i utrzymują serwer, a CA miało niesamowite szczęście trafiając na takich ludzi. Niestety i to musieli zaprzepaścić, bo jak żeby inaczej XD
Co za parszywiec wpadł na pomysł zmiany cen melonów? Czy ta osoba ma jakąkolwiek wyobraźnię i szacunek do graczy? Niech ten wspaniały jegomość takie pomysły wprowadza przy starcie edycji a nie w trakcie jej trwania i to niedlugo po starcie. Skoro wprowadzacie jakiś sklep i ceny to może łaskawie to przeliczycie czy się zgadza by później nie robić takich zmian jakie to teraz miały miejsce. Mówiąc o szacunku do graczy mam na myśli ich czas poświęcony na grę i gromadzenie surowców. Gracze spędzali godziny by mieć surowce na powiększenie farmy. (A nie każdy może grać codziennie przez pół dnia) Po tym jak zużyło się dziesiątki stackow żelaza cena melonów spadła do 4ac za stack(śmieszne). Jest to niewyobrażalnie głupie i niesprawiedliwe zagranie. Leje można sobie teraz wsadzić... Albo zbudować z nich (karane) penisa z pozdrowieniami dla twórcy pomysłu. Ta zmiana uczyniła dziesiątki godzin gry bezsensownymi. Teraz strach budować kolejne farmy bo może znów się okazać, że będą zbyt dochodowe i ceny kolejny raz się zmienią. Przez co kolejny czas poświęcony na budowę stanie się bezsensownie stracony + dodatkowy czas na rozbieranie tych ślicznych konstrukcji. Jeśli czas poświęcony na budowę danej konstrukcji okazuje się bezsensownie stracony a budowla niemalże bezużyteczna to odechciewa się grać. Wickedskinner skoro zbieranie i gromadzenie AC jest bezsensowne to na survivalu jesteście grupa najbardziej bezsensownych graczy łącznie z waszymi farmami i afczeniem 24/7. Automatyczne farmy służyły do zarabiania ac, które następnie miało służyć do rozbudowy działki z zakupionych za nie surowców. Miało to przyspieszyć budowanie się i przyczynić do używania ładniejszych bloków. Skoro wszystkie surowce można zdobyć na mapie a zarabianie na farmach nie ma sensu to może usuńcie całkiem ten sklep. Gracze będą sami zdobywać surowce i handlować nimi a z mapy znikną szpetne farmy. Co za tym idzie lepszym generatorem mapy będzie zwykły generator, dzięki któremu wszystkie bloki będzie można znaleźć na mapie a drzewa będą do ścięcia. Oraz uwazam, że prywatne portale powinny działać. Już chyba lepiej grać na vanilli...
Dex, trafiłeś w sedno i absolutnie muszę się zgodzić. Też uważam, że takie zmiany powinny być wprowadzone na początku edycji. Jeszcze raz podkreślę, że w pierwszych dniach edycji przekazałem raport o cenach administracji w trosce o balans ekonomiczny na sv i nadziei, że propozycje zostaną szybko rozpatrzone i zrealizowane. Nie mam jednak wpływu na tempo i jakość tych zmian. Zaliczyłeś mnie do grupy graczy najbardziej bezsensownych graczy i może nawet się nie mylisz. Zarabiając tak duże sumy, niejako chciałem pokazać ułomności sklepu administracji, by jak najszybciej wprowadziła zmiany - co nie odniosło oczekiwanej szybkiej reakcji. I tak, dalej uważam, że zarabianie tak dużej ilości ac nie ma sensu, bo sklep, który mi na to pozwala, nie jest w stanie zaoferować mi nic, na czym mógłbym tę sumę stracić choćby nawet w niewielkiej części, i na tym polega jego ułomność: Oddaj swoje zasoby, a otrzymasz pieniądze, z którymi i tak nic nie zrobisz. Moglibyśmy z Cezarym obdarować dwustu graczy kwotą 100.000 ac, co spowodowałoby możliwość odcięcia się od survivalowego trybu i korzystanie ze sklepu przez bardzo długi czas, ale to nie jest przecież rozwiązanie. To byłoby działanie jeszcze bardziej pogłębiające ten kryzys, bo może są jeszcze osoby które zarabiają "normalnie".
Po wystartowaniu edycji sklep zmieniał się kilka razy. Co znaczy, że chyba nikt z administracji nie usiadł nad tym i nie pomyślał. Wprowadzili sklep i patrzyli co będzie. Pierwsza rzecz o której od razu napisałem po tym jak to zobaczyłem. A mianowicie możliwość otwarcia sklepu w każdym miejscu na mapie. Wtedy pomyślałem, że jeśli jest taka opcja to nie ma już sensu odwiedzać spawn a surowce można sprzedawać bezpośrednio stojąc w kopalni czy na farmie. Nie wiem jaki geniusz zgodził się wprowadzić takie coś na "survivalu" ale na szczęście zostało to zmienione. Kolejne zmiany jakie zauważyłem to zniknięcie niektórych przedmiotów ze sklepu. Czyli jednak nikt nie myślał co wprowadza... Kolejne zmiana to właśnie ten wątek. Po tym jak ludzie posadzili melony, nazbierali żelaza i zrobili farmy to znalazł się bystrzak, który policzył cyferki i wyszło mu, że ludzie się za szybko bogacą przez co nie będą kupować AC w sklepie-sms. Więc BUM!!! Zmiana ceny na śmieszne 4ac. Czy sklep na serwerze i jego ceny opierają się na cenach z jakiejś giełdy i dlatego taki krach? Nie pamiętam ceny bo policzył bym ilukrotnie melony straciły na wartości. Jak można od tak sobie uczynić coś bezwartościowym kiedy większość graczy na tym zarabiała AC do rozgrywki. Rozumiem gdyby cenę zmieniono na połowę poprzedniej wartości czy nawet 1/4 ale nie na 4ac. To tak jak by ktoś gromadził sobie żelazo, ma pełne eq i można uznać że jest bogaty. Loguje się następnego dnia a jego żelazo to żwir. Prościej? Masz coś jutro masz gówno. Taka nagła zmiana to jak okradniecie graczy i naplucie im w twarz z uśmiechem na twarzy. Ktoś uprzedzał o szykujących się zmianach w sklepie? Teraz czekam aż zmieni się cena kaktusów i pszenicy. Skoro wickedskinner zglaszal, że market ma zle ceny to dlaczego nikt nie ruszył tłustego, pryszczatego dupska by to sprawdzić? Administracja wprowadza zmiany tylko wtedy gdy spadają dochody? Wickedskinner z ekipą mają tyle AC, że mogą założyć czerwony krzyż i rozdawać elytry. Mogą też zapełniać skrzynki dla biednych przez całe dnie. Gdyż jak słusznie zauważył nie ma na co wydawać większej ilości AC. Po przemyśleniu zgadzam się, że zarabianie AC jest bez sensu. Nawet gdybym zgromadził miliard AC to i tak w żaden sposób nie przybliża mnie to do możliwości jakie ma gracz premium. A do tego nie ma na co wydawać AC jeśli działka jest gotowa tak jak chcemy. Zwykły gracz może mieć 4 działki a premium 30. (Ta kolosalna różnica też jest dla mnie niezrozumiała) Może by tak to zmienić trochę? Zwykły gracz 1 działka a premium 4-6. Z taką różnicą, że była by możliwość dokupienia kolejnych działek za co raz to większe sumy z jakimś ograniczeniem do 20-30. Cena takiego zakupy wiadomo, że różniła by się między zwykłym graczem a premium jednak dawała by możliwość dorównania tym na premce. Tak samo z ilością /home. Premka ma też chyba naprawianie narzędzi za darmo. (Poprawcie mnie jak się mylę) Jeśli tak to dlaczego nie wprowadzić naprawy narzędzi za AC dla zwykłych graczy? Możliwość dokupienia działek czy naprawa narzędzi były by opcja na wydawanie AC a co za tym idzie był by sens jego zarabiania. Obecny tryb to ani survival ani creative czyli gówno. Bo jak na SV to wiele nie można a udogodnień sporo, ale jednak to też nie CV bo trzeba AC na bloki, których też wszystkich nie ma w sklepie. Dlaczego vanilla to nie SV? Zresztą można by długo debatowac na temat jakim trybem jest tzw "survival". Gdyby nie ingerencja graczy i wprowadzanie ich logicznych pomysłów to ten serwer padł by na ryj jak żul po winie. PS. Administracja obiecala, że zniknie informacja ze strony głównej o tym iż na serwerze nie ma lagów. Lagi są, jest ich dużo, po tp na spawn często jest kick za latanie. Do tego ograniczyliscie ilość mobow skarżąc się na lagii. Więc? Zlikwidujcie ta kłamliwą informacje...
Administracja stara się robić tak aby było nam fajnie na serwerze. Wy frajerzy zamiast się cieszyć, że gracie na takim serwerze to narzekacie... Myślicie, że Infi sobie za darmo serwer stworzył? Cena tego forum to ponad 1000zł... A cena tego serwera ile wynosi? Moim zdaniem ceny na internetowym Item Shopie są rozsądne, bo chyba stak koxów nie kosztowałby 3zł?
Tutaj głosicie m.in. takie treści: "Powiedz mi proszę , co ja mam zrobić z około 82 stacķami żelaza które wydałem na leje? Są odemnie lepsi", "Leje można sobie teraz wsadzić...". A tymczasem w innym wątku: "Chciałem poruszyć temat który jest ważny dla tego serwera czyli LAGI". Czy nikt poza mną nie zauważa związku? I
Przypomnę Ci, że Administracja nie odnosi żadnych korzyści materialnych za swoją działalność na rzecz serwera. Robimy wszystko pro bono.