MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Bezpieczeństwo kont na CraftApple - używanie różnych silnych haseł.

Dyskusja w 'Ogłoszenia' rozpoczęta przez użytkownika ThreeEyedMaster, 5 Maj 2018.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    W imieniu Administracji Serwerów CraftApple chciałbym uprzejmie zwrócić uwagę na fakt, iż wchodząc na serwery o nazwijmy to szemranej reputacji nie macie gwarancji, że ich "administracja" nie zapisuje sobie haseł sczytując to co pisane jest po /l lub /login. Po to by potem wykorzystać te dane do włamania się na konta na Serwerach CraftApple.
    Dlatego też jeśli już musicie tracić czas na granie na tego typu niedorobionych serwerach to uprzejmie radzę używać innego hasła niż na Serwerach CraftApple. Dzięki czemu unikniecie sytuacji, w której Wasze konta wykorzystywane są przez osoby niepowołane do łamania Regulaminu skutkującego Banem.

Do takich serwerów należy m.in. ten stworzony przez byłego członka Ekipy CraftApple :( oraz ten, w którego adresie znajduje się "games", a także ten zaczynający się na "e" wszystkie często reklamowane na CraftApple.

Jednocześnie chciałbym Was zapewnić, iż na Serwerach CraftApple Wasze hasła nie są widoczne dla Administracji podczas logowania na Serwerze. A w bazie są widoczne jedynie w sposób zaszyfrowany dla przykładu moje wygląda tak: 127e6fbfe24a750e72930c220a8e138327563256b8e5d8f48a98c3c92df2bafa935, z którym nie da się nic zrobić.

Kilka porad dotyczących dobrych haseł.

Dobre hasło do logowania powinno spełniać następujące kryteria:
    • Być odpowiednio długie (min. 10 znaków),
    • Być odpowiednio skomplikowane,
    • Nie może być używanym wyrazem słownikowym,
    • Musi zawierać znaki specjalne np. @ # $ % ^ * + = / \ . , : ; ! ? - _ [ ] ( ) { }
    • Powinno być zmieniane raz na 1-3 miesiące, ale na CraftApple wystarczy raz na pół roku.
    • A do tego musi być łatwe do zapamiętania :)
    Przykłady Złych haseł:
    • Patryk2000
    • jagoda05
    • Kruku12cm
    • qwerty12
    Przykłady Dobrych haseł:
    • @rkab7PMUX$F
    • vQyl7L6qc2y3
    • MoKoDoMa2PiKtKoNaZy**
    Zastanawiacie się jak na bór zielony macie zapamiętać hasło: MoKoDoMa2PiKtKoNaZy** ?
    To jest naprawdę proste, wystarczy skorzystać z poniższego sposobu stosowanego przeze mnie z powodzeniem od lat.

Zaczynamy od wymyślenia naszego sekretnego zdania. U mnie będzie to:
    Moja koleżanka Dominika ma dwa pieseły które kocha nad życie
    A następnie stosujemy te zasady:
    • Po pierwsze - z każdego wyrazu bierzemy dwie pierwsze litery,
    • Po drugie - liczby zamieniamy na pisane cyframi,
    • Po trzecie - pierwsza litera każdego wyrazu jest wielka,
    • Po czwarte - ucinam polskie ogonki.

A skoro dwa pieseły to dodaję ** na końcu i mam super silne hasło, które mogę niezwykle łatwo zapamiętać - MoKoDoMa2PiKtKoNaZy**

Jak bezpieczne jest powyższe hasło?
    • składa się z 21 znaków,
    • które tworzą 77 możliwych kombinacji,
    • co przekłada się na 4,5 * 10^101 (4 500 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000) różnych haseł.
    Dzisiejsze komputery złamią te hasło w niecałe 3 000 000 000 000 000 000 000 lat. :D

Przypominam, iż zmienić hasło na CraftApple można w dwojaki sposób:
    • za pomocą komendy /changepassword starehasło nowehasło,
    • za pomocą panelu w Sklepie, o ile wcześniej dodany został m@il do konta.

• Zwycięzca x 8
    • Zabawne x 4
    • Pomocny x 4
    • Lubię To x 3
    • Zgadzam Się x 3
    • Przyjazny x 2
    • Użyteczne x 1
    • Kreatywny x 1
    • Burak x 1
    • Lista
    Reklama
  2. ThreeEyedMaster

ThreeEyedMaster Well-Known Member
    Zasłużony

Docenione treści:
    1 372
    W związku z pojawiającymi się ostatnimi czasy na Serwerze próbami wyłudzenia haseł do kont uprzejmie informuję, że Administracja nigdy nie zapyta Was o hasło i login do Waszego konta - zarówno tego na CraftApple jak i tego na Mojang.
    Administracja CraftApple zawsze używa swoich oficjalnych kont do prowadzenia wszelkiego typu eventów/konkursów. Nigdy nie tworzymy na tę potrzebę kont typu "Konkursy CA" "Bot Konkursowy" itp.

Wszelkie tego typu przypadki prosimy bezzwłocznie zgłaszać do Ekipy lub za pomocą działu Bany oraz skargi.

Poniżej zrzut ekranu ilustrujący próbę wyłudzenia hasła:

• Lubię To Lubię To x 4
    • Zgadzam Się Zgadzam Się x 1
    • Przyjazny Przyjazny x 1
    • Kreatywny Kreatywny x 1
    • Lista
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę