Co odstrasza nowych graczy? Część 1 Świeżak na serwerze Witajcie w moim krótkim podsumowaniu tego co odstrasza nowych graczy. Część I dotyczy osób którzy po raz pierwszy wejdą na serwer. Piszę to z perspektywy właśnie osoby, która dopiero dziś rozpoczęła swoją przygodę z rozgrywką i tą tematykę będę głównie poruszać. Co jest nie tak na pierwszy rzut oka, co odrzuca, i co utrudnia rozgrywkę. Chciałbym aby zostało to potraktowane jako ewentualne sugestie dotyczące prac nad nową edycją survivala, jednak w dużej mierze dotyczy wszystkich serwerów. Rozpocznę jednak nietypowo - bo nie jestem tutaj, żeby się żalić! Przez użytkowników forum zostałem przyjęty bardzo ciepło za co serdecznie dziękuję, podobnie sprawy tyczą się niektórych z naszych graczy. Dodam też, że bardzo podoba mi się poważne podejście do zasad i utrzymywanie powagi serwera, ze strony stałych graczy, oraz oczywiście administracji. Są jednak pewne sprawy, które zaburzają równowagę - pomiędzy elementami doniosłości, a prostoty. Co prawda prostota jak wiemy sprawia wrażenie większej wolności i przyjemności z mniej ograniczonej rozgrywki, jednak wkradają się pewne przesycenia co jest rzeczą normalną. Oczyszczenie czatu I jest to najbardziej kluczowy element w tym co najbardziej rzuca się w oczy. Duża ilość graczy, oraz wyświetlanych automatycznych wiadomości, kolory, efekty, dodatki. To wszystko sprawia, że czat wygląda zbyt nieczytelnie, zbyt chaotycznie, a tym samym bardziej wrogo. Ogłoszenia Co bym proponował? Bo w końcu jestem tutaj, aby podać swoje rozwiązania. Myślę, że w dużej mierze rozpoczął bym od wyświetlanych automatycznych wiadomości, jak zakładam pluginu Auto Message. Pozbyłbym się pogrubień. Chociaż względnie może to być bardziej zauważalne jest nieestetyczne. Przypomina to bardziej podstawianie ich pod nos, aniżeli faktycznie wskazówki dla gracza. Załóżmy np., że gramy w grę komputerową. Czy lepiej nam się gra kiedy podpowiedzi zasłaniają pół ekranu, czy są ładnie kadrowane, gdzieś w wygodnym miejscu? Tutaj aż takiej swobody przy zarządzaniu tym nie mamy, jednak warto zwrócić uwagę, że podbicia wiadomości mają podobne zastosowanie. I nie kombinowałbym z np. tylko tytułem "[Craftapple]" pisanym z boldem, a trzymaniem się schematu prostych i czystych normalnych liter. Co ważne popracowałbym nad spójnością tego co jest nam wyświetlane. Mianowicie - nieładnie prezentuje się to, gdy dla przykładu pół słowa, lub linku przeniesie się nam do innej linijki. Zwróciłbym uwagę na wymuszenie czcionki unicode, lub jej brak wśród graczy i dostosował je tak, aby zawsze wyglądały dobrze. Wyświetlane kolory również - osłabiłbym, używając - ekhm ja to nazywam kolorami mollowymi, jednak chodzi mi oczywiście o te bledsze, nie cyfrowe, a literowe. Poza nagłówkiem, są bardziej naturalne i przyjemne dla oka. Zmniejszyłbym też ich ilość, oraz popracował nad chwytliwością. Długie ogłoszenia są niepraktyczne. I co konkretne w tej sprawie - ich częstotliwość jest za duża, powinny pojawiać się w dłuższych odstępach czasowych. Formaty rang Na ogół są w porządku - dosyć oryginalne, jednak zbyt różnorodne. Zdecydowałbym się jednak na jeden charakterystyczny format - nie tak, aby administrator miał inny wzór prefixu niż moderator, czy pomocnik. Różnice powinny być w wyglądzie, nie w stylu - ponieważ każdy wygląda jak z różnych serwerów. Ew. format administracyjny, jeśli już tak bardzo chcemy wyróżnić naszych sprawiedliwych. Usunąłbym też informacje "PREMIUM" wśród rang administracyjnych. Wygląda to źle i "brudzi" czat. Jeśli ktoś w końcu decyduje się na pełnienie takiej funkcji niech i zrezygnuje z kilku przywilejów graczy. Czy policjant, zatrzymujący nas do kontroli na drodze ma plakietkę - ja też płacę podatki? No właśnie. Moim zdaniem też nieczytelna jest lista graczy /who, oraz wiadomości MSG. Proponowałbym pozbyć się z tych pól prefixów. Pozostawiłbym natomiast kolory nicków. Dla rang administracyjnych dodałbym oddzielne kolory standardowego pisma - dajmy na to pomocnik &b, moderator &a, administrator &c itp. To oczywiście tylko przykład. Kolory jednak wyróżniłyby w dodatkowy sposób naszych stróżów, podniosły ich ważność i ułatwiły komunikację. Komendy do kontaktu z administracją Często moderatorzy, czy pomocnicy są AFK, a administratorzy korzystają z vanisha, przez co komunikacja jest utrudniona. Proponowałbym komendę do zgłoszeń - np. /zgłoś, czy /ticket, która trafiałaby do wszystkich z administracji tak jak komenda /mail. Zamknięcie jej byłoby możliwe razem z podaniem przyczyny, lub ewentualnym rozwiązaniem czy pierwszymi wskazówkami. Alternatywą mógłby być oddzielny kanał czatu działający tak jak /helpop gdzie pojawiały by się wiadomości tylko z problemami i ich rozwiązania, bez niepotrzebnego zaśmiecania czatu. Komenda /adm - krótka, prosta pokazywałaby listę podobną do /who, ale jedynie z administracją online, tak aby łatwo było do nich dotrzeć. Zabudowanie Tutaj jedyne na co zwróciłbym uwagę to to, aby miasteczko dookoła spawnu zostało przygotowane z większą dokładnością i starannością. To wszystko. Tych wad, na obecną chwilę jest naprawdę niewiele i muszę przyznać, że rozgrywka jest bardzo przyjemna i optymalna. Ogólnie nie zależy mi na tym aby w pełni wykorzystać to co podałem, a jedynie zainspirować twórców serwera do ich działań - tak, aby był to wciąż ich serwer, ale tworzony pod gusta graczy i dla ich zadowolenia i oczywiście razem z nimi. Cześć!
Czytając to mam pewne poczucie deja vu. Już kiedyś coś o tej tematyce czytałem i nie przypominam sobie by przyniosło to jakiś efekt. Nie mniej jednak dodam coś od siebie. Ogłoszenia Reklamy sklepu są wyświetlane moim zdaniem zdecydowanie zbyt często. Jak dla mnie wyświetlenie takowej raz na 15 min raz byłoby przyjemniejsze dla oka, dwa mogłoby przynieść większe korzyści dla serwera poprzez osiągnięcie większej skuteczności. W tej chwili widzę to jako spam i nie zwracam uwagi na treść tego co dana reklama próbuje mi przekazać co jest zdecydowanie odwrotnym skutkiem w stosunku do zamierzonego. Zastosowanie rzadkiej reklamy spowodowało by moim zdaniem powstanie większego luzu na chat, a dodatkowo sprawiło, że reklama będzie się bardziej wyróżniała na tle innych wiadomości na chat, co z kolei mogłoby przyczynić się do większej skuteczności pojedynczej reklamy (przyznam się szczerze, że mając rangę pomocnik nie raz miałem ochotę wpisać /Kick [CraftApple] spam). Reklama która pojawia się rzadko staje się okazją, prawdziwą informacją. Częste reklamy stają się spamem którego wszyscy przecież unikamy. Formaty rang Mogę jedynie zasugerować domyślne dodanie uprawnień rangi premium dla pomocników. W tej chwili pracują całkowicie za darmo, a ich praca wcale nie jest ani lekka, ani bezstresowa. Pomocnik lub moderator lub kidmod na każdym serwerze jaki znam otrzymuje wynagrodzenie właśnie w takiej formie (darmowego dostępu do rangi premium/vip zawartych w randze administracyjnej). Komendy do kontaktu z administracją To akurat wydaje mi się całkowicie zbędne ponieważ mamy forum, a w nim dział skarg. Po drugie jest komenda /who która dzięki wyróżniającym się prefiksom pomocników-moderatorów pozwala na szybkie zorientowanie się czy "admin" jest na serwerze dostępny. Co do twojego miłego zaskoczenia powagą panującą na serwerze. Moim zdaniem jest to najgorsze co może spotkać gracza. Gdy zbyt poważnie podchodzisz do gry tracisz możliwość korzystania z podstawowej funkcji gry - relaksu. Gracz przychodzi na serwer jak do pracy, a nie po to by się pobawić i zrelaksować, a to już jest słabe... To wszystko z mojej strony, czekam na 2 część (chyba będzie skoro to jest część pierwsza).
Tak to prawda jest forum - jednak, wielu graczy nie zarejestruje się tutaj tylko po to, aby rozważyć tylko jakiś mało istotny problem. Jestem też przekonany, że sądząc po oczywiście wieku naszych grających duża część z nich pomimo usilnych wiadomości nie będzie zdawać sobie sprawy czym jest forum, jak je poprawnie używać - bo szczerze, kiedy zaczynałem grę w minecrafta 6 lat temu, w wieku 10 lat interesowało mnie tylko postawienie kilku klocków. Są też problemy, które naprawdę aż głupio jest wystawiać na forum. Czasami do opisania wystarczy jedno, maks. 2 zdania i w tym wypadku byłoby to przydatne. Część II, która w przyszłości powinna powstać, nie będzie już od strony nowego gracza, a kogoś, no dajmy na to obeznanego. Zwróćcie właśnie na to uwagę - gracz, który gra tutaj długo, a długo będzie przyzwyczajony, nie będzie miał takich problemów, ale osobę nową może to bardzo zniechęcić. Dodatkowo żebyśmy się wszyscy źle nie zrozumieli - jestem za tym, aby administracja miała dodatkowe uprawnienia rang dodatkowych, ale żeby pozbyć się prefixów z takowymi informacjami.