Witam. Chciałbym podzielić się moimi przemyśleniami co do serwera Survival. W porównaniu do poprzednich edycji ilość graczy jest znacznie mniejsza, jest szansa, że może uda mi się podrzucić jakiś pomysł. Oczywiście to co zaprezentuję niżej to jedynie moje odczucia oraz ewentualnie innych użytkowników TeamSpeaka CA. tl;dr Według mnie głównie problemem jest zbyt duża ilość ułatwień co znacznie przyśpiesza zdobywanie itemów/eksplorację mapy oraz bezużyteczność AC. Gromadzenie AC jest trochę bez sensu, gdyż nie ma na co wydawać tego AC. Aby zachować porządek w wątku, proszę o pisanie, do którego punktu się odwołujecie . 1. Bla bla 2. Bla bla etc etc Proszę innych graczy o wypowiadanie się. #MakeSurvivalGreatAgain 1. Arena PvP oraz PvP na serwerze - ta edycja zabiła PvP na survivalu, osoby biegające po arenie to rzadkość, ewentualnie czasami można zobaczyć freekillków biegających z kamiennymi mieczami. Prawdopodobny powód: Arena jest hmm bezużyteczna? to jest chyba trafne stwierdzenie: - pajęczyny - jest ich zbyt wiele, a jak wiadomo nie da się z nich wychodzić, bardzo to utrudnia walkę - podłoga - duża ilość wykorzystanych bloków do jej zrobienia utrudnia dostrzeganie pułapek/pajęczyn + soulsand sprawa, że poruszanie się czasami jest spowolnione Propozycja: Według mnie usunięcie takiej ilości pajęczyn i ogarnięcie wizualnie areny wystarczy, arena powinna być zbudowana prosto, nikt nie patrzy na ozdoby podczas bicia. Cokolwiek nawet same stonebricki by były ok. 2. Ograniczenia co do mobów na chunk. Nie wiem jak tam z wydajnością, ale wcześniej było spoko, można było sobie robić farmy osadników/zwierzątek i było dobrze. Teraz jak wszystko znika gra przynajmniej w mojej opinii jest bezcelowa, kiedyś robiłem sobie osadników, pomagało to w tworzeniu setów na klepy. Ogranicza to mocno możliwości co do tworzenia setów - nie ma książek, jest mało setów -> nie ma ludzi na arenach. Nie tylko na PvP ma to negatywny skutek, gdyż jaja spawnu w sklepie przez to są nieopłacalne - po co kupować coś co samo znika? 3. Mało mobów. Biegając po mapie trafienia na moba to cud, nie da się zwiększyć ich spawnu ? 4. Coś w stylu sojuszy by się przydało. Kiedyś jak grałem na jednym z moich pierwszych serwerów bardzo fajnym elementem były klany czy coś. Polegało to na tym, że ktoś tworzył klan, dodawał sobie znajomych, posiadali takie same tagi, czat klanowy i członkowie nie mogli siebie bić. I tyle, według mnie to jest całkiem fajny dodatek, bez jakiś działek klanowych, przejmowania cuboidów czy innych syfów. 5. Zbyt łagodne kary. Ban na max. 14 dni za cheaty to nic. Proponuję to zwiększyć )) 6. Utrudnienia - płatne teleportacje. Byłoby to ciekawe urozmaicenie rozrywki, gdyż AC nie oszukujmy się jest bezużyteczne. Ktoś ewentualnie coś kupi raz na ruski rok w /sklep a tak to nie ma na co tego AC wydawać, dlatego proponowałbym płatne teleporty, nawet jakaś symboliczna opłata by była fajna. 7. Mało atrakcji. Kiedyś były jakieś mini-eventy często organizowane m.in. przez Marcinka7, jakieś Tak/Nie, rzucanie itemów z xrayowców itd. Brakuje tutaj zaangażowania i integracji Administracji z Graczami. 8. Umierający TeamSpeak //offtopic. Tu chyba nie trzeba się rozpisywać. TeamSpeak sam się restartuje, a fakt iż trzeba nabijać Poziom Bezpieczeństwa zniechęca użytkowników do przebywania na serwerowym TS. Przeciętna osoba z Creative patrzy "O błąd" i rezygnuje z ogarniania o co chodzi z tym Poziomem. (Wybacz Dyplomata) Nie mówię, że ten Poziom jest zły, bo to jest dobre rozwiązanie jeśli sobie przypomnimy poprzednie sytuacje, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. 9. Umarłe serwery //offtopic. Po co trzymać takie SkyWarsy/Vanillę skoro nikt z tego nie korzysta? Albo STAREGO CREATIVE'A (o nie, Głupki leco jak samoloty). 10. Utrudnienia - zbyt wiele rzeczy na spawnie. Jest expiarka.. no ok. Ale enchant ? Po co psuć zabawę.. farmienie trzciny, robienie krówek. Kowadła - tutaj Three należy się pochwała! Pozbył się dosłownie problemu z brakującymi kowadłami. Takich rzeczy nie powinno być na spawnie, już same krówki i expiarka ułatwiają znacznie grę skutkiem czego jest bardzo szybki "rozwój" -> zdobywanie innych itemów, szybka eksploracja mapy. 11. Murek na spawnie z poprzednich edycji. Bez niego życie nie ma sensu ['] 12. Strona główna //offtopic. Jest to wizytówka serwera, a wiele z jej funkcjonalności nie działa. Prócz listy banów jest wiele niedziałających podstron z błędami SQLa/brakującymi grafikami. 13. Utrudnienia - /horse buy 7k to za mało, 7k to chwila kopania. Proponuję jakąś cenę w stylu 100k, aby zdobycie takiego konia mogło być celem, a nie błahostką. 14. Działki non-pvp. Na bardzo fajny pomysł wpadł jeden z użytkowników TeamSpeaka - płatna flaga pvp: off czy jak tam było. Użytkownicy obecnie są pozbawieni jabłek życia i przez to niektórzy "budowniczy" serwerowi są skazani na straty materiałów etc. Taka flaga możliwa do kupna za kilka milionów AC (tak żeby nie była dostępna dla każdego) by była ciekawym ułatwieniem dla ludzi chcących spokojnie pobudować. Adnotacja: będą edity, ale już wolę wrzucić ten wątek teraz, jest to raczej temat do dyskusji, gdyż warto również poznać zdanie innych osób, które niekoniecznie są nastawione tak jak ja na PvP. Niżej będę przeprowadzał logi - co będę dodawał/zmieniał.
Więc: Pkt.1 Dobre, ale ja bym proponowała jakoś skopiować arenę z poprzedniej Edycji i przenieść na tą. Pkt. 5 Można przedłużyć do 20 dni Dobry pomysł. Pkt. 11 R.I.P Murek Chcemy murek! Pkt. 14 Dobre, ale bez przesady. Kilka milionów? Niee. Może 50k? Albo 70k? Na TAK, cokolwiek to ma być
Propozycje bardzo dobre, doceniam że chciało ci się tyle pisać aby móc wspomóc cytuje ludzi z cv ten upadający serwer. Na pewno każda z nich miała jakiś cel który mógłby się przydać żeby tłumy wpadły na survival. I ja pod wszystkimi czternastoma podpisuję się, masz mój głos!
1. Tak 2. Tak 3. Tak 4. Raczej nie, byłoby 5vq :/ 5. Nie wiem 6. Raczej po co 7. Na OGROMNE TAK 8. Nie wchodzę na TS 9. Tak 10. Tak trochę 11. [*] 12. Tak 13. Tak 14. Nie, wkońcu to SV #GraczeMusząDbaćOSerwer :/
Co do areny to odsyłam do screena, który kiedyś wstawiłem na karczmie, powinien być w archiwum o ile three go nie usunął. Aktualną arenę mogę ciut poprawić, usunąć dziurki Aktualnie używamy pluginu "React" do odlagowywania, jeśli chcecie to już wiedzieć. action-purge-entities był wyłączony, a action-cull-entities wyłączyłem teraz i odrazu na czacie widzę "lagigiii". Włączyłem action-stack-entities ale nie wiem czy to działa. spawn-limits z bukkitu wygląda następująco, raczej normalnie. monsters: 70 animals: 15 water-animals: 5 ambient: 15 Już nie pamiętam kto, chyba Devi pisał sojusze, i na serwerze technicznym ekipa zamiast współpracować przy testowaniu bawiła się op-em. Oczywiście nie skończył, mam tylko jakiś kod źródłowy niedorobiony. Może przywrócimy klany, ale one są od strony technicznej i wgrywania wydawanych aktualizacji są WKKKKUUR ARR Do reszty się już nie odniosę bo po 1 część rzeczy jest w tych "tajnych planach" a po 2 nie chce mi się myśleć co napisać. Niech X będzie z Wami!
Wybitnie podoba mi się ta lista narzekań, pod zdecydowaną większością, o ile nie pod wszystkimi, podpisałbym się obyma rękyma i nogyma (gdybym potrafił, bo to wcale nie takie proste). Co do do wstępu i punktów 6., 13., 14., absolutnie jakakolwiek forma racjonalnego wykorzystania AC na survivalu byłaby znakomita. Problem z resztą wszystkim znany, poruszany, zapomniany w czeluściach forum. Świetnie, że przedstawiłeś jakieś konkretne pomysły jak temu zaradzać, jestem pełen optymizmu. "4. Coś w stylu sojuszy by się przydało." Odkąd wycofano tę funkcjonalność z SV, ciągle żyję nadzieją, że wróci w jakiejkolwiek formie. Była mowa, że pojawi się w nowym trybie, który ostatecznie przepadł, zdaje się, że jeszcze na etapie planowania. Oczywiście cieszę się, że taki punkt na liście się pojawił! Oczywiście nie byłbym sobą gdybym tego nie zrobił, więc wykorzystam tę znakomitą okazję by wspomnieć o SMOKU, który (ku nie-tylko-mojemu i jego przygnębieniu) w tej edycji nie gości za często w survivalowym endzie (a w przeszłości bardzo często). Może zasługuje na wyciągnięcie z marginesu, odrobinę uwagi, odświeżenia, uatrakcyjnienia? Edit. Było kilka propozycji w temacie: https://craftapple.pl/forum/threads/propozycja-smok-sv.11696/ Streszczając, może wcale nie trzeba kombinować z expem, może wystarczyłoby dodać taką błahostkę jak drop w postaci jajka smoka? Wszystko zależy od odpowiedzi na pytanie: "Co w ogóle w praktyce da się z nim zrobić?"
Też myślałem nad tym smokiem, ale jest pewien problem. Mianowicie od 1.9 zabicie zespawnowanego smoka daje tylko 500 expa (pierwszy daje 12000). Nie mam pojęcia jak by to można było poprawić/naprawić/wcielić, aby to miało sens. edit: @wickedskinner W sumie, może by dodać do sklepu jajo tak, żeby sprzedawanie go miało sens? Nie wiem, to by było najbardziej sensowne, bo kiedyś smok był bity głównie dla expa.
Ahh, pamiętam to 20 osób zabijających smoka, topka, kto zadał najwięcej % obrażeń smokowi na czacie, walka o jajko... ahh to było to
Tak chciałem jakieś frakcje/gildie czy prędzej hardcore, ale nie wiem czy ktoś by tam grał. To nie jest jeszcze zamknięty plan. Bardzo chętnie bym zmienił coś ze smokiem, ale brak sensownych pluginów kiedy ostatni raz to sprawdzałem. Wyślijcie jakieś linki do takowych, jeśli znajdziecie. Oczywiście można zlecić napisanie czegoś, ale trzeba mieć gotowy pomysł jak to miałyby wyglądać, no i najgorsza jest kwestia aktualizacji własnych pluginów, kiedy się psują po zmianach w MC (a to developer nie odpisuje, a to już mu się nie chce).
Może warto zrobić tryb Survival + Królestwa? Myślę, że znalazłoby się dużo chętnych na taką opcję. Poza tym, znam dużo osób co chętnie zagraliby na tego typu serwerze. O graczy nie trzeba się martwić. Konkurencje łatwo ubić. Trzeba jedynie dopracować szczegóły i zrobić serwer tak, żeby można było tam grać z przyjemnością.
Na wstępie wielkie dzięki Ladavi, że stworzyłeś ten temat. Przyda się takowa dyskusja. Odniosę się do kilku z punktów, ale nie wszystkich na raz. Z pewnością nie może to kosztować mniej niż proponuje Ladavi . W żadnym wypadku nie może kosztować tyle co proponuje @SnowSGirlFun , która chyba nie wzięła pod uwagę, iż Edycje/Ery trwają na CraftApple sporo miesięcy (9?). Na jednym z serwerów, na którym niedawno grałem sprawa ta jest rozwiązana jeszcze inaczej. Myślę, że można by wprowadzić te rozwiązanie i tutaj, skoro już rozmawiamy o takiej funkcjonalności jak działki non-PvP na Survivalu Takowe działki mogą stawiać tylko osoby z czasową rangą, którą mogą kupić tylko osoby posiadające już rangę PREMIUM. Nazwijmy ją PREMIUM+. Te działki są całkiem innymi działkami niż te normalne, nie chronią terenu. Dają tylko ochronę przed PvP, a zatem trzeba (no nie trzeba ale warto) je stawiać na terenie już zajętego przez siebie terenu. Dzięki czemu, gdy te non-PvP działki znikną to teren nadal jest chroniony przed zniszczeniem. Działki te znikają wraz z końcem rangi PREMIUM+, która musi trwać krócej niż zwykła PREMIUM. Edit: Dla jasności. Ranga PREMIUM+ za PLN, a bloki działek/stref non-PvP za kilka mln AC. Co do zwiastuna Areny PvP, to nadal jest gdzieś tam dostępna gdzie ją podrzuciłeś ; ] Poniżej podgląd, ale streścić można to słowem "DUŻE":
Usunięcie możliwości teleportacji z /warp arena na /home - posunięcie które jeszcze bardziej zniechęca do chodzenia na arenę. Nie wiem czy czytałeś, ale Ladaviemu chodzi o jakiekolwiek zużycie ac, a Ty proponujesz od razu żeby było to wykorzystanie na PLN. Zamienianie tutaj AC na kasę jest błędem, przez co gracze zniechęcają się do doładowania skarbonki.
@DJCreeperYT . Dobra wyedytowałem by była jasność. Dla jasności. Ranga PREMIUM+ za PLN, a bloki działek/stref non-PvP za kilka mln AC. To nie powinna być powszechna opcja/funkcja, a raczej coś wyjątkowego. Koniec końców to Survival. PS Nie musisz cytować wypowiedzi, zwłaszcza całości, gdy odnosisz się do niej od razu po jej autorze.
1.Tak 2.Tak 3.Nieee ja często na swojej działce widuję moby nie chcę więcej 4.Tak 5.Tak na 20 30 dni ok 6.Tak 7.Tak 8.Tak 9.Tak 10.Nie 11. ['] 12. Nie wiem xd 13. Tak 14.Tak
Cieszymy się, że macie zdanie na temat wskazanych przez Ladavi'ego spraw. A czy moglibyście rozwinąć swoje wypowiedzi? Powiedzieć nam wszystkim dlaczego TAK albo NIE? Wtedy będziemy mogli sobie podyskutować. Co z kolei pozwoli nam wszystkim stworzyć lepszy Serwer.
@ThreeEyedMaster nie chce mi się, ale powiem tak: Zbyt mało eventów (mówiłem.kiedyś, żebyś je robił :/) A klany niech będą. Arena mi nawet pasuje.
Prawda - znikanie mobów to problem. Nie chciałabym wydać kasy na jajka osadników, które potem by mi zniknęły. Fajnie by było przetestować rozwiązanie tego problemu, ale może następnym razem nie w Serwerowych 'godzinach szczytu'? Dobrze wiemy, jak to się ostatnio skończyło. Ten pomysł podoba mi się najbardziej. Nie chodzi o to, żeby cały Survival opierał się na klanach, ale by były one fajnym dodatkiem do rozgrywki. Tak jak mówi Ladavi, czat klanowy, by grupy Graczy mogły porozmawiać sobie w grze bez pisania wszystkiego na czacie głównym albo msg, gdzie mogą pisać tylko dwie osoby. Do tego brak możliwości wzajemnego bicia się i jakieś tagi w stylu tej 'płci' na OCV. Chyba cały Regulamin przydałoby się trochę podrasować, za dużo jest w nim niejasności. Co do łagodności kar, to od kiedy zaczęłam tu grę dziwił mnie niski wymiar kar. Najbardziej nie rozumiałam bana na 21 dni, gdy ktoś zakłada konto tylko w celu zaśmiecenia całego czatu reklamą innego serwera. Dla takich przypadków powinien lecieć perm bez zastanowienia. AC stało się jeszcze bardziej bezużyteczne, bo z takimi cenami w sklepie ma się bardziej opłacać zdobywanie itemów poprzez odkrywanie mapy. Jeżeli miałyby być wprowadzone płatne teleporty, to trzeba zastanowić się ponownie nad cenami sprzedaży w sklepie. #powrót #M7 To jest też super pomysł, tylko skoro te działki mają już kosztować te kilka milionów AC, to dlaczego mają być czasowe? Działki Premium zostają nawet po skończeniu się rangi. Te kilka milionów AC wcale nie jest łatwe do zdobycia przy zwykłej grze. Jestem za możliwością kupna takich działek z non-PvP, ale tylko jeżeli będą działały jak te dodatkowe działki Premium, czyli jeżeli ich nie usuniesz po skończeniu się rangi, to nie znikną. Z resztą punktów się zgadzam i nie mam nic do dodania. No oprócz tego, żeby zostawić Vanillę.
Nie po to zrezygnowałem z Vipa aby teraz robić jakieś premium+, jedna ranga płatna to mniejszy zapierdziel w uprawnieniach.
Czy jest możliwość zrobienia na Survivalu areny takiej jak była dawniej na SeaBlocku? Była ona funkcjonalna. Nikt się na nią nie skarżył. Bitwy były toczone między graczami z czystą przyjemnością.