Witaj nowy Graczu! Zapewne wszedłeś w ten post, aby się nauczyć grać oraz przede wszystkim PRZETRWAĆ na Survivalu mc.craftapple.pl Wolisz pytać się Graczy oraz E&A o pomoc z komendami zamiast samemu przeszukać /pomoc ? - Ten Poradnik jest właśnie dla Ciebie! 1. Teleportacja. -Uważaj! Za każdy teleport do Gracza (/tpa nick) Oraz tepanie do siebie innego Gracza (/tpahere nick) pobiera się 10ac! Jeżeli pójdziesz na /warp [nazwa warpu] pobiera Tobie tylko 5ac. /warp kowadla oraz /warparena - są to darmowe warpy 2. Co to jest AC? -AC = Apple Coins. Apple Coins to waluta serwerowa, dzięki której możemy kupić wiele przydatnych itemów, np. na /ah. 3. Co to jest /ah ? - /ah To jest sklep serwerowy (w Minecraft, nie na stronie), tak zwane "Tesco". Tam możesz zaopatrzyć się w różnego pokroju itemy - od jedzenia -po sety, bloki budowlane oraz koxy. Sprzedawać możesz tam również Twoje własne itemy trzymając item w ręce i wpisując komendę /ah sell [cena]. -Uważaj! Nie można sprzedawać całego eq, tylko po jednym itemie na jedną komendę. 4. Czy można zaopatrzeć w ciekawsze itemy oraz rangę Premium? - (Dawniej SVip oraz Vip) -Oczywiście, że można! https://craftapple.pl/sklep/ Tutaj doładowujesz skarbonkę. Po doładowaniu skarbonki oraz kupieniu "elitarnych itemów" możesz cieszyć się łatwiejszą Grą - legalnie . 5. Jak się tepnąć w losowe miejsce na mapie? -Możesz się tepnąć w losowe miejsce na mapie używając gąbeczek na /spawn : https://imgur.com/a/ObLqytd Jeżeli nie zadziała - wpisz /land wild ta komenda również tepnie Cię w losowe miejsce . 6. Jak zrobić działkę? -Tutaj nie używasz przestarzałych NoteBlocków, tzw. Cuboidów, lecz próbujesz czegoś innowacyjnego, ciekawego oraz pożyteczniejszego - są tutaj landy oraz chunki. Jeden chunk ma wymiary 16x16! -Pamiętaj! To nie landy zabezpieczają teren, lecz chunki! Więc tak: Idziesz na wolny teren (skorzystaj ze sposobu z punktu 5.), wpisujesz w wybranym miejscu, w którym chcesz zamieszkać /land create [nazwa landu] - W taki sposób tworzysz land, na którym będziesz mieszkał. Ale jeszcze nie jest zabezpieczony, więc na tym nie pozostawaj, bo ktoś może Ci zniszczyć Twoją posesję! Aby zająć teren, żeby nikt Ci nie niszczył na landzie musisz wpisać /land claim. Takim sposobem zajmujesz chunki, które zabezpieczają Twój land. Żeby łatwiej było Ci zabezpieczać chunki, naciśnij równocześnie kombinację klawiszy F3+G! 7. Ile mogę mieć chunków zabezpieczających teren, na którym będę zamieszkiwać? -Jako Gracz bez specjalnej rangi Premium możesz założyć 4 różne landy oraz łącznie na wszystkich landach - 27 chunków. -Jako Gracz z rangą Premium (nie Minecraft, RANGĄ) możesz założyć 20 landów oraz 250 chunków. Trochę różnica jest . Pamiętaj, że chunki nie mogą być daleko od landu, lecz muszą być blisko siebie.! 8. Czy mogę założyć land w netherze? -Jasne, że możesz. 9. Jak dodać do landu kolegę? /land trust [nick kolegi] 9. Co zrobić, jeśli nie mogę dodać kolegi do landu, ponieważ wyskakuje mi jakiś błąd? -Musisz wpisać /land view, aby upewnić się jak nazywa się Twój land. -Następnie napisz /land edit [nazwa landu] -Końcowym etapem jest wpisanie /land trust [nick kolegi] 10. Jak usunąć kolegę z landu? /land untrust [nick] 11. Jak zrobić z kolegi Admina landu, żeby mógł dodawać innych tak jak ja? /land setrole [nick] Admin - Tak robisz z danego Gracza Admina działki. 12. Zwierzaki - Jak bardzo łatwo sprawić, aby usiadły/wstały? Musisz dać: -Surową rybę kotom, -Kość psom, -Piórko papugom. 13. Jak iść na różne warpy, jak np. expiarka lub arena? Są różne warpy: /warp arena - Prowadzi Cię ten /warp na arenę pvp. /warp expiarka - Jest to /warp na dostępną dla wszystkich expiarkę. /warp karczma - To jest /warp bardzo blisko miejsca /spawn'u, gdzie możesz zabrać jedzonko ze skrzyni na podróż za kliknięciem jednego guziczka! Oraz zregenerować życie /warp kowadla - Przepis na kowadło. /warp wymieniarki - Tutaj możesz wymienić się itemami z jakimś Graczem. 14. Nie mogę zrobić koxa, co trzeba zrobić? Możesz go kupić na /ah'u lub prościej - wykupić więcej niżeli jednego koxa - stack! W sklepie CraftApple : https://craftapple.pl/sklep/ Nie możesz go zrobić na serwerze! 15. Jak mogę pokazać enchanty na moim itemie Graczowi oraz nazwę najbezpieczniej? Musisz posiadać dany przedmiot w łapce i wpisać /si [nick] Jeżeli do jednej osoby. Jeżeli do wszystkich w obrębie paru kratek to /si 16. Jak zmienić skina? Zmienić skina musisz wpisując /skin [nick Premium] oraz relognąć koniecznie! 17. Jak zapisać miejsce zamieszkania? Musisz wpisać /sethome [nazwa] 18. Jak wrócić do domu? Jeżeli spełniłeś 17 punkt - wystarczy, że wpiszesz /home [nazwa]. 19. Jak sprawdzić listę zapisanych home'ów? /home -Jak usunąć jeden, niepotrzebny mi /sethome? /delhome [nazwa] Gracz bez rangi Premium może posiadać tylko 2 home'y, natomiast Gracz z rangą Premium ma do wykorzystania 20 home'ów. 20. Gracz mnie denerwuje, co mam zrobić? Wpisz /ignore [nick] 21. Już się z Graczem pogodziłem, jak przestać go ignorować? Wpisz /unignore [nick] 22. Jak rozłożyć przedmiot na podstawowe części? Trzymaj dany przedmiot w łapce i wpisz /rozkladam 23. Są tutaj gildie? -Są tutaj sojusze, nie gildie. -Aby założyć sojusz (który kosztuje 5000ac) musisz wpisać /sojusz zaloz [nazwa sojuszu] -Jeżeli chcesz dołączyć do czyjegoś sojuszu musisz wpisać /sojusz dolacz [nazwa sojuszu] -Jeżeli chcesz usunąć swój sojusz wpisz /sojusz usun (Nie zostają Ci oddane ac) -Jeżeli zechcesz opuścić czyiś sojusz wpisz /sojusz opusc 24. Chcę posiadać własnego konia, jak go zdobyć? Musisz przygarnąć dzikiego konia. Opłaty za niego: -Aby Zająć (sclaimować) konia, musisz mieć 2000ac i dać za niego tyle. /zh claim [nazwa] -Aby Oddać konia komuś musisz posiadać 500ac - /zh give [nick] 500 -Żeby Uleczyć konia, musisz zapłacić za to 50ac - /zh heal -Żeby Przywołać konia, musisz wpisać /zh here - kosztuje to 10ac. Max koni dzikich, do przywoływania : 3. 25. Jak zapobiec przed znikaniem zwierząt? -Aby zapobiec przed zniknięciem zwierząt - musisz nazwać je za pomocą znaczników. Tak samo jest z osadnikami. Dziękuję za uwagę! Mam nadzieję, że wielu osobom z Was pomogłam. Ps. Aby nie załapać jakieś kary na serwerze można się zapoznać z Regulaminem : https://craftapple.pl/regulaminy/22-08-2015-regulamin.pdf Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej rozgrywki.
Spójrz @V_A_P_E_R tak się pisze Poradniki i widać, że jak poświęcisz chwilę na zastanowienie to znajdziesz temat, który nie jest jeszcze opisany, a może przydać się Graczom. Mam nadzieję, że niedługo pojawi się i Twój, na który cały czas czekam niczym na kolce na ścianach wież. Świetna robota @Crytal , jeśli pozwolisz to oszlifuję ze dwa zdania i moglibyśmy go gdzieś powiesić, albo przenieść do Bazy Wiedzy.
Bardzo mi miło Byłoby super, gdyby ten Poradnik ukazał się w Bazie Wiedzy i byłby gdzieś powieszony. Duża ilość Graczy miałaby do niego dostęp, wskutek czego byłoby im łatwiej rozpocząć rozgrywkę na serwerze.
Bardzo przydatny poradnik, lecz mam dwie uwagi: A nie czasem 5 tys. AC? 2, /warp kowadla jak i /warp arena są darmowe.