Wymiana serwera

Dyskusja w 'Przerwy/Problemy/Informacje Techniczne' rozpoczęta przez użytkownika Craftapple.pl, 20 Czerwiec 2018.

  1. Craftapple.pl

    Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    2 901
    Docenione treści:
    460
    W nadchodzących dniach będziemy zmieniać główny serwer. Wymieniona zostanie maszyna node3.craftapple.pl ze względu na optymalizację finansową.
    http://craftapple.pl/stan-uslug
    Stary serwer wygasa 26 Czerwca.

    Nowy serwer będzie podobny technicznie, jednak prawdopodobnie używany, oraz minimalnie wybrakowany.
    i7-6700k, 64GB pamięci RAM. Zabraknie RAID, więc dysk będzie tylko 1, brak zabezpieczenia przed jego awarią. Pamięć RAM też nie została jasno określona, nie wiemy czy to DDR3 czy 4, jednak nie robi to dla MC wielkiej różnicy. Procesor nie będzie podkręcany. Pozostanie także AntyDDoS Game, jednak zmieni się centrum danych. Prawdopodobnie nie będzie to Strasbourg, więc pingi mogą minimalnie ulec zmianie. Finansowo zamiast 546 zapłacimy 300 PLN, więc tutaj jest różnica dość spora, nie licząc jednorazowej opłaty aktywacyjnej.

    Zostało już złożone zamówienie, i oczekujemy na serwer. Po przekazaniu maszyny przygotujemy ją i w godzinach nocnych prawdopodobnie przeniesiemy serwery minecraft.
     
    #1 Craftapple.pl, 20 Czerwiec 2018
    Ostatnio modyfikowano: 21 Czerwiec 2018
    Reklama
  2. Klocmen

    Klocmen Użytkownik

    Dołączył:
    11 Lipiec 2016
    Wiadomości:
    49
    Docenione treści:
    15
    Skoro nie będzie RAID to gdy padnie dysk stracimy wszystko? Chyba że co jakiś czas będą robione backupy...
     
  3. Craftapple.pl

    Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    2 901
    Docenione treści:
    460
    Otrzymaliśmy już nowy serwer, prawdopodobnie był już gotowy.
    [​IMG]
     
  4. Craftapple.pl

    Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    2 901
    Docenione treści:
    460
    Przecież zawsze są backupy, raid nie ma chronić przed utratą danych, a umożliwiać wymianę dysku w locie. Pada dysk więc jego pracę przejmuje drugi, technik wyciąga uszkodzony, wsuwa nowy, i wszystko działa dalej bez niedostępności usługi.
     
  5. Klocmen

    Klocmen Użytkownik

    Dołączył:
    11 Lipiec 2016
    Wiadomości:
    49
    Docenione treści:
    15
    Czyli kiedy konkretnie przerwa techniczna? Dzisiejszej nocy?
     
  6. Raddusszz

    Raddusszz Użytkownik

    Dołączył:
    16 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    59
    Docenione treści:
    15
    a jakie bedzię Ip tego nowego serwera?
    2]Serwer Bedzie Non-premium?
    ?
     
  7. ThreeEyedMaster

    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    17 Listopad 2014
    Wiadomości:
    2 349
    Docenione treści:
    954
    Nic w tych kwestiach się nie zmienia. To tylko wymiana osprzętu.
     
    • Pomocny Pomocny x 1
    • Użyteczne Użyteczne x 1
    • Lista
    Reklama
  8. Craftapple.pl

    Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    2 901
    Docenione treści:
    460
    Przepraszamy za pomyłkę w ogłoszeniu, wymiana dotyczy maszyny node3, a nie node4 jak było opisane. Serwer w Ożarowie pozostaje na swoim miejscu.

    Jeżeli dziś będzie czas, to przygotujemy środowisko na nowym serwerze, w takim wypadku przerwa mogłaby się odbyć dziś wieczorem.
     
  9. Craftapple.pl

    Craftapple.pl Administrator
    Członek Ekipy Administrator

    Dołączył:
    8 Czerwiec 2013
    Wiadomości:
    2 901
    Docenione treści:
    460
    Serwer został już włączony do sieci, i jest gotowy do pracy. Otrzymał hostname node1.craftapple.pl
    http://craftapple.pl/stan-uslug

    Dziś prawdopodobnie nie będziemy jeszcze nic przenosić. Prawdopodobnie w piątek rano lub wieczorem.
     
  10. Raddusszz

    Raddusszz Użytkownik

    Dołączył:
    16 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    59
    Docenione treści:
    15
    TO NA CZYM JA BĘDE GRAŁ I ILE TO POTRWA NA Sobote Będzie Gotowe??
     

Poleć tę stronę