Dzień dobry, chciałbym przedstawić tutaj całkowitą listę moich propozycji oraz sugestii na ulepszenie naszego kochanego serwera, które opracowałem na podstawie doświadczeń z innych serwerów oraz rozmów z rozproszoną społecznością serwera, kilka z nich zdążyłem już przekazać infiemu, jednak wiemy że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i zdarzy nam się o czymś zapomnieć, dlatego spisuje pełną listę, wszelkie spostrzeżenia i poprawki mile widziane. Od razu zaznaczam że pomysłów jest sporo, i podzielę je na kategorię którego trybu dotyczą. Usprawnienie Expiarki Zacznę od propozycji dla survivalu, a mianowicie, usprawnienie expiarki na /warp expiarka, jest ona mała i więcej niż 2 osoby to już strasznie ciężko coś realnie szybko nabić, nie mówiąc o tonie itemów które moby dropią, utrudniają zabijanie mobów, oraz generują zbędne użycie mocy maszyny. Dodatkowe zastosowania dla nowych itemów Nowo dodane itemy tej edycji, takie jak saletra i rubiny, o ile są fajną nowinką, nie mają większej przydatności, bo rubiny służą jedynie do mebli, które nie mają za dużego zastosowania ze względu na to ile ich potrzeba na jeden durny fotel oraz do skinów, które nie dają nic, można by dodać dodatkowe skiny, a także itemy które realnie coś dają, a nie ekstremalnie drogie skiny. Saletra służy do produkcji prochu, ale sam proch nie jest zbytnio przydatny, bo służy tylko do 3 rzeczy; Alchemii, do której jest potrzebna go mała ilość, TNT, które działa jedynie w netherze, a w którym bardziej opłaca się detonować łóżkami, oraz fajerwerek, które w połączeniu z kuszą z multishotem są ciekawą nowinką, ale nieopłacalną bronią w PvP. Zaleciłbym dodanie jakichś dodatkowych receptur dla prochu, lub nawet prostej broni palnej, wiem że to kontrowersyjne, ale patrząc już na istnienie golden dashersów, chyba jesteśmy gotowi na coraz dalsze innowacje. Jaju smoka też dałbym jakieś dodatkowe zastosowanie poza kosmicznym kilofem, który jest ekstremalnie drogim skinem. Naprawienie Ekonomii Ekonomia jak wiemy - wybuchła, AC miało piękny pogrzeb, ograniczenie ilości pieniądza na rynku do tak małej ilości utrudnia graczom zarobek oraz zabija ceny itemów na aukcji (Mending za 20 AC kiedy na początku chodził po 500 jest pięknym przykładem), zamiast podatków, załatałbym to dodawaniem co tydzień stałej kwoty pieniędzy do obiegu za pomocą banku oraz zwiększeniem zastosowania rubinów by ludzie chętniej na nie wymieniali AC. Przywrócenie Pluginu na Konie Przywróciłbym plugin na własne konie które można przywołać z poprzednich edycji survivala, a także za pomocą pluginu urozmaicił ich gameplay, by były przydatne np. do walki, a nie tylko do podróżowania dla ludzi za biednych na elytrę. tutaj przejdę do propozycji dla Creative'a Regulacja Koni na OpenCreative Na poprzedniej Edycji OpenCreative konie zostały zablokowane z powodu nadużyć, dokładniej wielkich maszyn z dispenserów produkujące 50 koni na sekundę, po czym rzucające w nie zcheatowanymi potkami na nieśmiertelność, świecenie i milion particlesów. Proponuje zablokowanie itemu jaj spawnujących konie, lecz pozwolić graczom na posiadanie koni za pomocą tego samego pluginu o którym wspomniałem w poprzedniej propozycji. Pionowe półpłytki Serwerowy texturepack pozwala nam na dodatkowe, kosmetyczne bloki, które chętnie bym też widział na cv, jednak jeszcze chętniej zobaczyłbym wykorzystanie tego w celu wprowadzenia czegoś czego mojang odmawia nam już od 11 lat, czyli pionowych półpłytek, budowniczowie z ocv będą wniebowzięci, a takie zagranie zwiększy atrakcyjność serwera na polskim rynku WorldEdit i większe działki oraz większy świat W dzisiejszych czasach niemalże każdy szanujący się serwer minecrafta z trybem Creative ma dostępny w pewnej postaci WorldEdit dla każdego, i jego brak na pewno nie pomógłby atrakcyjności serwera, rozmiar działek też jest ważną sprawą, bo jak duże działki są problematyczne, tak zawsze znajdzie się grupa budowniczych która by chciała budować monumentalne, kolosalne budowle, i zwyczajnie zabraknie im chronionego miejsca, kiedyś dało się temu zaradzić dzięki działkom z multikont, jednak teraz kiedy serwer jest premium, stwarza to pewien problem, duże działki natomiast szybko zapchały by otwarty świat, i potrzebny by był większy świat. O ile rozmiary działek to sprawa kontrowersyjna, tak WE, nawet ograniczony, ale ogólnodostępny, to dzisiaj jednak norma. Dodanie Pieniędzy oraz Ekonomii na Cv Dodanie prostego systemu gdzie co X minut dostaje się konkretną kwotę, za którą można by kupić itemy które przedstawię w następnych propozycjach, urozmaiciłoby grę, a także zachęciło ludzi do wszelkiego rodzaju roleplay'i, handlu etc. Pojazdy oraz broń wszelaka Z doświadczenia swojego i innych wiem, że sam czysty creative dzisiaj nie jest niczym innowacyjnym, i wiele serwerów proponuje dodatkowe urozmaicenia, dlatego by zachęcić ludzi do grania akurat na naszym kochanym serwerze, wprowadziłbym pojazdy oraz wszelakie rodzaje broni, od mieczy, kuszy, po broń palną, w celu urozmaicenia opcji roleplay'u na cv (bo nie oszukujmy się, na Cv w zasadzie robi się tylko roleplay albo buduje monumentalne struktury), jednakże postawił je za paywallem waluty o której wspomniałem w poprzedniej propozycji, w celu uniknięcia zasypania creative'a milionem bytów-pojazdów etc. Bezwzględność taryfikatora kar Ta kwestia w zasadzie tyczy się całego serwera, a nie poszczególnego trybu, ale do czego zmierzam; z 8 lat doświadczenia wiem jak dwulicowi i fałszywi ludzie mogą być (nawet kilka takich osób miałem przykrą okazję poznać na tym serwerze), wiem jak takie osoby umieją być fałszywe i się przylizywać, ale do czego zmierzam, takie osoby dość często są toksyczne, a jak wiemy toksyczność szkodzi atmosferze, a atmosfera to jeden z głównych atutów naszego pięknego, kochanego serwera. Do meritum, nie wnoszę o bana dla nikogo za zamierzchłe czasy, broń boże, zmierzam do tego, żeby zaostrzyć taryfikatory kar oraz bezwzględnie egzekwować kary, tylko w takich warunkach szkodliwy dla serwera element nie da rady się zakorzenić. Słowa końcowe Na koniec tylko podziękuje, jeśli dotarłeś tutaj czytając całość, wszelkie uwagi, sugestie a także inne propozycje i kontr-propozycje są mile widziane, prosiłbym tylko o zachowanie kultury w odpowiedziach. Dziękuje, i miłego dnia/wieczora/nocy życzę.
Bardzo dobre propozycje, podobają mi się i bardzo je doceniam Expiarka - jest sprawna, ale tak jak napisałeś, za mała na 2+ osoby Ekonomia - porażka, trzeba to ogarnąć i to prędko Plugin na konie - mam jakieś prześwity, że wspomniano o tym niedawno, ale still - plugin na konie będzie bardzo przydatny Dodatkowe itemy na cv - moim zdaniem dobre urozmaicenie rozgrywki, fajne dodatki do powszechnych rp WE - pamiętam, że w poprzedniej edycji było tylko dla Graczy Premium, to nie wiem na jaką dostępność by się zdecydowano na tej edycji. Jednakże zawsze byłam i jestem za WE, bo jest to bardzo dobra rzecz dla budowniczych. Taryfikator - duży plus dla autora propozycji, również jestem za bezwzględnym egzekwowaniem taryfikatora. (Infi, jeśli to czytasz, to wiesz o co chodzi ; ) ) Nie wiem jak z zaostrzeniem go, na ten temat już się nie wypowiem. Jedyne co, to nie rozumiem do czego miałyby służyć konie na cv, może mnie ktoś oświeci Jestem za!
Witaj, Pomysł z ekonomią jest świetny, ale lepszym rozwiązaniem byłby raczej limit $ w banku dla danego gracza, nie dla całego serwera. Znajdą się gracze którzy wydrapią tuziny rubinów i w 1 minucie wszystko sprzedają, automatycznie opróżniając rezerwy pieniędzy, dlatego myślę ze limit $ w banku osobisty dla każdego gracza byłby świetnym rozwiązaniem. Osobiście dodam, że ekonomia aktualnie potrzebuje ratunku, trzeba naprawić jej prawie "brak" - i to JAK najszybciej.