MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Survival - Cena teleportacji

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika Panstachu321, 27 Czerwiec 2018.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Panstachu321

Panstachu321 Użytkownik

Docenione treści:
    37
    Witam

Pewnie spotkam się ze sprzeciwem ale jednak wolę to napisać.

Otóż od startu edycji obserwuję rynek i coraz bardziej mnie on przeraża. Ceny z każdym dniem drastycznie spadają a co za tym idzie BARDZO ciężko się zarabia, a jak się ciężko zarabia to i oszczędza się "każdego grosza" zatem chodzi o płatne teleporty (/tpa). Koszt to 10 AC a nowi jak i starsi gracze często mają problem ze sprzedażą itemów gdyż żeby ktoś je kupił to musi minąć sporo czasu gdyż jest przesyt. Dla wielu 10 AC to są grosze ale dla pozostałej części graczy to 10 AC to naprawdę sporo.

Dajmy dwóch kolegów chce sobie razem pograć na craftapplu. Są już na spawnie, 0 AC na koncie, i jeden chce się tepać do drugiego ale nie ma wymaganych dziesięciu applecoinsów więc patrzy co ma.

- "Okej, stak kobla, pójdzie za 10 AC"

A tu przez dwa dni nic. I co? Gracz kończy grę bo nie ma jak zarobić. Nie zbyt fajnie, co?

Kilka przykładów różnicy cen:

x64 żelaza
    700/1000 AC* | 100/150 AC~

Shulker
    400/500 AC* | 100/150 AC~

Elytra
    3 000/7 000 AC* | 800/1 500 AC~

Głowa smoka
    600/1 000 AC* | 200/400 AC~

x32 Glowstone
    100/200 AC* | 20/100 AC~

x32 Pałki blejza
    200/300 AC* / 50/100 AC~

x64 Szkła
    10/20 AC* | 2/5 AC~

Znacznik
    300/600 AC* | 40/100 AC~

Końskie itemy
    400/800 AC* | 20/100 AC~

Kox
    1 500/5 000 AC* | 250/500 AC~

Ref
    150/350 AC* | (Teraz nawet 10 refów da się kupić za 100/300 AC~)

I tak dalej i dalej...

* - Średnia cen za dany produkt po starcie edycji
    ~ - Średnia aktualnych cen za dany produkt

Wszystko ogromnie spadło z ceny a itemów no jak mówię... Jest przesyt... Ciężko zarobić.

Płatne teleporty to ciekawe urozmaicenie lecz czy lepiej nie będzie jak (/tpa) by kosztowało 1 - 2 AC? Naprawdę bardzo ciężko zarobić a co mają powiedzieć nowi gracze, którzy nie mają nic?

Jeżeli jest taka możliwa to bardzo proszę w moim jak i w imieniu tych biedniejszych graczy o zmniejszenie ceny teleportacji do innego gracza

Pozdrawiam

• Lubię To x 1
    • Zgadzam Się x 1
    • Nie zgadzam się x 1
    • Użyteczne x 1
    • Burak x 1
    • Lista
    Reklama
  2. R_A_P_3_R

R_A_P_3_R ✯Biznesmen✯
    Członek Ekipy ViceAdministrator

Docenione treści:
    843
    Jeśli chodzi o rynek to prawda. Da się każdego dnia zauważyc, iż ceny różnorodnych itemów, może nie dramatycznie ale w swoim tempie spadają znacząco w dół. Każdy chce szybko w jakiś sposób zarobić, więc wystawia o X ac taniej item od poprzednika, aby to inni Gracz kupili właśnie jego przedmiot. I sugerując się cały czas na cenach konkurentów itemki tanieją i tanieją, wliczając w to oszczędność oraz ból stracenia AC. Gracz woli zdobyć samemu dany Item, który da radę zdobyć niż wydać te kilka cenne AC na niego. Z tym za bardzo nic się nie zrobi, chyba że można by w jakiś sposób co 24h odbierać takie coś jak /zasilek czy tym podobne - ale z drugiej strony patrząc (konkretnie chodzi o MultiKonta) to każdy wolałby wbijać na te Mk i odbierać z nich AC niż zarabiać jak dotychczasowo.

Jeśli natomiast chodzi o płatne TPA, gdzie płacimy te 10ac to według mnie nie powinno uleć zmianie. Dla Starszych Graczy te pare groszy to nic. Natomiast jeśli popatrzymy na Nowych Graczy to fajnym pomysłem było by danie im możliwości darmowego TPA przez określony X czasu, aby mieli możliwość uporządkowania się.

• Nie lubię x 1
    • Zgadzam Się x 1
    • Nie zgadzam się x 1
    • Pomocny x 1
    • Przyjazny x 1
    • Lista
  3. DJCreeperYT

DJCreeperYT ☆|Walker nr. #6463|☆

Docenione treści:
    543
    W sumie to masz rację, nowi gracze na start powinni otrzymywać 10 ac na teleport do "kolegi".
    Powód tego jest jasny, w poprzedniej edycji było około 50-60 milionów w obrocie i ta kwota ciągle rosła, a w tej jest ok. 500 tys. AC i ta kwota się utrzymuje, więc ceny też bardzo spadły. Drugi powód to cena AC w sklepie, 1 mln AC kosztował 16 zł, jeżeli w tej edycji chiałbyś kupić 1 mln AC kosztował by 940 zł.
    No dobra, jak zrobić aby nowy gracz miał jak teleportować do kolegi? Otóż sprawa jest jasna, na jedno IP przypisać 1 rangę "NOWY" która trzymała by się przez 2 dni i dawałaby darmowe teleporty do innego gracza oraz na /warp.

@Panstachu321 przeczytaj dokładnie podkreślony tekst.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 2
    • Lubię To Lubię To x 1
    • Nie lubię Nie lubię x 1
    • Lista
    #3 DJCreeperYT, 27 Czerwiec 2018
    Ostatnio modyfikowano: 27 Czerwiec 2018
  4. Crytal

Crytal Użytkownik

Docenione treści:
    557
    Z tym nie trudno się nie zgodzić. Na tak.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 2
    • Lubię To Lubię To x 1
    • Zwycięzca Zwycięzca x 1
    • Burak Burak x 1
    • Lista
  5. Panstachu321

Panstachu321 Użytkownik

Docenione treści:
    37
    @V_A_P_E_R, jeżeli chodzi o w.w. /zasilek to masz rację. Każdy by robił po 20 kont tylko po pieniądze a to sensu nie ma.

No ale popatrz, zbierasz długi czas na jakiś item w /ah, sprzedajesz w desperacji itemy za niebagatelnie niską cenę by zarobić na ten item. Gdy uzbierasz potrzebną kwotę i kupisz owy item to masz 0 AC i co? Wszystko sprzedałeś, nie masz nic i kolega z gry prosi abyś pilnie mu pomógł ale on też nie ma AC więc nic nie zrobisz. On padnie z setem a Ty będziesz zdenerwowany na cały świat przez to że nie masz 10 AC.

Cena według mnie powinna się obniżyć, chociaż o połowę.

@DJCreeperYT Tak samo jak w przypadku Fapera, jak nowi będą dostawać AC to automatycznie będą MK.

Jeżeli chodzi o ceny w sklepie to także to zauważyłem. AppleCoinsy strasznie podrożały.

Ranga "Nowy" To dobry pomysł z darmowymi teleportacjami ale tylko dla nowszych graczy, a Ci starsi? Przykład - Ja? Nie mam pieniędzy i co ja mam począć? I tak jestem 220 AC zadłużony.

Tak jak mówiłem, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie po prostu obniżenie teleportacji /tpa do kwoty 1-5 AC

6. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    Aby zrozumieć aktualną Ekonomię na Survival'u należy przede wszystkim zapomnieć o obowiązujących zasadach Ekonomii z poprzednich edycji.
    Gdy tylko przestaniemy je porównywać to gra stanie się dla nas bardziej przyjazna.

Ceny spadają, bo tak działa wolny rynek. Prosta zasada Popytu i Podaży. Dlaczego w tzw. "rilu" złoto i czarne perły są tak drogie? Bo jest ich stosunkowo niewiele. A dlaczego szklanka wody jest tak tania? Bo woda jest powszechnie dostępna. Tak samo działa obecnie rynek na Survival'u. Na początku Edycji przedmiotów danego typu w Domu Aukcyjnym było stosunkowo niewiele, dlatego np. diamenty/szlam mogły być sprzedawane drogo, bo nie było skąd ich wziąć. Często panował Monopol, czyli dostawcą był jeden Gracz. W chwili obecnej dostawców jest wielu, a zatem konkurują ze sobą cenami. W związku z czym te ciągle spadają. Niedługo powinny osiągnąć ostateczną wysokość, i o ile nikt nie zaburzy rynku (np. przez wykup towaru i wystawienie po wyższej cenie) i na mniej więcej takiej pozostać do końca Edycji - zakładając stałe dostawy. To jest naprawdę normalny stan rzeczy.

Zupełnym absurdem jest porównywanie kosztu AC w Sklepie CraftApple z obecnej i poprzedniej Edycji. Myślę, że to jest raczej oczywisty wniosek gdy spojrzymy na to jaką miał siłę nabywczą 1 mln AC w zeszłej edycji, a jaką ma w chwili obecnej. Porównajcie ile mogliście kupić np. Obsydianu za 1 mln AC, a ile moglibyście kupić teraz o_O Albo odwracając sprawę ile potrzebowaliście AC by kupić 100 Obsydianu, a ile potrzebujecie teraz. Ceny w Sklepie, są dostosowane do obecnej Edycji.

Kwestia kosztu /tpa /warp. 10 AC lub 5AC to naprawdę nie wiele. Mamy drugi tydzień Edycji, wszyscy już wiedzą co ile kosztuje. Mogą zastanowić się ile czego powinni sprzedać, by właśnie trzymać na koncie stówkę na awaryjne teleporty np. by pilnie pomóc koledze w odparciu ataku. Pamiętajmy, że są również /sethom'y, których Gracze posiadający rangę PREMIUM mogą ustawić dość sporo. To też jest jakieś rozwiązanie.
    Jakiekolwiek obniżanie tej ceny nie ma sensu, bo za kolejne dwa tygodnie okazałoby się, że to nadal za dużo.
    Wracając jednak do "nowych" Graczy na Serwerze, to nie jest tak, że są uwięzieni na terenie Spawnu. Mogą przecież na spokojnie pobiec pieszo do kolegi. Przy okazji zwiedzą mapę/świat, przyniosą skarby i nauczą się korzystać ze współrzędnych/mapy. Będzie im o wiele łatwiej gdy kolega przeniesie się na /spawn i podaruje im wyprawkę, prowiant. Samo dojście na miejsce to przecież też jest przygoda.
    Poza tym, jak zauważyła dziś Ekipa, zazwyczaj gdy ktoś prosi o 10taka na teleport do kolegi, to ktoś mu go daje.

Pamiętajmy, że koniec końców jest to S-u-r-v-i-v-a-l.

PS Długo zastanawiałem się nad tym czy pisać odpowiedź w tym temacie, by w żaden sposób nie ograniczać Waszej dyskusji, bo obawiam się, że teraz przerodzi się ona w dyskusję Gracze vs Administracja. Ale spróbujmy.

• Zgadzam Się x 2
    • Pomocny x 2
    • Lubię To x 1
    • Zabawne x 1
    • Użyteczne x 1
    • Optymista x 1
    • Lista
  7. Panstachu321

Panstachu321 Użytkownik

Docenione treści:
    37
    Niechaj będzie jak mówisz Three. To co mówisz teoretycznie ma sens niemniej jednak próbować zawsze warto. Teraz mam inne pytanie. Pisałem Ci je kilkakrotnie na /msg lecz za każdym razem nie otrzymywałem odzewu.

Three, czy jak się wystawi przedmiot w Tesco i miną dwa dni i on będzie do odebrania to w tym "do odebrania" może tam być przez określony czas czy po jakimś czasie on znika?

Reklama
  8. Klocmen

Klocmen Użytkownik

Docenione treści:
    15
    Tesco? Ja cały czas myślałem że to jest Biedronka. :):cool:

9. DJCreeperYT

DJCreeperYT ☆|Walker nr. #6463|☆

Docenione treści:
    543
    @Panstachu321 nie ma żadnego limitu czasu do odebrania, item do odebrania będzie tam do wtedy kiedy go wyciągniesz. Nie zniknie.

10. PL_Soczek

PL_Soczek Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Witam, na początek proszę o wybaczenie za odkopanie tematu (chociaż nie minął jeszcze miesiąc), ale zastanawia mnie jeszcze jedna nierozwinięta kwestia - podatek od sprzedaży/zakupu. Jeśli liczba pieniędzy jest ograniczona i ustalona na starcie, to każda transakcja obniża ilość pieniędzy na rynku, napędzając deflację. O ile przekłada się to na rzeczywistość, w której podatek (zazwyczaj) gromadzony jest przez organy państwowe i wydawany na służby publiczne, infrastrukturę, itp., to nie ma on sensu w świecie gdzie administracja dysponuje nieskończoną liczbą AC, a jej "moc sprawcza" jest nieograniczona i nie wynika z pieniędzy. Jaki jest cel tego mechanizmu? Być może pomijam jakąś płaszczyznę lub wnikam w temat zbyt głęboko, a administracja wszystko dokładnie przemyślała, ale czy podatek nie jest tylko utrudnieniem, zmuszającym do sztucznego (i częściowo niesprawiedliwego) dystrybuowania pieniędzy wśród graczy? Jedynym wytłumaczeniem nasuwającym się od razu jest zakup pieniędzy ze sklepu serwerowego, ale czy rzeczywiście jego skala tłumaczy 15% od każdej transakcji?

Pozdrawiam

11. Craftapple.pl

Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

Docenione treści:
    589
    Tak ma być, coś musi kontrolować rynek. Jeśli pieniędzy w obiegu będzie cały czas przybywać, to tylko rośnie inflacja.
    Środki z podatków też są dystrybuowane, co jakiś czas skaczemy po nowych graczach rozdając im zasiłki. Wprowadzamy też pieniądze na rynek w inny sposób.

12. PL_Soczek

PL_Soczek Użytkownik

Docenione treści:
    2
    Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź. ;)

• Lubię To Lubię To x 1
    • Zabawne Zabawne x 1
    • Lista
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę