MC.CRAFTAPPLE.PL

Dolacz do innych graczy

Spawn; Możliwość ograniczenia lagów.

Dyskusja w 'Propozycje i sugestie' rozpoczęta przez użytkownika wickedskinner, 13 Wrzesień 2015.

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. wickedskinner

wickedskinner Brodacz

Docenione treści:
    58
    Mam parę propozycji, które mogłyby mieć na celu być może zmniejszenie ilości lagów, a przynajmniej zwiększenie płynności poruszania się po spawnie.

Myślę, że każdy, w mniejszym lub w większym stopniu, w zależności od maszyny jaką posiada i ilości graczy na serwerze, doświadczył nagłego spadku FPS w pobliżu spawnu, stąd chyba każdy byłby kontent, o ile mógłby poruszać się po spawnie sprawniej.

Przede wszystkim, Sklep.
    Co jest nie tak w sklepie? Itemki unoszące się w powietrzu wyglądają naprawdę fantastycznie, ale czy nie wpływają na spadek FPS? Otóż istnieje uzasadnione podejrzenie, że jednak nie pozostają bierne w tej kwestii.
    Może udałoby się zmienić jego wygląd?
    Przypomnijmy sobie jak to wyglądało w poprzedniej edycji: Bloki były "wbudowane" w ścianę. W powietrzu wisiała tylko niewielka część tych przedmiotów, których nie można było umieścić w w/w sposób. Oczywiście zdać należy sobie sprawę, że to mogłoby wymagać znacznej przebudowy sklepu, ale coś za coś.

Rzecz druga. Expiarka.
    Na spawnie nie wolno śmiecić pod karą kicka. Tymczasem największym śmietniskiem jest właśnie expiarka. Jest ona i owszem niezwykle ważnym elementem, ale i generatorem niechcianych itemków, które najczęściej po prostu leżą do następnego (pożal się boże) usuwania bytów. Z jednej strony mamy do czynienia z zakazem, a z drugiej strony jeśli ktoś chce naśmiecić to pójdzie to expiarki. I trudno ukryć, jest to ciężki orzech do zgryzienia. Mimo wszystko wydaje się, że jej lokalizacja jest zbyt blisko miejsca, w którym pojawiają się gracze. Może warto by przemyśleć ją w inne miejsce? Nie chcę rzucać konkretnymi potencjalnymi lokalizacjami, chcę jedynie zwrócić uwagę na problem.

Sprawa kolejna. Puste przestrzenie na spawnie.
    Przy nich expiarka to pikuś. Pozostałości po ratuszu, wolne miejsca pod sklepem, opuszczone pokoje, jakieś bodaj niewypalone pierwotne pomysły z kowadłami i enchantem. Tam wszędzie generują się duże ilości mobów. Może możnaby pomyśleć o ich zapełnieniu, zwykłym zapchaniu blokami. Ot, 50% mobów mniej na spawnie.

O ile lagi nie są przeszkodą rano i wieczorem, ale w godzinach szczytu, po południu, kiedy jest więcej graczy, problem powraca. Zwiększenie FPSów na spawnie mogłoby może nawet upłynnić walkę na arenie. Może warto zacząć ograniczenie ilości bytów od spawnu właśnie?

Reklama
  2. sladek

sladek Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Świetnie ze ktoś na to wpadł tylko napisz jaki serwer bo będą się kłócić ze nie wpisałeś bądź ja ślepy.

3. Bremso

Bremso Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Trochę to na pewno by zmniejszyło lagi, ale lepszą opcją by było, zmienienie maszyny, bo wywalanie serwera codziennie, nawet kilkukrotnie to nie jest za ciekawie. Bo chyba nie tylko mnie to irytuje najbardziej ;)

4. XBlowUpX

XBlowUpX Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Troche denerwujace sa te crashe serwera.

Co do pomyslow to popieram !

5. Rectuz

Rectuz Użytkownik

Docenione treści:
    0
    Jak najbardziej propozycję popieram, jest ładnie rozbudowana i w niej jest opisane dokładnie wszystko. Lagów nie mam, może to dlatego, że mam nawet dobry komputer, ale odkryłem wielki też problem, otóż:
    "Kiedyś zmieniłem sobie texture na nie pamiętam już jaką i w niej, gdy wszedłem do sklepu w ogóle nie było widać tych latających itemów, po czym musiałem ją zmienić. :("
    Moja propozycja:
    Odinstalować plugin z latającymi itemami (+ dla serwera), plugin zastąpić zwykłymi ramkami na przedmiot (+ dla serwera bo jest to coś od MC i nie zaśmieca serwera) i wszyscy nie zależnie z texturą będą to widzieć. Gdy już byście dodali do sklepu itemki w ramkach dodać tylko do jego regionu flagę:
    entity-painting-destroy i ustawić ją na DENY (+ dla regionu, nikt nie będzie mógł wyciągać itów z ramek, ani ich niszczyć). To tyle z mojej propozycji, kto popiera niech pisze!

Oczywiście też i twoją propozycję popieram wickedskinner. ;)
    Z góry pozdrawiam!

Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Poleć tę stronę