Co to jest? Otóż jest to stworzone z commandblocka, aby otrzymać go,piszemy: /give @p minecraft:command_block I ustawiamy do środka komendę na dzień. Ułatwi to Graczom i Administracji możliwość pory dnia, przez co coraz więcej Graczy będzie z niego korzystało, w dodatku Administracja będzie miała wolne od próśb typu "Admin, włącz dzień" itp. Myślę, że taki DayKeeper byłby dobrym pomysłem, sunkeeper, działa na bardzo podobnie, lecz do commandblocka wpisujemy komendę na słońce (jak sama nazwa wskazuje) Myślę, iż to też jest dobry pomysł. Pozdrawiam i proszę o wypowiedzenie się Graczy i Administracji pod owym wątkiem.
A to nie będzie tak, że gracze będą używać commandblock'a do czegoś innego, niż ustawianie sobie pogody?
Spoko aczkolwiek lepsze by było wprowadzenie bota "Pogodynki" gdzie wpisujesz na czacie komendę !Proszę o dzień potem jest głosowanie !Tak !Nie które trwa 2 minuty po danej ilości głosów zostaje wprowadzona zmiana.
Broń Boże, będzie wszystko zaplanowane. Wypoleryzowany andezyt zalatwi sprawę - obtoczony wokół commandblocka, a na nim guzik. Załatwi to sprawę, że gracze nie będą mieli do niego dostępu
Komendy na pory dnia i pogody są dostępne, dzięki randze PREMIUM. Wiele osób wykorzystałoby commandblocki do innych celów. Na OpenCreative są już ludzie którzy wykorzystują do tej chwili niezablokowane dispensery i stają się niewidzialni trollując innych graczy. A to nie jest wielki koszmar, żeby nie mieć idealnych klimatów do budowania. Przeciw propozycji
Wiesz... Kiedyś była komenda /slonce (znienawidzona przeze mnie, nawiasem mówiąc), którą się deszcz wyłączało. Niby działało to na korzyść większości, bo większość lubi dzień i brak deszczu. Wszystko ładnie, pięknie, ale co z tymi, którym taka opcja się nie podoba? Dlatego dobra jest sytuacja obecna- nikt nie wpływa na pogodę/porę dnia globalnie, nie można nikogo obwiniać o to, że jest tak, jak danej osobie się nie podoba, a jak ktoś koniecznie chce mieć zawsze to, co chce, to sobie kupi svipa. A jak ktoś potrzebuje światła do budowania, to optifine, dynamiczne oświetlenie, pochodnia w lewą łapkę, ewentualnie też wszędzie indziej, jak jeszcze mało, to jasność w ustawieniach na maksimum i wsjo. Poza tym z tego co wiem to nawet administracja nie może z command blocków korzystać, tak bardzo są zablokowane. Jestem zdecydowanie przeciw.
Była już kiedyś taka propozycja. Grałem też na serwerze, na którym był taki system. Powiem jedno, nie było fajnie. Zdecydowanie lepiej jest, gdy porę dnia i nocy kontroluje gra. Poza tym ranga premium umożliwia zmianę pogody i pory dnia dla jednej osoby. A tak już poza tym wszystkim ze względów bezpieczeństwa nie powinno być commandblocków na serwerze.
Przez bardzo długi okres czasu działała komenda ./slonce na starym Creativie i tak jak już wspomniał @Inevara, kompletnie się nie sprawdziła. Na bazie tych doświadczeń, zostały wyciągnięte wnioski i zostały wprowadzone dodatkowe komendy, które zmieniają porę dnia i pogodę jedynie dla danego gracza (oczywiście PREMIUM), dzięki czemu reszta jest w stanie spotkać na danym serwerze pogodę inną od tej słonecznej Propozycja odrzucona.