Witam, chciałbym poruszyć dość delikatny, acz ważny temat odlagowywania serwerów przez usuwanie przedmiotów z ziemi i mobów. O ile jestem w stanie zrozumieć, że w ten sposób następuje odciążanie serwera, i jest to zadanie potrzebne, o tyle w obecnej formie jest mocno irytujące... Ostrzeżenie o usuwaniu 400 i 300 sekund przed czyszczeniem, przypomina bardziej trollowanie ze strony Administracji serwera, niż ostrzeżenie/przypomnienie same w sobie. Można odebrać to w ten sposób: "Za 300 sekund (czyli 5 minut!) zostaną usunięte przedmioty z ziemi, ale poczekamy, aż o tym zapomnisz. Tylko nie miej do nas pretensji, bo Cię ostrzegliśmy" Zamiast tego proponuję 2 rozwiązania: #1: Skrócić czas znikania przedmiotu wyrzuconego z siebie z domyślnych 5 minut (300s) do np. 60s. Nie mylić z tym, co pisałem na wstępie. [Źródło: http://minecraft-pl.gamepedia.com/%C5%BBycie (zakładka śmierć). Przedmioty leżące na ziemi miałyby krótką żywotność, przez co nie obciążały by tak serwera, a użytkownik nie narzekałby na "trafienie" na czyszczenie np. w trakcie wymiany, lub zbierania plonów/kopania itd... LUB #2: Ustawić widoczny licznik odliczający, ile sekund zostało do usunięcia przedmiotów z ziemi. Przykład: Czerwony napis w górnym prawym rogu ekranu w stylu: "Uwaga! Za [ilość_sekund] sekund zostaną usunięte przedmioty z ziemi!" Żeby nie był męczący, mógłby się uruchamiać raptem 20 sekund przed czyszczeniem. Myślę, że każde z tych rozwiązań ucieszyłoby zarówno stronę administracji, jak i samych graczy. PS: Pisałem tylko o usuwaniu przedmiotów z ziemi, a nie o mobach. Chyba nikomu nie przeszkadza usuwanie pędzącego Creepera na gracza... Proszę o wypowiadanie się. Pozdrawiam, LukDub PS2: W najgorszym wypadku dodajcie chociaż jeszcze jedno ostrzeżenie tak jak z tymi 400 i 300s, tylko 20 sekund przed...
Moim zdaniem sposób w jaki jest czyszczony serwer jest dobry. Zmieniłbym tylko komunikat, który by nie mówił, że zostało 300 sekund, tylko wymieniłbym to na: (oto moja wizja): [CRAFTAPPLE] Itemy z ziemi zostaną usunięte za: [CRAFTAPPLE] 3 [CRAFTAPPLE] 2 [CRAFTAPPLE] 1 [CRAFTAPPLE] Itemy zostały usunięte, następne czyszczenie za 5 minut. PS: Poruszyłeś/aś bardzo ważną sprawę bo te 300 sekund to nikomu nic nie mówi, a sam stałem się ofiarą, że wymieniałem się diaxami i niestety wszyscy domyślają się jak to się skończyło[...]
Ja się przyzwyczaiłem do odliczania sobie 5min, gdy się wyświetli 300 sekund (to nie jest trudne), aleeee przydałby się jeszcze komunikat chociaż minutę przed dla przypomnienia.
Przecież jest komunikat kilkadziesiąt sekund przed czyszczeniem. Czy mnie się tylko zdaje. Jakoś tak 30-60. Poza tym Administracja napisała już tutaj, iż będzie poprawiała działanie tego pluginu.