MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Prace nad serwerem tymczasowym i ich skutki

Dyskusja w 'Ogłoszenia' rozpoczęta przez użytkownika Craftapple.pl, 28 Sierpień 2021.

Tagi:
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. Craftapple.pl

Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

Docenione treści:
    589
    Aktualizacja 31 Sierpnia 2021
    Otwarcie serwera tymczasowego odbędzie się dziś o godzinie 19:40
    Adres połączenia: tymczasowy.craftapple.pl
    Wersja 1.17.1
    Gdyby komuś nie działał jeszcze adres to alternatywnie: 37.59.170.6:25565

Serwer tymczasowy zawiera podstawowe elementy, są na nim działki i testowo trochę inny generator, nie jest szczególnie rozbudowany, nie taki był cel. W trakcie postaram się jeszcze być może coś dodać, ale potem skupię się na normalnym CA.

Serwer tymczasowy będzie działał do czasu uruchomienia Craftapple, potem zostanie zamknięty a mapa świata zostanie Wam udostępniona do pobrania. Umożliwię także graczom którzy wybudują na tym serwerze ładne budowle, przeniesienie ich na nową edycję Survival po restarcie CA, oczywiście bez wartościowych przedmiotów.

Witajcie,
    Jak być może część z Was wie planujemy uruchomić serwer tymczasowy na wersji 1.17. Będzie to serwer minecraft w typie Survival z działkami PS i podstawowymi mechanikami, stanie się on również polem testowym przy przejściu CA z 1.12 do 1.17, ponieważ przez ostatnie lata zaszło dużo zmian, będziemy musieli porzucić część naszych danych i stworzyć je od nowa.

Przede wszystkim jak być może część z Was wie chcemy przywrócić serwer ale chcemy również rozwiązać problem graczy naruszających regulamin, trolli i niemożności wprowadzenia pewnych rozwiązań z powodu możliwości łatwego zakładania multikont, przykładem niech będą pieniądze AC na start, można logować się na kolejnych kontach bez końca i je przelewać, ale też inne mechanizmy.

Z tego powodu chcemy by Craftapple było serwerem premium, nie tylko premium w związku z logowaniem kontem mojang ale również PREMIUM w innym znaczeniu. Jeszcze na rok przed zamknięciem Craftapple mieliśmy na stole dwie opcje, autoryzacja numerem telefonu lub konto mojang, pierwsza miała polegać na tym że rejestracja kont odbywałaby się w formularzu na stronie gdzie gracz podawałby numer, również poza Polską, i otrzymywałby kod do wprowadzenia w formularzu, jedno konto jeden numer, proste. Ponosilibyśmy opłaty za każdy wysłany SMS bo rejestracja miała być darmowa. Początkowo ta opcja była faworytem, co prawda startery są tanie ale wymóg rejestracji SIM + czas na to potrzebny zredukowałby niechciane zachowania, trzeba by było też prowadzić czarną listę z numerami ze stron które oferują "tymczasowy numer sms". Aktualnie faworytem jest konto mojang, daje ono najlepszą ochronę + nie wymaga od nas utrzymywania i serwisowania dodatkowej infrastruktury. Uznałem że w w trzeciej dekadzie XXI wieku tu w Polsce nie można już usprawiedliwiać nieposiadania legalnej kopii gry Minecraft biedą, tym bardziej że wydajemy coraz więcej na legalną rozrywkę w postaci platform VOD czy legalne gry na steamie, Minecrafta też można wreszcie kupić.

Aktualnie uruchomienie serwera tymczasowego opóźnia PermissionsEx, problemem jest to iż ten system uprawnień nie jest już rozwijany, chciałem uruchomić serwer razem ze starymi uprawnieniami, to by było proste, po prostu wystarczyłoby wrzucić potrzebne pluginy a uprawnienia już byłyby z CA, niestety nie jest to możliwe.

Istnieje możliwość konwersji bazy PEX do popularnego aktualnie LuckPerms, jednak nie jest to w naszym przypadku takie oczywiste jak mogłoby się wydawać.

Problem jest zasadniczy Craftapple od początku było serwerem offline (non-premium), baza danych PermissionsEx zawiera dane o uprawnieniach graczy i grupach od samego początku istnienia CA 8 Czerwca 2013 roku, jest bardzo stara i pamięta czasy kiedy gracza identyfikowało się po nicku a nie po identyfikatorze UUID jak obecnie. Co prawda UUID zostało wprowadzone już dawno temu, jednak serwery offline, bez uwierzytelnienia mojang (wpuszczające pirackich graczy) generują dla każdego gracza sztuczny UUID. Ten identyfikator nie ma powiązania z kontem mojang również jeśli na serwerze gra gracz premium, otrzymuje on sztuczny UUID.

Skutek jest taki że próba uruchomienia serwera w trybie online (z autoryzacją mojang) powoduje całkowite pomieszanie
    Dla przykładu w trybie offline posiadam grupę "Administrator" a w trybie online "Gracz", co więcej sztuczne UUID mogą nakładać się z tymi prawdziwymi, więc gracz którego prawdziwe UUID odpowiada sztucznemu UUID jakiegoś administratora, otrzymuję tą rangę

I jest to FAKT bo jeszcze przed zamknięciem Craftapple eksperymentowałem z trybem premium i to zauważyłem. Oczywiście administratorów jest mało, więc można im rangi pousuwać, ale graczy z rangą VIP premium (nie mylić z kontem minecraft premium) już nie.

Podejmę próbę konwersji PermissionsEx do LuckPerms, a następnie będę obserwować co się stanie, nie znam tego pluginu, nie wiem jak się zachowa w trybie online, ale jeżeli nie będzie innego wyjścia będziemy tworzyć rangi, grupy i uprawnienia na nowo. Oznacza to utratę na starcie właściwego CA dawnych stałych rang premium, ale jeśli będzie to konieczne będziemy je przywracać ręcznie. Aktualnie będziemy pracować nad serwerem tymczasowym a tam nie przewidywałem zastosowania rang premium.

Aktualizacja 29 Sierpnia 2021

Przeprowadziłem próbę konwersji, tak jak przypuszczałem wystąpiło dużo błędów, dotyczyły one nieprawidłowych nazw graczy, w bazie PermissionsEx występują one pomieszane w postaci nicku lub nieprawdziwego UUID.

Grupy i ich uprawnienia natomiast wyglądają na zaimportowane poprawnie, będę to weryfikował. Oznacza to że luckperms nie zawiera informacji o przydziale tych rang do graczy, ale powinny działać już na wstępie po nadaniu poleceniem jeżeli się nie mylę. Jeżeli to nie wystarczy będziemy to robić od nowa na czysto, mam nadzieję tego uniknąć. Niestety rangi znikną tak czy inaczej, będzie trzeba je oddawać ręcznie. W przyszłości można pomyśleć o mechanizmie w postaci serwera technicznego offline (no-premium) na 1.12 zawierającego starą bazę PEX i starą bazę AuthMe z dnia zamknięcia, gracz po zalogowaniu się tam wykonywałby polecenie które nada mu rangę na nowym
    CA jeżeli tam ją posiadał. Na razie nie jest to priorytet, wracam do pracy by uruchomić wkrótce serwer tymczasowy.

• Lubię To Lubię To x 4
    • Przyjazny Przyjazny x 4
    • Pomocny Pomocny x 1
    • Lista
    #1 Craftapple.pl, 28 Sierpień 2021
    Ostatnio modyfikowano: 31 Sierpień 2021
    Reklama
  2. Gallus/Maaarcin

Gallus/Maaarcin Użytkownik

Docenione treści:
    1
    ok

3. Redden

Redden Raddek

Docenione treści:
    0
    Kto wydaje pieniądze na VOD ten wydaje.

4. kapi188

kapi188 PREMIUM (||Vip+|| aeternus)

Docenione treści:
    20
    Le roi est mort, vive le roi

5. michalinek80

michalinek80 Space A

Docenione treści:
    5
    Można już pobrać gdzieś mapę ca sprzed zamknięcia? Pliska

6. Craftapple.pl

Docenione treści:
    589
  7. dreder

dreder Użytkownik

Docenione treści:
    16
    Oby end był bez limitu 10k kratek i będzie git ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Reklama
  8. Gallus/Maaarcin

Docenione treści:
    1
    ta i z tym pluginem gdzie respił się co 4h

9. GepardsPL

GepardsPL Pszenżyto

Docenione treści:
    201
    a będzie serw na jakiejś liście bo chyba tak z 70% graczy nie pamięta o czymś takim jak ca, zainwestowałbym w jakąś solidną reklamę albo co najmniej jakąś mcliste, z tego co pamiętam serw był na niej kiedyś i to jeszcze wyróżniony solidnie, pozdro600

10. Gallus/Maaarcin

Docenione treści:
    1
    O ile się nie mylę, to top 1, a co do reklamy to w tych czasach lepiej zainwestować w youtubera

11. Inevara

Inevara Użytkownik

Docenione treści:
    322
    Pjoter dzik

• Zabawne Zabawne x 1
    • Zwycięzca Zwycięzca x 1
    • Lista
  12. Craftapple.pl

Docenione treści: