Witam! Proponuję, aby na spawnie na serwerze survival dodano plugin anty-afk, jeżeli gracz afczył by na spawnie przez 5 minut automat wyrzucał by go z serwera za afk na spawn. Gdyby coś takiego zaistniało na spawn, to automatycznie znikł by też bug przez który po wejściu na spawn czasami dostajemy kick'a za latanie. Miłej nocy.
Hmm. Ja bym zrobił tak, ze osoby, które są AFK 20 minut nie wyrzuca z serwera, lecz przenosi do jakiejś strefy AFK na spawn, np. /warp AFK.
No nie wiem, afk już wystarczająco namieszało w statystykach, a przecież nie chodzi tylko o to, ale i o wszelkiego rodzaju autofarmy. Wyrzucanie z serwera to dużo lepsza opcja (najlepiej nie tylko ze spawn).
Jezu wlasnie mialem tworzyc wpis o tym, dzieki ze mnie wyprzedziles, naprawde jest to denerwujace ze ludzie sobie afcza a ty dostajesz kicka i musi ci sie ladowac gra minute -,-
Ale po coś się buduje, wydaje pieniądze i przeznacza czas na te automatyczne farmy, żeby był z tego jakiś zysk, a nie że cię bedzie anty afk wyrzucac, myślę że dobrym rozwiazaniem byłoby wyrzucanie/przenoszenie graczy AFK tylko na spawnie.
Ja jestem za czymś takim. To jest istne przegięcie kiedy spawn jest zawalony graczami którzy mają AFK. Nie powinno to przenosić graczy do jakiejś afczarni tylko wyrzucać ich całkowicie z serwera (mogą to być przecież boty). Kiedyś zrobiłem event na spawnie (kto był ten wie) i stojąc na dachu tych budynków przez 20 minut widziałem ciągle te same osoby w tych samych miejscach. Później po ponownym przyjściu na spawn części już nie było ale co po niektórzy dalej stali w tych samych miejscach (mniej więcej). Czas po jakim by ich wyrzucało dałbym raczej na 10 minut ponieważ: 5 jest za krótko a niektórzy mogą mieć problem z internetem 15 i więcej to za dużo bo nawet jeżeli tak długo gracza wczytuje to jest sygnał dla niego żeby nie grał bo i tak nic nie narobi. Liczę na to że uda się wprowadzić coś takiego.
Kruku czasami co zaobserwowaliśmy z moimi znajomymi są ludzie którzy siedzą na spawn po kilka godzin w bez ruchu. Z resztą osoby które ni mogą wejść na serwa mają coś takiego po (około) 5-10 min wyświetla im się informacja że połączenie zostało przerwane i rozłącza ich całkowicie z serwerem więc nawet my jako gracze ich nie widzimy.
No nie mogę się w pełni zgodzić. Wchodzenie na survi wygląda mniej więcej tak: 1. Wchodzisz na Lobby 2. Klikasz na Survival 3. Gdy Ty się łączysz to twoja postać, id i inne duperele już zostały wyświetlone dla serwera. Oznacza to, że ty jeszcze widzisz ekran ładowania, a ludzie na Survi mogą wyszukać cię pod "Tab" a nawet do ciebie pisać. 4. W tym czasie łączenia serwer wysyła wam duże ilości danych, 5. Jeśli macie wolne łącze i/lub wasz komputer nie wyrabia to po pewnym czasie serwer odrzuci wasze połączenie. W przeciwnym wypadku uda się wam bez problemu wejść. Raz zostałem na spawn (na Lobby, ale na każdym innym trybie jest to samo) i po około godzinie zrobiło się na nim bardzo tłoczno z powodu nieruchomych (zbugowanych) postaci graczy. Gdy wyszedłem z serwera i wróciłem to nagle prawie nikogo tam nie było. Myślę, że wszyscy znamy i rozumiemy termin AFK (Away From Keyboard). Oznacza to, że gracz jest połączony, ale odszedł od komputera co z kolei oznacza, że można do niego pisać, podlega zasadom działania serwera tak jak aktywni gracze. Postacie na spawn nie podlegają tym zasadom ponieważ nie da się ich przesunąć, ani wyszukać pod Tab. Nie są to więc gracze AFK, a jedynie zbugowane swego rodzaju "byty" pozostałe po graczach (wiem, termin nie prawidłowy, ale co tam). Ponad to, gracza którego nie ma pod tab nie da się wyrzucić z serwera ponieważ nie figuruje on na liście aktualnie połączonych graczy. Stąd też uważam, że zaimplementowanie auto-kick na spawn nie rozwiąże tego problemu. Nie rozwiąze, ponieważ to co stoi na spawn i się nie rusza to nie gracze. To błędy, które trzeba usunąć naprawiając pluginy. Polecam niedowiarkom wejść np. na lobby i zostawić włączony komputer na 10-15 min. W miejscu spawnu będzie mnóstwo postaci, a pod tab tylko wy (choć teraz serwer nie działa i nie wiem jak będzie po jego modernizacji). https://craftapple.pl/forum/threads/modernizacja.11641/#post-76723
Cześć Kriperku ✔ Można byłoby dzięki temu sprawdzić ile jest aktywnych graczy na serwerze. ✔ Zmieniłoby to statystyki graczy najdłużej online Moim zdaniem propozycja powina być zrealizowana! Powodzenia