Witam wszystkich. Stworzyłem ten poradnik dla osób które napisały, bądź chcą napisać podanie ale większość społeczności wytyka im błędy. Od razu mówię, że nie zmuszam do używania tych rad w praktyce to tylko rady które mają wam pomóc. --Początkowe rady--Przeczytaj je aby dobrze wystartować na forum. *Upewnij się, że masz co najmniej 10 sensownych postów na forum, które coś wnoszą.* *Bądź aktywny/a na forum pisząc na chacie, grając w gry w dziale Hydepark, tworząc nowe propozycje, oceniając podania.* *Zadbaj o to by twoja reputacja na serwerach i forum była pozytywna lub chociaż by nie była negatywna.* *Uzupełnij swój profil, tworząc swój indywidualny awatar, tytuł, sygnaturę i bio (dodatkowo)* --Rady dotyczące reputacji--Zawsze lepiej być dobrze postrzeganym przez innych. +Na serwerze staraj się nie popełniać błędów ortograficznych i literówek. Na forum jest o tyle łatwiej, że pisząc błąd zostaje on podkreślony na czerwono.+ +Staraj się pisać sensowne posty, które czegoś nauczą, rozluźnią atmosferę czy też pomogą innym. (forum)+ +Pomagaj innym w budowaniu budowli(serwer creative) sprawdź się w walce atakując inne gildie ze swoimi ludźmi(serwer survival) czy też wybuduj wyspę marzeń na której możesz urządzić wielką imprezę czy gry dla swoich przyjaciół i reszty graczy(serwer seablock)+ +Jeśli jest taka okazja uczestnicz w różnego rodzaju eventach i grach organizowanych przez resztę społeczności+ +Nie kłóć się z innymi graczami, ekipą i administracją. Zastanów się może oni mają racje. Jeśli stwierdzisz, że nie udowodnij to ale nie obrażaniem.+ --Rady dotyczące pisania podania--Główna część tego tematu. Dowiesz się jak uniknąć częstych błędów. #Koniecznie zapoznaj się z tymi dwoma tematami# =Temat pierwszy== Temat drugi = #Pamiętaj o wpisaniu ekipy serwera czyli moderatorów i pomocników# #Spraw aby podanie było czytelne np. oddzielając punkty jedną linią# Kod: -Dobry wzór- Punkt1: Tekst Punkt2: Tekst Kod: -Zły wzór- Punkt1:Tekst Punkt2:Tekst #Pomyśl za nim napiszesz, sprawdzaj czy twoja wypowiedź jest wiarygodna# (Nie pisz np. "Gram w minecrafta 15 lat" jak sama gra ma 6) #Używaj pogrubienia "B", pochylonego tekstu "I" oraz ewentualnie podkreślenia "U"# #Jeśli uznasz, że polepszysz w ten sposób swoje podanie to użyj wyrównań i wyjustowania.# #Dodatkowo możesz zmieniać rozmiar tekstu, koloru i czcionki# #Rozpisz się w dwóch ważnych punktach:# -Dlaczego Ty?- i -Opisz siebie w kilku długich zdaniach- #Zaplanuj jak twoje podanie będzie się wyróżniało od innych# \\Pospolite podanie: Dokładny nick w grze: Nick Ile czasu możesz poświęcić serwerowi: 3-4 h Ile masz lat: 12 Na jakim serwerze spędzasz najwięcej czasu: (np. Survival, creative, seablock) survival Jak długo grasz w Minecraft: 8 lat Jak długo grasz na mc.craftapple.pl: 4 lata Czy miałeś/aś kiedyś tu bana: nie Czy pełniłeś/aś podobną funkcje na innym serwerze: ta Czy znasz komendy Pomocnika (wymień je): (kopiuj wklej) Dlaczego Ty: Bo lubię pomagać i chce być pomocnikiem. Opisz siebie w kilku długich zdaniach: Jestem Marek mieszkam w polsce i lubię grać w gałę. Czy znasz jakieś błędy/bugi na serwerze?: tak Wymień kilku członków ekipy: XInfiniterX, Wioletta, MrAstar. Jakie obowiązki ma Pomocnik: (kopiuj wklej) \\Nietypowe podanie Dokładny nick w grze: Ghelper Ile czasu możesz poświęcić serwerowi: Jak mam wolny czas może tak od czterech do pięciu godzin, czasami dłużej. Ile masz lat: Mam 15 lat od listopada 2014. Na jakim serwerze spędzasz najwięcej czasu: (np. Survival, creative, seablock) Najwięcej spędzam czasu na serwerze survival. Jak długo grasz w Minecraft: Gram w minecrafta od ponad czterech lat. Jak długo grasz na mc.craftapple.pl: Na serwerach craftapple gram jakiś rok i jestem bardzo zadowolony. Czy miałeś/aś kiedyś tu bana: Nie, nigdy nie zostałem tutaj zbanowany. Czy pełniłeś/aś podobną funkcje na innym serwerze: Owszem pełniłem funkcję młodszego moderatora i helpera. Czy znasz komendy Pomocnika (wymień je): Pomocnik posiada tylko jedną komendę jest to /kick nick, wyrzuca ona gracza z serwera np. za spam. Dlaczego Ty: Jestem osobą rozważną i uprzejmą. Na serwerach craftapple rozpocząłem rozgrywkę rok temu i poznałem wiele towarzyskich osób oraz wczułem się w klimat serwera. Chciałbym zostać pomocnikiem dlatego, że można mi zaufać, nie będę wykorzystywał rangi do chwalenia się ale do karania graczy, którzy łamią regulamin oraz będę pomagał reszcie pomocników i informował wyższe rangi o graczach, których ukarać mogą tylko wyższe rangi. Opisz siebie w kilku długich zdaniach: Mam na imię Marek. Urodziłem się w trójmieście i mieszkam w Gdyni. Chodzę do drugiej klasy w gimnazjum nr 11 im. Polskich Noblistów w Gdyni. Interesuję się programowaniem oraz tworzeniem tekstur komputerowych. W wolnym czasie gram na gitarze, drukuję projekty i buduję w minecrafcie. Czy znasz jakieś błędy/bugi na serwerze?: Tak znam i są one dość pospolite. Można przechodzić koniem przez ściany, drzwi dodane w nowej wersji minecrafta nie są zabezpieczone cuboidem, czasami przez żwir i piasek można zobaczyć co jest pod ziemią, podczas długiego skoku cofa nas o jedną kratkę. Wymień kilku członków ekipy: Aktualnymi pomocnikami na serwerze są: DejVoo, RaddiPL, Nazilord24, krzyss06 i Marcinek7. Natomiast stanowiska moderatorskie zajmują: pat277, reconnect, ThreeEyedMaster, Phantom_Screw oraz wymiatacz23. Jakie obowiązki ma Pomocnik: Pomocnik ma kilka swoich głównych obowiązków. Musi on pomagać moderatorom w zarządzaniu czatu i wyrzucania graczy za flood, reklamę czy spam. Powinien zgłaszać wszelkiego typu problemy do administracji. W razie problemów graczy pomaga im i wyjaśnia działanie komend. Uczestniczy on w życiu serwera i dyskusjach na forum. Pomocnik powinien w razie potrzeby wykonywać dodatkowe czynności wskazane przez administrację czy moderatorów. ================================================================================================================================================================ Uwaga! Do powyższego podania i jego treści zastrzegam sobie prawo do edytowania i kopiowania. Nie może być ono skopiowane czy w dużej części przepisane w podaniu innej osoby! Treść punktów do uzupełnienia nie jest moja tylko osoby piszącej wzór, do punktów nie dotyczy ta notka którą napisałem powyżej. Oficjalny wzór należący do właściciela craftapple network ~~~~~~~~Końcowa informacja od twórcy tematu~~~~~~~~~~~ Dziękuję wszystkim, którzy przeczytali mój poradnik z radami dot. pisania podania na forum craftapple.pl. Informuję, że jak na razie nie jest to poradnik oficjalny dlatego proszę o nie uznawania go jak na razie za poradnik oficjalny od administracji. Ten poradnik miał na celu polepszyć jakość podań składanych na forum i poinformować o innych metodach jego pisania dla niewtajemniczonych (mam na myśli społeczność, która nie wie jak w praktyce wykorzystać narzędzia do edytowania tekstu MyBB.) Jeszcze raz wszystkim dziękuję i mam nadzieje, że nie zinterpretujecie tego tekstu negatywnie do was i do reszty społeczności craftapple.pl ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pozdrawiam DezerPL
Bardzo fajne i przydatne, ale możesz tam gdzieś dopisać o nie kopiowaniu podań chyba, że jest a nie zauważyłam. Pozdrawiam
Wow świetny i przydatny wątek. Polecam się do niego zastosować osobom, które chcą napisać podanie. Poradnik napisany na bardzo wysokim poziomie, daje Ci pozytywny punkt reputacji. PS. Teraz napisz takie podanie i mam nadzieję że uda Ci się zdobyć range pomocnika.
Boże pat... OSOBOM się pisze. Wątek niby ok, ALE: - zapewne będzie masa frixów kopiujących ten wzór i ten tekst. - piszesz poradnik o podaniach, mimo iż twoje są odrzucane, a twoje niektóre posty są takie, że aż bierze litość. - świetna rada ,,rozpisz się w punktach..." masz rację, wpierdziel tam tyle tekstu, żeby twoje podanie przypominało ,,krzyżaków" pod względem wyrazowym. P.S Kto wie czyją matką jest nadzieja?
@up Może i prawda, "piszesz poradnik o podaniach, mimo iż twoje są odrzucane" to mnie skreśla z napisania go tylko dlatego, że tutaj nie mam szczęścia? Nie tylko tutaj składałem podania ale tylko tutaj zostało ono odrzucone. (http://craftapple.pl/forum/showthread.php?tid=2773). Napisałem "rozpisz się w punktach...", żeby ludzie nie pisali po 3 wyrazy w tych podpunktach, ponieważ zazwyczaj tak jest. Odp. na pytanie: głupich.