MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Craftapple Classics

Dyskusja w 'Ogłoszenia' rozpoczęta przez użytkownika Craftapple.pl, 25 Marzec 2019.

1. Craftapple.pl

Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

Docenione treści:
    589
    Przyjęcie strategii dla Craftapple na rok 2019

Większość osób zgodzi się, że 10 edycja serwera survival nie należała do zbyt udanych,
    przede wszystkim problem stanowi nowe rozwiązanie od działek oraz bugowate sojusze. Aktualizacja Minecraft również nie przysposabia przyjemności.

W związku z tym na rok 2019 przyjmujemy strategię Craftapple Classics. Jest to zestaw sprawdzonych już metod na Craftapple, mechanizmów rozgrywki z wcześniejszych lat.

Craftapple jako serwer Minecraft będzie skupiał się na dwóch sprawdzonych przez nas trybach gry. Klasyczny craftapplowy Survival, i Creative, który być może będzie przechodził jeszcze różne metamorfozy, jednak to tylko Creative.

W przyszłej nowej odsłonie Survival przywrócimy stare sprawdzone mechanizmy.
    1. PS'a
    2. Surowcową
    3. Wszystkie podstawowe klasyczne udogodnienia na spawn np. kowadła, bez dyskusji.

Generator to wielka niewiadoma, być może mieszany jak to było opisane w ogłoszeniu o 10 edycji, lub pełen a normalny na surowcowej - to wydaje się rozsądne. W każdym razie będzie się mawiało że SV przypomina raczej FreeBuild, jak to było wcześniej.
    Ekonomia zostaje z lekką poprawą, o ile coś wymyślimy. Aukcje już były na 2 edycji kiedy was nie było :p choć wtedy w trochę innej formie. Prawdopodobnie dodamy prosty losowy mechanizm wypadania AC przy kopaniu. Nie jest to wątek poświęcony nowej edycji ani aktualizacji, kiedy przyjdzie pora (o ile przyjdzie) stosowne ogłoszenie zostanie wydane.

Od strony technicznej chciałbym aby to wyglądało jak najbardziej prosto, tak aby wymagało jak najmniejszego nakładu pracy i czasu, jednak ten scenariusz nie do końca wydaje się prosty. Pozostaje wiele elementów które ciężko wymienić czy uprościć. Najprościej było w 2013 i 14 roku, kiedy na początku był tylko jeden Survival, bez BungeeCorda. Na serwer wchodziło się bezpośrednio, a jako zaplecze wystarczał jeden serwer dedykowany na oko 32GB, i jakiś pod WWW. Alternatywna strategia poniżej Vanilli.

Odnóża serwera Survival

Vanilla obecna na CA jest prostym trybem, który w założeniu ma być najbardziej czystym (wolnym od "pluginów") serwerem, choć pewne muszą tam istnieć, o tyle home jest raczej dodatkiem z litości. Ja sam nie wyobrażam sobie biegnąć XXXXXX kratek do domu. Aktualna Vanilla dla koneserów, pozostanie nietykalna o ile świat nie zapcha już do końca dysku serwera. Być może pojawi się tzw. Vanilla Enhanced, która w założeniu miałaby być Vanillą z 1 dużą działką i 1 home. Taki scenariusz jest na szarym końcu, jeśli główne tryby będą działać jak należy.

Alternatywa
    Scenariusz utrzymania SV i CV obok przysparza trochę kłopotów, chodzi o czas i poświęcenie żeby to ogarnąć, nawet z przywróceniem SV do dawniejszego stylu. Utrzymanie przynajmniej dwóch serwerów dedykowanych to koszta, wypada trzymać BungeeCorda na innej maszynie, do tego lobby które jest niewidzialne dla graczy ale istnieje. TO TEŻ jest serwer. Wychodzi na to, że w pełnym scenariuszu instancji mc (serwerów) jest 5, a to niczego nie upraszcza. SV i CV to już te podstawowe legendarne 2, lobby które raczej nie wymaga za wiele pracy, oraz dwie Vanille w tym najlepszym scenariuszu. Jest jeszcze szósty - BungeeCord, główne proxy odpowiadające za połączenie graczy z odpowiednim trybem.
    Jak widać nie da się prosto, zaraz coś się zepsuje, coś nie zadziała i trzeba lecieć do tego.

Craftapple Classics

Jeżeli ma być prosto to tylko prosto do bólu, alternatywny scenariusz nie bierze jeńców.

Usuwamy WSZYSTKO, zostaje jeden serwer dedykowany i jedna istancja mc - Survival. Wywalamy BungeeCorda, CV, Lobby i wszystko inne. Jest prosto, konserwacja i zarządzanie ogranicza się do tej jednej wirtualnej maszyny javy JVM, jeden serwer mc, jeden zestaw światów i plików. Gracze dołączają i pojawiają się na spawn, logują się. Wszystko jak w 2013 roku, nie idziemy na ilość graczy a na atmosferę. Upraszczamy wszystko po kolei od strony technicznej, backupy nie zajmują już tyle miejsca bo to tylko jeden serwer, mapa serwera online też jest prostsza do wdrożenia bo miejsca na dysku więcej po usunięciu CV i Vanilli. Rachunki jak za waciki o ile tylko sklep samego SV to pokryje, w 350-370 miesięcznie się powinno zamknąć.

Oczekiwania dotyczące ilości graczy to max 100, o ile kogoś jeszcze interesuje ten SV. Jeśli mowa o pełnym powrocie do 2013 czyli 15-20 w szczycie, to utrzymanie dedyka się nie opłaca, a powrót na hosting współdzielony.

Osobiście bym się skłaniał ku drugiemu scenariuszowi, nie wymaga wiele nakładu pracy, działa prawie sam.

Pierwszy scenariusz nie uwzględnia SkyBlocka ani innych trybów, i nie będzie. W komentarzach dajcie znać co o tym myślicie. Wolicie Craftapple Classics czy Craftapple Classic? :p

Aktualizacja 02.05.2019
    W najbliższych dniach rozpoczniemy wstępne prace nad serwerem Survival. Na chwilę obecną zawieszony zostaje Creative i Vanilla do odwołania. Prawdopodobnie CA zostanie zamknięte na czas prac, jeszcze nie zdecydowaliśmy. Po przywróceniu CA dostępny będzie tylko Survival, był pierwszy i będzie ostatni.

• Lubię To x 5
    • Burak x 4
    • Zabawne x 2
    • Zgadzam Się x 1
    • Nie zgadzam się x 1
    • Zwycięzca x 1
    • Użyteczne x 1
    • Lista
    #1 Craftapple.pl, 25 Marzec 2019
    Ostatnio modyfikowano: 2 Maj 2019
    Reklama
  2. GepardsPL

GepardsPL Pszenżyto

Docenione treści:
    201
    Wypowiem się, ponieważ specjalizuje się trochę w dziedzinach ekonomii, pobyt, sprzedaże itp.
    Ogólnie jeśli wywalić OCV jestem w 100% pewny że ten serwer upadnie, ja rozumiem że koszta itp, ale aktualnie siedzi tam więcej osób niż na sv, bo po prostu wolą creative'a. Co do generatora, chciałbym aby było coś jak z 8 edycji, mi się wtedy podobał świat, był bardzo kolorowy, było dużo jezior, ładne biomy, ewentualnie bym troszkę pomieszał 7 edycję z 8. Zamiast działek za 150zł na spawnie, zrobiłbym osiedla wokół spawna, a działki do kupienia, myślę że by to jakoś ,,urozmaiciło'' grę. Co do kosztów, to jestem pewny że zarobisz więcej, przy utrzymywaniu samego sv, więc rób jak uważasz, bo na ocv jedyne co sobie możesz kupić do gry, to chyba Unban.... Jeśli byś jakoś dobrze zareklamował tego sv, to jestem jak najbardziej za, w sumie mógłbym nawet pomóc w reklamie, chyba że nie lubisz obcokrajowców na serwerze, to sorka. Bardziej przemawia dla mnie opcja sv, ale jak to zwalisz piotr, to cały serwer się zwali, więc musisz ten survival zrobić perfekcyjnie, jeśli wiesz że nie dasz rady, zostaw tak jak jest. Chciałbym także aby wrócił stary serwerowy /warp sklep, chociaż te podstawowe itemy żeby można było kupować. Ogólnie chciałbym także (subiektywizm) aby wróciły te stare ,,miliony'' na SV, jakoś bardziej to dla mnie przemawia, ekonomia była wtedy bardziej taka ,,urozmaicona'' , a gdy mówisz o usunięciu CV, to odejmują ci się koszty związane z utrzymaniem tego trybu, więc ja uważam że przywrócenie tego jest dość dobrym rozwiązaniem, generującym środki ( na rozwoj, nie na picie....)
    Pozdrawiam, i powodzenia, w tych ważnych decyzjach.

• Lubię To x 3
    • Zabawne x 2
    • Błędy ortograficzne x 2
    • Nie zgadzam się x 1
    • Burak x 1
    • Lista
  3. Craftapple.pl

Docenione treści:
    589
    @GepardsPL Ja już nie przejmuję się tym czy coś zwalę, szczerze to chętniej bym to zamknął ale szkoda tak jakoś, z sentymentu. Nie przeraża mnie scenariusz powrotu do początku, czyli małego serwerka survival, z 10-15 graczami w południe.

• Burak Burak x 5
    • Lubię To Lubię To x 3
    • Użyteczne Użyteczne x 1
    • Lista
  4. GepardsPL

GepardsPL Pszenżyto

Docenione treści:
    201
    Co ty gadasz że za maszyne SV płacisz 350zł? XDD Jeśli to prawda, to skontaktuj się ze mną prywatnie, za taką sumkę ci z 2 takie maszyny załatwię...
    Nie poznaję cię człowieku, aż mi żal ciebie, jeśli masz takie podejście do sprawy, i jedyne co cie utrzymuję to ,,sentyment'' to gratuluję, ja nie wiem, zdaję mi się że kiedyś byłeś jakiś bardziej kreatywny, przyjazny, ale jak widać ludzie się zmieniają.

5. Craftapple.pl

Docenione treści:
    589
    Spadam, tylko przywrócę lobby surowe bez choinek :p
    Jutro wpadnę, zobaczyć co napisaliście.

• Lubię To Lubię To x 1
    • Kreatywny Kreatywny x 1
    • Lista
  6. Inevara

Inevara Użytkownik

Docenione treści:
    323
    Jak dla mnie to tak długo, jak mam jakieś swoje fajne (kwestia dyskusyjna) na creative i zapewnione ładne miejsce na survival i nie muszę nic dopłacać, bo płacą inni, mi pasuje cokolwiek. Chyba że dostanę ładniejszy kolor nicku, wtedy i bez creative się obejdzie.

Że ludzie się zmieniają to normalna rzecz, a sentyment to też nie jest zły argument.

7. Inevara

Inevara Użytkownik

Docenione treści:
    323
    "Współczesna kobieta gość w garniturze wazon" Szanuję.

Reklama
  8. Sinmiedo

Sinmiedo Biznesmen

Docenione treści:
    493
    Osobiście uważam, że powrót do czasów gdzie spawn survivalu robił także za dzisiejsze lobby to dobry pomysł. Najlepiej zrobić jeden tryb, ale żeby był zrobiony na cacy. Oczywiście, wraz z usunięciem trybu OCV trzeba liczyć się z nadmiernym spadkiem graczy, natomiast nie należy być nastawionym tak pesymistycznie.
    Jeżeli Survival został by zrobiony naprawdę dobrze, zostałaby wprowadzona stara ekonomia, stary system działek, co ja mówię. Najlepiej to walnąć taką samą edycję jaką była 4. Surowcowa, cuboidy, klany, sklep, miliony na koncie, duża mapa, usuwanie działek po 21 dniach nieobecności, fajny przyjemny spawn z dużą expiarka, mała arena i by wystarczyło. Szczerze? Myślę, że gdyby taka edycja wystartowała to graczy by przybyło na serwerze, bo nieukrywajmy - znalazienie dziś fajnego serwera z miła atmosferą graniczy z cudem.
    Ja bym próbował. Zawsze można zrobić taką jedną edycję, jeżeli pukanie to się zostawi, a jeżeli nie to zawsze można wrócić do dzisiejszej wersji.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 4
    • Lubię To Lubię To x 2
    • Burak Burak x 1
    • Lista
  9. OldAngelMatthew

OldAngelMatthew Użytkownik

Docenione treści:
    268
    Fajnie by było jeszcze gdybyście dodali starą ,,ikonkę'' serwera, widoczną na liście serwerów. Taki drobiazg, a jednak również dałby nutę wspomnień ;)

10. Crytal

Crytal Użytkownik

Docenione treści:
    556
    Ja tam mogłabym dokładać co miesiąc jakas sumkę, jak pieniądz to problem.

• Zabawne Zabawne x 5
    • Lubię To Lubię To x 1
    • Zgadzam Się Zgadzam Się x 1
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
    • Lista
  11. DJCreeperYT

DJCreeperYT ☆|Walker nr. #6463|☆

Docenione treści:
    543
    Ja to bym przywrócił starą craftapplową arenę (tą z 6-7 edycji) i byłby kozak. Miło wspominam te czasy gdy wchodzisz na arene, kilujesz kogoś i wskakujesz za lawe czy też stare dobre walki gangstara "igusa" hate_you i ThunderBuddysa ;p

• Zgadzam Się x 3
    • Przyjazny x 2
    • Lubię To x 1
    • Nie lubię x 1
    • Optymista x 1
    • Lista
  12. Crytal

Crytal Użytkownik

Docenione treści:
    556
    Ja tam mogę pomóc w budowie hehe

• Nie lubię x 1
    • Zabawne x 1
    • Zwycięzca x 1
    • Użyteczne x 1
    • Optymista x 1
    • Lista
  13. GepardsPL

GepardsPL Pszenżyto

Docenione treści:
    201
    Nom, coś w ten deseń areny z 7 edycji, mi się ona najbardziej podobała, było wiele skrytek, fajne przejścia, jak najbardziej za.

• Lubię To Lubię To x 2
    • Nie lubię Nie lubię x 1
    • Lista
  14. Sinmiedo

Sinmiedo Biznesmen

Docenione treści:
    493
    Trzeba przyznać, iż arena ta była naprawdę świetna pod względem większych walk. Sam mam do niej sentyment, natomiast wprowadzanie po raz kolejny tej samej areny 4 raz to jednak mała przesada. Trochę się to przejadło, a przynajmniej mnie.
    Starzy gracze pewnie pamiętają, ale na 4 edycji arena była zrobiona w dość podobny sposób, lecz różniła się od tej z 5-7 edycji.
    Uważam jednak, że na kolejną edycje powinno być zrobione coś nowego. Oczywiście, można się zainspirować poprzednimi arenami, natomiast na nową edycje powinno być wszystko nowe.

• Lubię To Lubię To x 1
    • Lista
  15. FalkenTrade

FalkenTrade SzeryfTweetera

Docenione treści:
    14
    Usuwamy WSZYSTKO, zostaje jeden serwer dedykowany i jedna istancja mc - Survival. Wywalamy BungeeCorda, CV, Lobby i wszystko inne. Jest prosto, konserwacja i zarządzanie ogranicza się do tej jednej wirtualnej maszyny javy JVM, jeden serwer mc, jeden zestaw światów i plików.
    POWALIŁO!!!! Stawiam na 1 plan
    (Ps.Lepiej Usunąć sv)

• Burak Burak x 8
    • Zabawne Zabawne x 1
    • Lista
  16. KripuGaming

KripuGaming Użytkownik

Docenione treści:
    51
    Świetnie, jeszcze damy jakiś hosting za 30 ziko i gramy!! :DDD po 20 osób na krzyż

• Zabawne Zabawne x 3
    • Lubię To Lubię To x 1
    • Lista
  17. michalinek80

michalinek80 Space A

Docenione treści:
    5
    Ten uczuć gdy przychodzisz na dobrze zapowiadający się serwer pobudować procesor i agencje kosmiczną a po pół roku przychodzą właściciele i usuwają cr i dochodzi do ciebie, że wywaliłeś w błoto pieniądze na premium...

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 3
    • Lubię To Lubię To x 2
    • Zwycięzca Zwycięzca x 1
    • Lista
  18. BozydarPampers

BozydarPampers fabianek

Docenione treści:
    8
    Jak dla mnie potrzeba całkowitej zmiany.
    Właściciel powinien skupić się na jednym trybie, np. SkyBlocku i go ulepszać. Na przykład jakieś solo pvp (/solo) może pojedyńcze areny bedwars z pluginu BedWars/EggWars bądź BedWars-Rel. Tak, aby dla każdego coś było.

• Zabawne Zabawne x 1
    • Burak Burak x 1
    • Lista
  19. Slimsnoker

Slimsnoker Chłopiec

Docenione treści:
    102
    Właściciel to chyba dąży świadomie do upadku serwera. Ciekawi mnie o ile mniej zarobków będzie jak usunie OpenCv.

• Lubię To Lubię To x 4
    • Zgadzam Się Zgadzam Się x 3
    • Użyteczne Użyteczne x 2
    • Zabawne Zabawne x 1
    • Lista
  20. GepardsPL

GepardsPL Pszenżyto

Docenione treści:
    201
    Jeśli wróci PreciousStones, /warp sklep, stara ekonomia, w tym te stare miliony za 16zł, to jestem w 99% pewny że wrócą starsi gracze, i na pewno ich więcej przybędzie niż w tej edycji, Pozdrawiam.

• Zgadzam Się Zgadzam Się x 4
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
    • Zabawne Zabawne x 1
    • Lista

Poleć tę stronę